Film: The Social Network - Betyg * * *

Film: The Social Network - Betyg  * * *

ikonikonikon

Biography | Drama | History

Jesse Eisenberg     Mark Zuckerberg
Rooney Mara     ...     Erica Albright
Bryan Barter     ...     Billy Olsen
Dustin Fitzsimons     Phoenix Club President
Joseph Mazzello     Dustin Moskovitz
Patrick Mapel     ...     Chris Hughes
Andrew Garfield     ...     Eduardo Saverin
Justin Timberlake    Sean Parker

Handling: En sen kväll 2003 sätter sig Harvardstudenten och dataprogrammeringsgeniet Mark Zuckerberg ner vid sin dator och börjar intensivt jobba med en ny idé. Ur allt bloggande och programmerande föds vad som snabbt ska komma att bli ett globalt socialt nätverk och en revolution inom kommunikation. 500 miljoner kompisar och bara sex år senare är Mark Zuckerberg den yngsta miljardären genom tiderna, men framgången leder till både privata och rättsliga komplikationer.

David Fincher som bland annat gjort Alien 3, Fight Club, Se7en The Game och Panic Room står bakom denna filmen också. Det märks, speciellt i de mörka tonerna som genomlyser hela filmen. Det är bra filmat och känns allmänt som en film av kvalité.

Manuset och dialogen är rapp, smart, rolig och snabb. Man tror verkligen att dessa skruvade karaktärer är så här, datanördar som tänker lite i sina egna banor. Bäst är huvudrolls inhavaren Jesse Eisenberg (Zombieland) som har fått till sin karaktär som en skruvad, svår och oförstående data/programerings expert. Rooney Mara (kommer spela Listbeth Salander i amrikanska versionen av Män som hatar kvinnor) är stark intrygg på kort tid, även Andrew Garfield (Boy A, Never Let Me Go) och Justin Timberlake (The Open Road, Alpha Dog) gör bra ifrån sig.

Sen är frågan, hur intressant är egentligen handlingen om en kille som skapar Facebook? Där går säkert åsikterna isär, och många kan nog tycka det är en rätt ointressant historia, medan många tycker det är briljant att göra film på något modernt och nyskapade som sociala nätverken har haft för nutiden. Jag själv är någonstans mitt i mellan, men David gör filmen mer intressant än vad den hade varit hos någon som kanske mest satsat på rättegångsdelen.

Bra berättad, bra skådespeleri och dialog gör denna filmen sevärd.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback