Film: Inception - Betyg * * * * ½

Inception


bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Action | Mystery | Sci-Fi | Thriller


Leonardo DiCaprio    ...     Cobb
Joseph Gordon-Levitt    ...     Arthur
Ellen Page    ...     Ariadne
Tom Hardy    ...     Eames
Ken Watanabe    ...     Saito
Dileep Rao    ...     Yusuf
Cillian Murphy    ...     Robert Fischer
Tom Berenger    ...     Peter Browning
Marion Cotillard    ...     Mal
Pete Postlethwaite    ...     Maurice Fischer
Michael Caine    ...     Miles

Handling: En enkel idé kan vara ovärderlig eller livsfarlig i en framtid där brotten begås i den mänskliga hjärnan. Don Cobb har en unik förmåga att stjäla information direkt från källan, när hans offer är som mest sårbara - i drömmen. När det gäller företagsspionage är Cobb en legend, men det är ett rykte som kostat honom alla möjligheter till ett vanligt liv och som håller honom på ständig flykt.

Nu har han erbjudits en chans att vinna sitt liv tillbaka, om han lyckas med ett sista jobb. För det krävs att han ska tänja gränserna för vad han kan för att lyckas med något ingen tidigare kunnat göra: plantera information i ett annat medvetande.

Men det som kunde varit en perfekt avslutning på en brottslig karriär blir en omöjlig utmaning att överlista en motståndare som verkar kunna förutse Cobbs varje handling. Ingen människa kunde varit beredd på det som väntar. Utom Cobb.

På pappret är det en halvavancerad historia, i verkligen ännu mer avancerad. Det gäller verkligen att inte slötitta, utan hänga med i varje scen i hela filmen - annars missar du viktiga delar direkt, och sen lär man vara helt borta.

Filmen börjar effektfullt, men man får åndå en känsla i början - kommer den här filmen verkligen vara så bra som alla säger, man känner sig skeptisk. Rädd för att bli besviken, att inte förstå vad som var så bra med den, och inte ställa sig i hyllningkörer om filmen. Det känns som den kan lika gärna bara vara en effektfilm som försöker vara svår.

Men en bit in i filmen är man fast. Effekterna är otroligt snygga, sköna slowmotionscener, väldigt effektfullt. Skådespelarna är samtliga väldigt bra, DiCaprio spelar lika övertygande här som i Shutther Island, Joseph Gordon-Levitt utvecklas vidare i sitt skådespeleri efter (500) Days of Summer, Ellen Page spelar mycket bra liksom Tom Hardy och resten av de som har de större rollerna. Också kul att se Michael Cane i en liten roll.

Christopher Nolan bevisar att han kan även göra fantastiska filmer utanför Batman världen, detta är visuellt ett mästerverk. Tankarna både visuellt och i handling att koppla in sig i en annan verklighet, för tankarna till Matrix filmerna. Men i Matrix var det mer action och sci fi, här är lite mer thriller och drama. Även man kan få en Matrix känsla, så känns Inception väldigt unik.

I slutet av filmen får man rysningar hur bra filmen är, hur spännande det kan bli, och man tappar nästan bort sig, vilken nivå av historien är dröm och vilken är verklighet.

Filmen är smart, spännande, snygg, effektfull och har ett helt gäng med bra skådespelare. Mycket övertygande. För vara en sci fi thriller, så blir det inte mycket bättre än så här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback