Film: The Last Airbender - Betyg * * *

The Last Airbender

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Action | Adventure | Family | Fantasy

Noah Ringer        ...      Aang
Dev Patel     ...     Prince Zuko
Nicola Peltz     ...     Katara
Jackson Rathbone     ...     Sokka
Shaun Toub     ...     Uncle Iroh
Aasif Mandvi     ...     Commander Zhao
Cliff Curtis     ...     Fire Lord Ozai
Seychelle Gabriel     ...     Princess Yue

Handling: Luft, vatten, jord, eld; fyra nationer sammanbundna av ödet.
Eldnationen startar plötsligt ett brutalt krig mot de andra och ett helt århundrade går utan något hopp finns om att få ett slut på förödelsen. Slutligen ger sig den modige Aang ut i striden, då han inser att han är den ende Avatar vars krafter är så starka att han kan manipulera alla de fyra elementen. Aang slår sig ihop medKatara, somkan manipulera vatten, och hennes bror Sokka, för att försöka återskapa balansen i en krigshärjad värld.

M. Night Shyamlan har allså gjort filmen som bygger på en fantastisk underhållande animerad serie som heter: Avatar - The Last Airbender. Serien är barn-och familje anpassad, men för alla åldrar. Det är mycket humor och en heldel äventyr i serien. Nu har man gjort storfilm av fantasy äventyret, och M. Night har tagit bort mer eller mindre all humor. Han har gjort så det blir en mer seriös film som skall tas på allvar. Redan där har han tappat hela syftet med serien.

M Night gör inget vidare jobb alls. Här har vi en handling som i sig är en väldigt stark stomme att stå på, starkare handling än filmer som Percy Jackson eller Iron Man 2.
Han sätt att göra filmen är bitvis snyggt, men handlingsmässingt förstör han väldigt mycket. Filmen är 1 timme och 43 minuter, och skall innehålla 8 timmar av serien. Då har man inte ens chans att göra en seriös film, hade han gjort en film på 2½ timme, så hade det varit lösningen på många problem.

Första problemet är då att filmen är för kort, man har tagit bort offantligt mycket, men det värsta är, istället för att visa händelser - så berättar man om dom - det får inte biobesökaren att bli berörd och få förståelse av kataktärerna. Handlingen går fort, men ändå långsamt. Karaktärerna är dåligt beskrivna, och delvis rätt dåligt agerade. Manuset för dialogen är ibland usel.

Ett annat problem är att de som inte har sett serien, inte riktigt kommer hänga med i filmen. M Night har misslyckats att fånga det mesta som var så bra med serien, och vad han kunde gjort istället. Han kör sin grej även här. Det funkar inte.

Last Airbender visas i 3D - vilket skämt det var. Med Resident Evil Afterlife i närminnet, så var detta en stor besvikelse. 3D:n gav ett visst djup till filmen, men mycker mer var det inte. Att eld, vatten, luft och jord effekter skulle komma emot en - saknades helt. Reklamen innan filmen hade mycket bättre 3D-effekter.

Teaser trailern som släpptes för ett år sedan - inte en enda scen från den är med i filmen - hur mycket har dom klippt bort egentligen?

Det som var bra med filmen är ändå att handlingen från början är en stark och bra fantasy-saga, om en Avatar, om de olika elementen. Effektmässigt var den helt okej, det såg coolt ut när eld, jord, luft och vatten användes som vapen. Dock var det lite för lite av denna varan.

Effekterna var även bra, när de skapade Den Oändliga Historien liknande flygbisonen Appa, trovärdigt och snyggt. Hela fantasy världen såg trovärdig och mycket snygg ut, stort plus. Bland skådespelarna var Dev Patel som Prince Zuko överlagsen bäst, även om inte han heller fick så mycket spelrum på att utveckla rollen. Vuxenrollerna runt den unga ligan var överlag bra.

The Last Airbender är bättre som trailer än film, som film klarar den knappt betyg 3, men håller samma mått som Percy Jackson filmen., känner mig givmild idag med betyget. Har du kvar barnasinnet, och gillar familjefantasy filmer, så kan det vara värt en koll.

Om det blir en del två av Airbender, se då till att sparka M Night från den roll han har idag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback