Film: Shutter Island - Betyg * * * *

shutter island

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Drama | Mystery | Thriller

Leonardo DiCaprio     ...     Teddy Daniels
Mark Ruffalo    ...     Chuck Aule
Ben Kingsley    ...     Dr. Cawley
Max von Sydow    ...     Dr. Naehring
Michelle Williams    ...     Dolores Chanal

Handling: Året är 1954, mitt under det brinnande Kalla kriget. Sheriff Teddy Daniels och hans nye partner Chuck Aule kallas till Shutter Island för att undersöka det osannolika försvinnandet av en genialisk kvinnlig massmörderska, som tycks ha rymt från ett låst rum på det ogenomträngliga Ashecliffe Hospital. Omgivna av snokande psykiatriker och livsfarliga psykopater på en avlägsen, vindpinad ö förstår de båda poliserna snart att inget är som de först trott.

Med en orkan i antågande går undersökningen undan. Men i takt med att stormen eskalerar, trappas även misstankarna och mysterierna, det ena mer förfärande än det andra, upp. Det antyds och ryktas om mörka konspirationer, tveksamma medicinska experiment, tankestyrning, hemliga avdelningar och till och med övernaturliga fenomen på fängelseön.

I de mörka korridorerna på ett sjukhus plågat av dess ondsinta patienter och minst lika illvilliga läkarpersonal börjar Teddy ana att ju närmare sanningen han kommer, desto fler av sina egna djupgående och förkrossande rädslor måste han konfrontera. Han inser även att han kanske aldrig kommer att kunna lämna ön levande.

Martin Scorsese har gjort en rad filmer av mycket hög kvalité, oftast med maffia tema, som i briljanta The Departed. Här sätter han händerna i den roman, vilket jag inte har läst så jag kan inte säga om han följer den noga eller inte. Scorseses visar åter igen hur briljant hans filmer kan bli. Denna drama thrillern är väldigt bra uppbyggd. Stämningen, spänningen är lysande gemfört. Soundtracket väldigt passande och klassiskt. Själva ön, miljön av det ruskiga vädret och kyliga örn är snyggt filmat, liksom sjukhusen. Från Scorseses sida är allt gjort väldigt noggrant och proffsigt.

Skådespelarna lyser även dessa, Leonardo DiCaprio visar åter igen hur bra huvudrollsinhavare han är. Mark, Ben och svenska Max von Sydow spelar alla bra i filmen.

Återblicksscenera är kanske lite för många, men ändå detaljrika och intressanta. Allt detta kan göra så man vill se denna snygga thriller igen, dock handlingen, slutet, kan göra att man inte vill det.

Bra genomförd thriller med klass. Och det är inte varje dag man kan säga det.


Kommentarer
Malin säger:

Den får pluspoäng tack vare Kingsley men annars var den inget för mig. Flashbacksen från kriget förstörde filmen för mig. Mådde pga dem illa och lämnade salongen efter halva filmen. För FÖRSTA gången. Hur slutade den?

2010-06-09 | 22:20:35
Bloggadress: http://malinbs.wordpress.com/
BacardiBoY säger:

Spoliers Varning!!

Den slutade..vd skall man säga...allt var ett spel för att se om de kunde göra en patient bättre....och patienten var huvudrollsinhavaren.

2010-06-10 | 10:20:06
Bloggadress: http://bacardiboy.blogg.se/
M i c k a säger:

förbannat bra film!

2010-07-16 | 10:35:12
Bloggadress: http://nintendoo.blogg.se/
BacardiBoy säger:

Håller med!

Bra blogg du har :)

2010-07-16 | 10:47:18
Bloggadress: http://bacardiboy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback