Film: The Hobbit: An Unexpected Journey Storslaget & lättsamt äventyr

 
 
 

 
Fantasy

Ian McKellen     Gandalf
Martin Freeman     ... Bilbo
Richard Armitage     Thorin
Ken Stott     ...     Balin
Graham McTavish     Dwalin
William Kircher     Bifur / Tom Troll
James Nesbitt     ...     Bofur
Stephen Hunter     ...     Bombur
Dean O'Gorman     ...     Fili
Aidan Turner     ...     Kili
John Callen     ...     Oin
Peter Hambleton     Gloin / William Troll
Jed Brophy     ...     Nori
Mark Hadlow     ...     Dori / Bert Troll
Adam Brown     ...     Ori
Ian Holm    ...     Old Bilbo
Elijah Wood    ...     Frodo
Hugo Weaving    ...     Elrond
Cate Blanchett    ...     Galadriel
Christopher Lee    ...     Saruman
Andy Serkis    ...     Gollum

Handling: "Hobbit" baseras på J.R.R. Tolkiens bok "Bilbo: En hobbits äventyr" och är upptakten till de framgångsrika "Sagan om Ringen"-filmerna.

"Hobbit: en oväntad resa" berättar om Bilbo Baggers resa för att återkräva dvärgarnas kungadöme Erebor som för länge sedan erövrades av draken Smaug. Under resans gång korsas hans väg av trollkarlen Gandalf Grå och plötsligt ingår Bilbo i en grupp bestående av tretton dvärgar som leds av den legendariska krigaren Torin Ekenskölde. Vägen mot dvärgarnas rike går via vildmarken, genom områden där orcher och troll härjar fritt.

Målet för resan är Ensamma berget men först måste de ta sig igenom dvärgarnas tunnlar och det är här Bilbo träffar den varelse som kommer att påverka resten av hans liv – Gollum. Ensam med Gollum vid stranden av en underjordisk sjö upptäcker den intet ont anande Bilbo inom sig både ett mod och en falskhet han inte kände till själv. Det är också nu Gollums skatt, ringen som besitter en oväntad kraft och makt, hamnar i Bilbos ägo. En enkel guldring som bestämmer Midgårds öde på ett sätt som Bilbo inte ens kan föreställa sig i sin livligaste fantasi...

Förväntingarna var höga. För höga. Sagan Om Ringen, De Två Tornen och Koungens Återkomst är de bästa fantasy filmerna - någonsin. Att sedan göra film av boken som kom innan Ringen, som är mer en barnbok än de övriga, är inte lätt sak.

Men Peter Jackson har lyckats att värva ihop Ringen med The Hobbit. Det är samma känsla i filmningen. Världen är tillbaka
minst lika vacker och detaljrik som innan - om inte ännu mer detaljrik.

Det är ett riktigt Fantasy konstverk, om man tittar på miljöerna, filmningen och effekterna. Helt outstanding.

Gandalf är tillbaka, nu i fokus, och Ian McKellen är fortfarande perfekt i rollen. Den yngre versionen av Bilbo spelas av Martin Freeman  och även han gör ett bra jobb, även filmen tappar fokus på hans roll då och då.

Dvärg gänget fungerar utmärkt. De har med sig mycket humor i filmen, vilket gör den mycket mer lättsam än Ringen filmerna. På gott och ont. Bilbo boken är för barn, och det påverkar så klart filmen.

Handlingen har inte riktigt samma fokus som de tidigare filmerna. Det som saknas är den mörka tonen. Den dyker upp lite lätti första filmen om The Hobbit. Så som i en fantastisk scen med Gollum i fokus. Klockren.

Effekterna är som väntat, av högsta klass. 3D fungerar utmärkt, och 48 high frames biten, ja det gör att filmen är det mest detaljrika och skarpa bilden på en film på bio - någonsin. Tänk Blu Ray och HD tv.

Filmen blir bitvis, lite långsam. På samma sätt som Sagan Om Ringne kändes första gången när man såg den.

Förutom den mörka dystra hotet som fanns i Ringen filmerna, saknas även Frodo. Huvudkaraktären i Ringen var mer intressant, och Elijah Wood charm och starka skådespeleri saknas lite i Bilbos karaktär.

Det är mer Fantasy i denna första del, det finns troll och trollkarlar och andra figurer som dyker upp. Samtliga
otroligt snyggt gjorda.

The Hobbit är fantasy av hög klass. En härlig start på det nya äventyret i middle earth. Nu väntar vi bara på de två avslutade delarna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback