Film: Ritualen/The Rite - Betyg * * * *

the rite

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Drama | Horror | Thriller

Anthony Hopkins     Father Lucas Trevant
Colin O'Donoghue     Michael Kovak
Alice Braga     ...     Angeline
Ciarán Hinds     ...     Father Xavier
Toby Jones     ...     Father Matthew
Rutger Hauer     ...     Istvan Kovak

Handling: Ritualen följer den skeptiska teologistudenten Michael Kovak, som motvilligt går på exorcismskolan i Vatikanen. Under ett besök i Rom träffar han en oortodox präst, Fader Lucas, som introducerar honom för den mörkare sidan av sin tro. Inspirerad av verkliga händelser.

Mannen som har gjort denna filmen är faktiskt svensk, Mikael Håfström har fått en ny chans att göra en hollywood film. Bland hans tidigare alster finner vi titlar som 1408 (med John Cusack), Derailed (mewd Jennifer Aniston) samt svenska titlar som Vendetta, Kopps, Leva Livet och Onskan.

Mikael gör här en drama film med element av skräck och thriller stämning. Detta är ingen splatter film, utan mer fokus på berättelsen och klassisk thriller nervpirriga scener.

Filmen börjar lite lugnt med en bakgrundshistoria med Michael, spelad av Colin O'Donoghue, när han hemma i USA väljer av olika anledningar att utbilda sig till Präst. Väl i Rom drar historien igång och Anthony Hopkins träder in i filmen.

Det blir rätt intressant med relegion, besatthet, Exorcism. Michael är skeptiskt, vilket är ett bra drag att ha i handlingen. Filmen är snyggt filmad, det är stämningsfullt och väldigt effektfullt.
Det är inte så mycket action i filmen, utan en liten blinkning till Exorcismen och ungefär samma stil som Besatt - Exorcism of Emily Rose (utan rättegång då).

Filmen känns långt ifrån någon b-film, det är klass på scenerna, storyn och framförallt skådespeleriet. Även om alla medverkande skådespelare är både övertygande och bra i sina roller, blir dom bleka gemnfört med Anthony Hopkins! Han spelar helt enkelt helt fantastiskt. Vissa kanske tycker det blir lite överspel i mellanåt, men det är det som gör det så bra!
Anthony Hopkins gör sin fräckaste roll sedan När Lammen Tystnar tiden!

Utmärkt skådespelri och skådespelri i allra bästa världsklass (Anthony Hopkins), snyggt foto och tät och spännande thriller - perfekt en mörk kväll!


Kommentarer
Liger - The Biggest Cat on Earth säger:

Awesome !!!

2011-04-13 | 18:32:18
Bloggadress: http://www.ligerworld.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback