Bästa Melodifestivalsvinnarna 2001-2011

mello vinnareEric Saade vann över Danny och The Moniker i Lördags. Eric är den bästa vinnarlåten sedan Lena Philipsson dansade med mikrofonstativet 2004. Här rankas de senaste årens vinnare

01 Lena Philipsson - Det Gör Ont/It Hurts, 2004 - Betyg * * * * *

Hon hade en framgångsrik karriär mellan 1986-1995. Två år senare kom skivan "Bästa vänner" som floppade. Lena höll sig borta från skivstudion i sju år. Men innan dess gjorde hon braksuccé på krogscenen med sin ego show "Lena Philipsson Show" samt framgångrika Rhapsody In Rock och gästprogramledare i Melodifestivalen 2000 och 2003.

2004 vågade hon satsa igen. Senast hon tävlade som artist i festivalen var 1988 med "Om igen" - så det var stor press på Philipsson. Thomas "Orup" Eriksson specialskrev låten "Det gör ont". Låten är den bästa moderna schlagerklassikern av dom alla. Lägg till där en enkel men effektivt scenframträdande som många svenskar har showat loss med hemma, på fest eller amatörscen. Det var snyggt, det var sexighet med humor - det var helt perfekt. Lena vann och "It Hurts" kom delad femma med Cypern i Eurovision. Samt låten blev årets största hit på Trackslistan och etta på mer eller mindre alla svenska listor.

02 Eric Saade - Populer, 2011 - Betyg * * * * ½

I år stod det mellan två killar som båda hade bra scenframträdande och låtar. Danny och hans "In The Club" fick nöja sig med en andra plats, med Eric Saade vann med effektiva och möjligtvis tjatiga låten "Populer". Saade slog igenom 2010 då han kom tra i festivalen med "Manboy". Han borde vunnit redan det året, bara en låt var bättre - "You´re Out Of My Life" med Darin.

Men det var kanske tur att han inte vann, för Populer är modernare än Manboy. Låten är effektiv och storslagen, det låter verkligen som en Eurovision show av klass. Förra året duschade han på scenen, i år krossade han en glasbur, plus snyggt MTV-dans nummer.

Nackdelen kan vara att Fredrik Kempe låtar inte har fungerar alls i Eurovision. Men denna gågen har den större chans. Ung pojkatig artist som kan charma kamran, vilken han redan gjorde 2010 då han bara läste upp de svenska rösterna i ESC. Denan gången kan vi väl inte floppa helt?

03 The Ark - The Worrying Kind, 2007 - Betyg * * * *

Christer Björkmans kanske mest stolta ögonblick var när The Ark tackade ja att vara med i Melodifestivalen. Ola Salo är grym på scenen. Låten är lagom nostalgistil för att få röster från alla åldergrupper. Nackdelen var att den satte sig inte direkt, vilket är ett måste i Eurovision då man inte har en relation till artisten.

Låten är bra - men absolut inte det bästa man har hört från The Ark. Dom kom, dom segrade och sedan floppade. Men nu har vi alla fall skickat ett bra rockband till Europa.

04 Charlotte Perrelli - Hero, 2008 - Betyg * * * ½

Hon har vunnit hela skiten en gång, med dansbandsschlagern "Tusen och en natt". Hon gjorde bra mellanakt med Lena Ph 2003 och var bra programledare 2004. År 2008 var hon redo att tävla igen. I för-snacket stod det mellan Charlotte och Carola/Andreas låten. Nu vet vi ju alla att Carola och Andreas inte ens kom till final medan Charlotte Perrelli vann. Det var ett snyggt nummer med en effektiv schlagerdisco refräng.

Men när hon väl stod på Eurovision scenen såg hon översminkad ut, numret var snyggt, men kallt. Och det fanns för många konkurrenter som lyckades bättre. Flopp, men ändå är Charlotte den fjärde bästa vinnaren.

05 Carola - Evighet/Inviciable, 2006 - Betyg * * * ½

Hon vann 1991 med "Fångad av en stormvind". Hon var redo för en comeback 2006. När jag såg och hörde henne genrepa första gången i Scandinavium, var allt klart. Hur bra än BWO må vara, har ingen en chans. Carola äger scenen. Vilken röst! Låten känns lite gammalmodig schlagerpop, men med Caroals tryck i röster, lyfter den.

Man kan ha många åsikter om Carola som person, hennes åsikter, hur hon är i interjuver, men när hon står på scenen blir det ofta lite magiskt (One Love, var dock undantag, då hon skrek söder låten).

06 Fame - Give Me Your Love, 2003 - Betyg * * *

Barbie & Ken? Så klart är det inte Aqua, utan Skara:s egna Fame Factory duo. Låten är typisk abba schlager och borde inte vunnit det året - Alcazar hade den bästa låten. Men det gick ju ritkigt bra i Eurovison för låten, så vi skall vara nöjda. Dom sjunger bra ihop. Ett stort plus är så klart att Jesssica Anderson är otroligt snygg!

07 Anna Bergendahl - This Is My Life, 2010 - Betyg * * *

Anna blev känd via Idiol, och med sin P4anpassade låt vann hon över bättre låtar. Hon såg charmig ut i tv-rutan. Låten var också charmig och små söt. Men samtidigt är det abslout inte en låt man borde skicka vidare. Den kändes rätt menlös i Eurovision.
Men låten är inte kass, men inget speciellt heller. Anna sjunger på sitt specialla sätt, vilket man antingen gillar eller inte.
Både Eric Saade och Darin hade haft störe chans internationellt.

08 Afro-Dite - Never Let It Go, 2002 - Betyg * * *

Tre mörka tjejer o glitterklänningar som sjunger schlagerdiscopop? Ja visst, det är nostagiparty och dom gjorde ett riktigt bra på scenen. Med en topp 10 placering skall även svenskarna vara nöjda. Stark refräng och bra tryck.

09 Friends - Lyssna Till Ditt Hjärta/Listen To Your Heart Beat, 2001 - Betyg * * *

Detta är inte min typ av musik. Bert Karlsson-schlager. Tv-såpa band som skulle vara typ ABBA? Men tjejerna sjunger bra, låten har stark refräng och det gick ju bra även detta år.

10 Malena Ernman - La Voix, 2009 - Betyg * *

Schlager och opera? Ja tydligen tyckte svenska folket vi skulle skicka detta. Helt obegripligt. Men visst, hon har ju bra röst, själva scen numret var snyggt, och det var ju väldigt annorlunda. Men det hjälpte inte. Flopp igen.

11 Martin Stenmarck - Las Vegas, 2005 - Betyg *

Han kan sjunga den där Martin. Scennummret var det inget direkt fel på. Men låten låter som en gammal Las Vegas shows låt. Otroligt tråkig och omodern. Varför fick inte Nanne vinna? Jo för Juryn gillade Martin mer - och det blev flopp

Vilka är dina favoriter bland vinnarna de senaste åren?Afro-Dite, Friends, Malena Ernman, Martin Stenmarck

Kommentarer
Synthboy säger:

Inte speciellt förvånad att du har Lena som betygsreferens! ;)Men i övrigt står inte följande citat mest för dig personligen? ;)

"..effektivt scenframträdande som många svenskar har showat loss med hemma.."

2011-03-16 | 18:21:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback