Tv-Serie: Game of Thrones - Season 1 - Betyg * * * *

Tv-Serie: Game of Thrones  - Season 1 - Betyg * * * *

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Drama | Fantasy

Sean Bean     ...     Eddard Stark (10 episodes, 2011)
Lena Headey     ...     Cersei Lannister (10 episodes, 2011)
Jack Gleeson     ...     Joffrey Baratheon (10 episodes, 2011)
Michelle Fairley     ...     Catelyn Stark (9 episodes, 2011)
Emilia Clarke     ...     Daenerys Targaryen (9 episodes, 2011)

Handling: Serien utspelar sig på den fiktiva kontinenten Västeros (en: Westeros), oftast kallad "De sju konungarikena". Eddard "Ned" Stark (Sean Bean) bekymras av rykten från muren i norr då han får besked om att Jon Arryn, hans mentor och kungens hand, dött och att kung Robert Baratheon (Mark Addy) är på väg till Vinterhed. På andra sidan havet smider exilprinsen Viserys Targaryen (Harry Lloyd) planer för att återerövra De sju konungarikena.

I tv-världen får man vara nöjd om fantasy/äventyrs-serierna är lätt underhållande och fungerar att titta på. Legend Of The Seeker och Camelot är två aktuella serier som är hyffsade, men när man gemnför med Game of Thrones så är det stor klassskillnad. Det är som att gemnföra Sagan Om Ringen-filmerna med Narnia filmerna.

Första avsnittet och sista avsnittet är de bästa. Där i mellan är det fortfarande väldigt bra, men ibland lite långsamt. Man fick nästan för höga förväntningar efter första delen (en klar femma i betyg!).

Miljöerna i de olika kungarikerna är väldigt trovärdiga och snygga. Serien har klass, det ser man både på hur den är filmad, uppbyggd och genomförd. Allt från kostymerna till vapen och övernaturliga ting är väldigt detaljrika och trovärdiga. Speciellt bra är det också, tanke på detta är en tv-serie och inte en påkostad biofilm.

Skådespelarna verkar vara noga utvalda, samtliga skådespelare är antingen bra, eller väldigt bra. Handlingen kan uppfattas lite rörig men man kommer ändå rätt fort in i serien. Jag har inte läst böckerna, men enligt en som har, så följer man böckerna väldigt väl.

Till skillnad från Sagan Om Ringen och liknande, så innehåller Game of Thrones  en hel del naket, sex och råa våldsscener. Games känns väldigt vuxen och hela serien har en seriös ton, vilket är skönt att man inte är ute efter att jaga familjepubliken. Något som också är väldigt bra är att det händer en hel del oväntade saker.

För att vara en tv-serie, är Game of Thrones  ovanligt lyckad. En av de bästa fantasy-serierna - någonsin!


Kommentarer
Joanna säger:

Böckerna innehåller väldigt många trådar, så hela handlingen är rätt komplicerad.

Det som är bra är just att böckerna har fått lov att ange tonen åt tv-serien - vuxen fantasy. De är definitivt inte till för en alltför ung publik. Man ser ju hur många bra böcker har förstörts vid filmatiseringen, The Legend of the Seeker är bara en av dem. Och jag håller med om att man inte sparat på krutet när det gäller specialeffekterna och utseendet - det, tillsammans med ett väl utarbetat manus efter bok eller annan förlaga och duktiga skådespelare har gett oss minnesvärda tv-serier som Rome och True Blood.

2011-06-28 | 11:08:07
BacardiBoy säger:

Jag håller med dig fullständigt!:)

2011-06-28 | 11:26:04
Bloggadress: http://bacardiboy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback