Film: I rymden finns inga känslor - Betyg * * * ½

i rymdeni rymden

ikonikonikonikon halv

Bill Skarsgård     ...     Simon
Martin Wallström     Sam
Cecilia Forss     ...     Jennifer
Sofie Hamilton     ...     Frida
Susanne Thorson     Jonna

Handling: "I rymden finns inga känslor" är en komedi om 18-årige Simon som delar lägenhet med sin bror Sam. Simon som har Aspergers syndrom kräver ett fast schema där allt måste vara sig likt vecka efter vecka. Förändringar är något han bara kan hantera i små doser och när allt blir för jobbigt gömmer han sig i sin tvättunna, fylld med lysande stjärnor - han gömmer sig i rymden för där finns inga känslor.

När Sam blir dumpad av sin flickvän och går in i en mindre depression spricker hela tillvaron för Simon. Han ger sig själv i uppdrag att hitta en ny flickvän till Sam, men med sin sociala inkompetens blir det inte enkelt, Simon vet ingenting om tjejer och kärlek…

Hade inga direkta förväntningar på denna filmen, senaste svenska filmen jag såg var "Kommersarie Späck" (Betyg *). Så den lilla förväntingen som var, att den förhoppningsvis var bättre och mer seriös en den kalkonen.

Man får en bra insyn hur det kan vara att ha Aspergers syndrom. Vilka regler som man sätta upp för sig, vad som kan hända om de ej följs, hur omgivingen får kämpa och försöka anpassa sig. Mycket energi går åt förstår man utav filmen. Men grafiskt bildspråk får vi se hur världen, tiden och känslor kan uppfattas av en sådan här person. Snyggt, meningsfullt och effektfullt. Bara en sån enkel sak att en glad person får en Smiley vid sidan av sig.

Filmen har allvarliga ämnen, men är både hjärtlig och rolig. Det är en bra takt i filmen, bildspråket är snyggt och miljöerna är även de genomtänkta.
Samtliga skådeseplare gör bra ifrån sig, men det är så klart Bill Skarsgård som Simon som lyser allra mest. Men Martin Wallström som spelar borsan Sam och Cecilia Forss som spelar Jennifer är värda att nämna som begåvade insatser i filmen.

Även soundtrack:et till filmen är ovanligt bra med bla Lykke Li, Ane Brun, The Tough Alliance, Maia Hirasawa och Miss Li.

Oväntat bra svensk drama komedi, med lite romantiskt tema.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback