Film: Super 8 - Betyg * * * ½

super 8

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardiikon

Mystery | Sci-Fi | Thriller

Joel Courtney     ...     Joe Lamb
Kyle Chandler     ...     Jackson Lamb
Elle Fanning     ...     Alice Dainard
Joel McKinnon Miller     Mr. Kaznyk
Riley Griffiths     ...     Charles
Ryan Lee     ...     Cary
Gabriel Basso     ...     Martin
Zach Mills     ...     Preston

Sommaren 1979, bevittnar några vänner i en liten stad i Ohio en katastrofal tågolycka medan de håller på att spela in en super 8-film. Snart börjar de misstänka att kraschen inte var någon olycka, och det dröjer inte länge innan människor istaden börjar försvinna spårlöst och andra märkliga, oförklarliga saker händer. När den lokale polisshefen försöker få reda på sanningen, visar det sig vara något mer fasansfullt än någon av dem kunnat föreställa sig.

J.J. Abrams, mannen bakom tv-serien Lost och filmen Star Treak (2009) gör en djupdyktning ner i 80-talets science fiction-äventyr-och ungdomsdrama videolåda. För det känns verkligen som han har kollat mycket på de filmer som gjordes då, speciellt de som filmens producenten har varit med och skapat - ingen mindre än Steven Spielberg.

Om man tittar på de filmer som Steven Spielberg har varit med och producerat så finner man titlar som Gremlins, Gremlins 2, Tillbaka Till Framtiden, Miraklet på 8:e gatan, 24-timmars jakten, Tempelmysteriet, The Goonies - Dödskallegänget och E.T.: The Extra-Terrestrial. Alla är inte mästerverk, men samtliga har en feelgood-känsla, en blanding mellan äventyr, övernaturligt, drama och lättsam humor. Filmer med glimten i ögat.

J.J. Abrams verkar kollat igenom ett helt gäng filmer som de nämnda, samt Närkontakt Av Tredje Graden och ungdomsdramat Stand By Me när han till slut formade det som blev Super 8.

Filmen utspelar sig 1979, vilket gör det som den passar bra in, bland de klassiska ungdoms-sci fi-äventyrs-drama filmerna. Precis som i The Gonnies, eller i vampyrklassikern The Lost Boys har man lyckats att få ihop ett gäng begåvade och perfekta ungdomskådespelare som helt enkelt är lysande i filmen. Bäst är Elle Fanning (Somewhere, Benjamin Buttons otroliga liv) som riktigt lyser på bioduken. Hon har nog en ljus framtid framför sig. Även vuxenrollerna är väl utvalda och det syns. Detta blir väldigt trovärdigt

Filmen lyser feelgood känsla, samtidigt som det är lite thriller och science fiction inslag. Tågkrash scenen är väldigt snyggt filmad och effektiv. Det blir lite av en mysterium film, där ungdomarna är i härlarna på militären vad som har släppts lös efter tåg krashen.

Hade denna film kommot, så så där 1985 hade den blivit en klassiker direkt. Problemet nu, 2011, är man som biobesökare väntar såg så mycket mer. Man blir inte grymt imponerad av effekter eller av spänningsmomenten. Man har blivit bortskämnd enda sedan Terminator 2 och Jurassic Park höjde ribban.

Samtidigt är det befriande och väldigt trevligt, att få en nostalgitripp till Gonnies/E.T/Stand By Me/Närkontakt Av Tredje Graden-tiden. Men så har vi den stora hypen. Denna filmen var verkligen hypad - och förväntingarna blev kanske lite för stora. De stora svenska tidingarna som Aftonbladet och Expressen gav den fyra i betyg. Och jag önskar att jag kunde få ge det också.

Men filmen räcker inte enda fram. Är dock givmild att det får ett ½ betyg extra pga snyggt filmad, skön feelgood känsla, bra skådespelare och att det är en fin nostalgitripp.
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback