Film: The Hunger Games - Seriös och sparsam

Film: The Hunger Games - Seriös och sparsam

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonhalv bacardi

Action | Drama | Sci-Fi

Stanley Tucci     Caesar Flickerman
Wes Bentley     Seneca Crane
Jennifer Lawrence     Katniss Everdeen
Willow Shields     ...     Primrose Everdeen
Liam Hemsworth     ...     Gale Hawthorne
Elizabeth Banks     Effie Trinket
Josh Hutcherson     Peeta Mellark

Handling: "Hunger Games" är baserad på Suzanne Collins succéroman "Hungerspelen", om en gastkramande framtid som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak – att hålla folket i schack. Varje år direktsänds Hunger games som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt lottas två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta i tävlingen. De skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stylas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer, för att sedan delta i spelet där bara en vinner – den som överlever.

Katniss Everdeen är sexton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hunger games har hon inget skydd. När det är Prims namn som dras i lottningen ser Katniss ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen...

Boken Hungerspelen är både underhållande och spännande, och nu när den är har blivit film, så är det så klart mycket som saknas, framför allt delar med Peeta.

Filmen har en seriös och lite dyster ton redan från början. Detta är ingen överdriven Hollywood produktion så som Transformers. Tonen är seriös, allvarlig, dyster. Vilket lever rätt bra upp till boken. För framtidens USA är ingen dans på rosor.

Filmmusiken är även den sparsam. Det är mycket tysthet, och man använder musik till och från, men så sparsamt, så lugnt, att det blir aldrig effektfullt.

Det känns som man ser på en indiependent film, vilket inte är något dåligt, men förväntningarna var nog att det skulle var lite mer liv, rörelse, mer effektfullt. Mer drag.

Det som bidrar en hel del till indie-känslan är att kamran ofta skakar, är rörlig och det blir lite jobbigt att hänga med. Man har sneglat på Blair Witch Project och liknande, när man tänkte ut hur man ville filma filmen.
Det blir bitvis rätt jobbigt, och för dokumäntäraktigt. Filmen hade vunnit på mindre skakningar, speciellt i actionscenerna, där man förlorar kontroll, vem som slår vem. Man blir glad att den inte är i 3D, för då hade en Alvedon behövts.

Dock huvudstaden och tv-show arenan ser snygg ut. Men det känns som det kunde varit lite starkare manus, baserad på den spännande boken, och det kunde varit bättre filmat och producerat.

På plus sidan, har vi skådespelarna, som samtliga gör ett utmärkt jobb. Jennifer Lawrence (X-Men: First Class, Winters Bone) är perfekt i huvudrollen. Som klippt och skuren att spela Katniss.
Josh Hutcherson och Liam Hemsworth fungerar bra i rollerna runt henne, och Stanley Tucci, Woody Harrelson och Donald Sutherland är samtliga bra i sina rolltolkningar.

The Hunger Games är delvis en spännande framtidsthriller, och både intressant och med ett helt gäng skådespelare som gör bra ifrån sig.

Men lite besvikelse är det ändå, detta kunde gjorts bättre. Och förhoppninsgvis gör ersättaren till regissören Gary Ross ett bättre filmiskt jobb.

Se trailer här

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback