Så tycker svensk press om James Camerons Avatar

Avatar

James Cameron är en av få actionregissörer som låter berättelsen – om än så enkel - ta plats. Det i kombination med hans makalösa blick för visuella detaljer utgör grunden till varför ”Avatar” är bästa actionäventyret på den här sidan 00-talet.
Filmen är ett tekniskt underverk. Den kommer att gå till historien.Det finns en del minus förstås. Men enkelt förklarat: inte sen jag såg "Star wars" som barn har jag lika hett önskat att få uppleva framtiden, bara för att få möjlighet att ratta flygande skepp.
Det, mina vänner, kallas filmmagi.
Metro

Den hann inte ens få svensk premiär förrän den nominerades till tre Golden Globe, bland annat i kategorin Bästa film. Och det är inte det minsta förvånande.
För efter tolv års väntan lyckas James ”Titanic” Cameron återigen förflytta biopubliken till en helt annan värld och där fullkomligt trollbinda oss i långt över två timmar.
SN.SE

Avatar" är groteskt snygg. 3D-tekniken (på de biografer där sådan finns) fungerar perfekt; det är inte teknik-för-teknikens-skull, det är sömlöst, vackert och på sina håll - framför allt i slutet - en wow-faktor som spöar det mesta.
Allehanda.se

Avatar - Hisnande helaftonsäventyr. et är ingen särskilt subtil allegori över amerikansk imperialism som Cameron tecknar, men filmen fungerar faktiskt alldeles strålande som hisnande helaftonsäventyr. Animation och film flyter samman till en enhet, vilket gör att de överdådigt fantasifulla miljöerna känns så verkliga att man kan ta på dem (med eller utan 3D-glasögon). Här finns också en fascinerande detaljrikedom, från flora och fauna till Na’vi-folkets språk, som Cameron specialbeställt av lingvister.
Svenska Dagbladet

Betyg 4 - Sigourney Weaver från Camerons Aliens återkommer här som forskare med samvete. Hon liksom Sam Worthington och övriga medverkande gör ett utmärkt jobb. Men i Avatar är det inte skådespelarna som sticker ut, de är delar av en mosaik där tekniken har den imponerande huvudrollen.
GP

Det ser fantastiskt ut. ”Avatar” är en märkvärdig bioupplevelse, i 3D. Sådana här filmer är ett skäl att gå på bio, att föras till en annan verklighet.
”Avatar” (som har svensk biopremiär den 18 december) är ett steg in i framtiden, på samma vis som dinosaurierna i ”Jurassic park” och Gollum i ”Sagan om de två tornen”.
Aftonbladet

Och här finns ju allt han snuddat vid i flera av de tidigare filmerna. Konflikten mellan natur och teknik och kommersialism och ekologi, från "Avgrunden". Föreningen av människa och teknik från "Terminator"-filmerna. Misstron mot cyniskt profithungriga storföretag (och Sigourney Weaver) från "Aliens". Den stora kärleken mellan ett omaka par och en symbolisk sänkning av något väldigt stort (för att inte avslöja för mycket) från "Titanic".
HD.SE

Av det här blir det en riktigt spännande film med rötterna i gamla klassiska indianfilmer där de vita inkräktarna tar till vapen för att krossa naturfolken.
Jag gillar hela berättelsen och naturligtvis är också allt fruktansvärt snyggt gjort.
Den värld vi möter på Pandora är inte bara en färgsprakande djungel fullt av alla sorters varelser. Där finns också en kärlek till livet som känns helt rätt i dessa jultider när vi borde ha tid till begrundan över vad vi vill göra med vår planet. Så visst är det här mycket, mycket sevärt.
Norran.se

Var länge orolig att James Cameron skulle vara ringrostig i registolen med tanke på att det var tolv år sedan han regisserade en långfilm senast. Kul då att få bli positivt överraskad av handlaget som han har över sin historia, teknik och skådespelare. Slutintrycket av Camerons återkomst på bioduken är positivt och jag kan inte annat än rekommendera er att sjunka ner i biofåtöljen med 3D-brillorna på plats och njuta av ett storartat filmäventyr med tuggmotstånd för både själ och hjärta.
BETYG: 4 solar  TV4.SE

En perfekt drömvärld. Michael Tapper tycker att Avatar bjuder på en perfekt sammansmältning av datoranimationer, dekorer och skådespelare.250, 300 eller 500 miljoner dollar? Glöm hajpen och budgeten. Filmen kan stå för sig själv. Visst, skönhetsfläckar finns, som i James Horners ibland okänsligt svulstiga musikspår, för att inte tala om den plumpa avslutningslåten, eller den programmatiska kärlekshistorien. Sällan har emellertid 163 minuter känts så korta i en biosalong. Mest anslående är den perfekta sammansmältningen av datoranimation med verkliga dekorer och skådespelare. Peter Jacksons effektbolag WETA gjorde det i Härskarringen-trilogin, bland annat genom skådespelaren Andy Serkis uttrycksfulla motion capture-kontroll över den animerade Gollum. I Avatar har man finslipat tekniken ytterligare så att nyanserna i varenda ansiktsmuskelrörelse överförs. De animerade navi-karaktärerna på planeten Pandora spelas därför i verklig mening av aktörerna i rollistan. Det märks såväl i dramatisk mimik som i actionscener.
Sydsvenskan

Precis som förhandssnacket utlovat är Camerons universum något helt nytt med spektakulära miljöer och otroligt coola actionscener. Det går väldigt snabbt att bli förförd av den nya tekniken, som blandar människor, storslagna robotar o allehanda varelser.
Expressen

Chicago Sun
Watching "Avatar," I felt sort of the same as when I saw "Star Wars" in 1977. That was another movie I walked into with uncertain expectations. James Cameron's film has been the subject of relentlessly dubious advance buzz, just as his "Titanic" was. Once again, he has silenced the doubters by simply delivering an extraordinary film. There is still at least one man in Hollywood who knows how to spend $250 million, or was it $300 million, wisely.


Rotten Tomatoes:
This is the most technically amazing motion picture to have arrived on screens in many years.

[T]he bringing to life of Pandora and the Na'vi is a quantum leap forward in movie special effects. It seems so real you may be tempted to book a trip there yourself.

A Well-Deserved 5 Stars - you can't stop thinking about it.

Avatar is a landmark film everyone will be talking about.

With Avatar, Cameron has created the first great epic of the 21st century and a new benchmark in filmmaking. No wonder that this took 4 years to produce, it was worth every minute to get this right


TRE MINUTER LÅNGT KLIPP FRÅN FILMEN <<< KOLLA!
Imorgon vet jag hur bra den egentligen är. Men med en meritlista på The Terminator, T2, Avgrunden, Aliens, True Lies och Titanic och all hype, så har man rätt så höga förväntningar! 3D dessutom!

Kommentarer
ROBIN HOOD säger:

Åh jag har faktiskt inte sätt Avatar, såg bara halva sedan sommnade jag men vill verkligen se om den! :)

Vilken är din favoritfilm rent allmänt då? :)

2011-07-17 | 16:26:58
Bloggadress: http://robinhoods.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback