Film: 2012 - Betyg * * * * *

2012

Bacardi Betyg 1Bacardi Betyg 1Bacardi Betyg 1Bacardi Betyg 1Bacardi Betyg 1

Action | Drama | Sci-Fi | Thriller

John Cusack    ...     Jackson Curtis
Amanda Peet    ...     Kate Curtis
Chiwetel Ejiofor    ...     Adrian Helmsley
Thandie Newton    ...     Laura Wilson
Oliver Platt    ...     Carl Anheuser
Thomas McCarthy    Gordon Silberman
Woody Harrelson    Charlie Frost
Danny Glover    ...     President Thomas Wilson

Katastrofer börjar inträffa samtidigt i hela världen den 21 december 2012. USA inrättar en myndighet vid namn "Institute for Human Continuity" (Institutet för Människoartens Överlevnad), som med hjälp av ett antal fartyg försöker garantera Homo Sapiens överlevnad.

Filmen är inspirerad av ett antal olika, helt ovetenskapliga hypoteser, främst att vissa tror att Mayakalendern tar slut, vilket skulle betyda jordens undergång. Somliga tror också att den yttersta dagen kommer att inträffa då.

Som man redan ser i trailern, så är det special effekts kalas utan dess like. Effekterna är både trovärdiga. Hisnande och helt fantastiska. Det är storslaget, maffigt och spännande. Man kanske kan säga det blir lite väl många scener där huvudrollsinhavarna blir jagade av katastrofer av eld, rasande hus, flygande bilar och mark som bara försvinner. Men det är ju ändå Hollywood film, så lite av denna karaktären får man ta. Sentimentalt blir det i några ögonblick med, inte så konstigt, när jorden är på väg att gå under. Men det är inte lika överdrivet tårdrypande scener som man hade förväntat sig, utan det ligger på en bra nivå utan bli patetiskt och skrattretande. John Cusack, Oliver Platt och Danny Glover gör alla bra ifrån sig.

Utan att ta i för mycket så är detta inte bara Roland Emmerich (The Day After Tomarrow, Patrioten, Godzilla, Independence Day, Stargate) bästa film utan också den bästa katastroffilmen jag har sett hittils (bortsett från Titanic). Så ta det bästa från Dantes Peak, Volcana, Deep Impact, Armageddon, Day After Tomarrow, Poseidon och Den Perfekta stormen och uppgradera det regält, gör det bättre, mer storslaget - ja då har ni 2012! Filmen bör ses på stor bio duk med hög volym, så det dundrar i salongen! Frågan är, hur kan man överträffa detta med en ny katasrof film?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback