Lånaren Arrietty: Vackert & charmigt från Studio Ghibli

The Secret World Of Arrietty

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardiikon

Animation | Adventure | Family

Mark Strong     ...     Pod (voice: UK version)
Saoirse Ronan     ...     Arrietty (voice: UK version)
Bridgit Mendler     Arrietty (voice: US version)
Will Arnett     ...     Pod (voice: US version)

Handling: Under golvplankorna i ett stort hus, i en vildvuxen och magisk trädgård i utkanten av Tokyo, bor den pyttelilla 14-åriga Arrietty med sin lika pyttelilla familj. Huset bebos av två äldre damer som inte har en aning om att deras små inneboende existerar.

Arrietty och hennes familj lever på att "låna". Allt de äger har de lånat, eller gjort från saker som de har lånat. Viktiga saker som gas, vatten och mat. Bord, stolar och köksprylar. Och godbitar? en sockerbit här, en liten bit av något annat där. Men bara väldigt lite varje gång, så att det inte märks.

En dag flyttar den 12-åriga pojken Sho in i huset. Arriettys föräldrar har alltid varnat henne; - låt aldrig människorna se dig. För när någon av småfolket blivit sedd, måste de alltid ge sig iväg. Men hon lyssnar förstås inte, och Sho upptäcker henne. De två blir snabbt förtroliga med varandra och snart är de bästa vänner.

Hiromasa Yonebayashi som har gjort denna lilla film har tidigare varit med och animerat Ponyo, Spirited Away och Det Levande Slottet. Alla tre succér från bolaget Studio Ghibli som även har gett oss pärlor som Prinsessan Mononoke, Laputa - Slottet i himlen och Nausicaä från Vindarnas dal, samtliga av regissören Hayao Miyazaki. Men detta är första filmen för den yngre Hiromasa Yonebayashi och han håller sig till tradionerna på filmbolaget

Det är vackert, Det är harmoniskt, sött och intressant. Även om den baseras på den kända sagan om "Lånarna", så har den fortfarande kvar den mystiska känslan som Hayao Miyazaki brukar få till.

Animeringen är klanderfri, det syns att man har lagt ner mycket tid på de omgivningar som är med i filmen, enda
ner till blombladen.

Filmen är någonstasn i gränslandet mellan Min granne Totoro, Kikis expressbud och Ponyo på klippan vid havet.
Det mörker och fantasy inslag som finns i Spirited Away, Det Levande Slottet och Prinsessan Mononoke avsaknas helt

Här är det mer barnvänligt, lugnt och harmoniskt. Så långt ifrån actionpackad Kung Fu Panda och Shrek allså.

Ännu en gång är en det en stark tjej i huvudrollen, som både är modig och nyfiken på världen utanför tryggheten.

Karaktärerna överlag är färgstarka, de har en personlighet man minns, vilket är ett stort plus. Handlingen går lite långsamt fram, men den är hela tiden intressant och underhållande.

Detta är en en film för dom små och stora, det är lugnt, varmt, vackert och charmigt.

Gillar du nämna filmer, så kommer Kari-gurashi no Ariett/The Secret World Of Arrietty/Lånaren Arrietty bli en trevlig stund.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback