Film: Colombiana - Zoe - ny actionbrud med hämndbegär

Colombiana

bacardiikonbacardiikonbacardiikonbacardiikon halv

Action | Crime | Drama

Zoe Saldana     Cataleya
Jordi Mollà     Marco
Lennie James     Ross


Handling: Zoe Saldana (Avatar) är tillbaka som den iskalla professionella mördaren Cataleya, på jakt efter männen som brutalt avrättade hennes föräldrar när hon var endast nio år. Genom ett under lyckades hon fly den gången och tog sig till sin farbror Emilio i Chicago. Emilio har förgäves försökt styra undan Cataleya från ett liv av brottslighet, men inser snart att inget kan stoppa henne från att hämnas sina föräldrars död. Det blir en brutal och actionspäckad jakt där det endast finns plats för en överlevande ? Cataleya eller mannen som beordrade morden, Don Luis.

Vi är inte bortskämnda med coola och hårda kvinnor i huvudrollerna på en actin film. Så redan där skall regissören
Olivier Megaton (Transporter 3) och manusförfattaren Luc Besson (Det Femte Elementet, Leon, Taken) ha lite kredd för.

På 70-80 talet var det framför allt Sigourney Weaver (Aliens) och Linda Hamilton (Terminator) som stod för de tuffa kvinnliga rollerna. De senaste 10 åren har Angelina Jolie (Salt), Milla Jovovich (Resident Evil), Uma Thurman (Kill Bill) och Kate Beckinsale (Underworld) stått för de coola rollerna.

Nu kan vi lägga till Zoe Saldana (Star Treak, Takers) till den listan. Hon imponerade rätt mycket i James Camerons storfilm Avatar, flygande på drakar och skjutande med pilbåge. Nu har hon bytt ut det mot en massa vapten och en hel del smidighet. Zoe gör ett väldigt bra jobb och hon blir trovärdig.

Filmens början, är effektfull och rätt rå. Amandla Stenberg (Texas Killing Fields, Hungerspelen) spelar unga versionen av Cataleya. Och hon gör det väldigt övertygande! Hon har nog stor chans att få en bra karriär framöver.

Filmen går sedan vidare och vi möter den äldre versionen, spelad av Zoe. Man har lyckats få dom väldigt lika och man känner igen den lilla tjejen även när hon har vuxit upp. Resten av filmen är en kvinnlig maffia version av Taken, eller någon annan valfri hämndfilm.

För det är hämnd det handlar om, inte lika rå och detaljerad som i mästerverket Kill Bill, eller lika underhållande
som i Taken. Men den greppar ändå tag. Filmen känns seriöst, den är brutal och den är småintressant.

Den håller en bra nivå, men den når aldrig upp till filmer som Taken eller Salt.

Filmen faller ibland på actionscenerna, vissa känns faktiskt lite "b-films aktiga", vilket är lite tråkigt. Vi är vana vid
coola effekter och fräcka actionscener. Här blir det mer standard action, som det var på 90-talet.

Filmen är ändå sevärd om man gillar denna typen av filmer. Och 2 timmar med snygga Zoe Saldana, utan smurf animering är riktigt trevligt för ögat.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback