Så bra är Lena Philipsson nya platta "Världen Snurrar"

Lena Philipsson


"Perfekt danspop på svenska från Lena Ph"

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Lena Philipsson har växlar spår flera gånger under sin långa karriär. Två skivor släpptes på 80-talet från schlagerfabriken i Skara. Sen började exprimenten. Lena började skriva mer själv och det blev både svenska och engelska låtar på "Talking in your sleep" 1988.

Men det var 1989 med "My name" som Lena Ph tog fullkontroll över både ljudbilden och låtskrivandet. Det blev en engelsk modern popplatta med flera hits så som "Standing in my rain" och "why". Lena började 90-talet med dansant popplatta med Agent 006 tema som blandade pop och dancemusik.

1993 vågade hon sig på engelsk danspop, skivan var inte klockren, men hade en del ljusa stunder. När inte det nya soundet fungerade blev det schlager och svensk pop 1995 med hits som "Månsken I Augusti" och "stjärnorna".

Exprimenterandet kom tillbaka 1997 med snesteget "Bästa vänner", en mogen svensk soulpop skiva. Den var mer kreddig än  allt annat hon gjort tidigare, men allmäna publiken avstod från den, och är till dagens datum Lenas sämsta soloplatta. Det tog sju år innan Lena vågade släppa platta igen.
Och det var med besked. Tillsammans med Orup gjorde hon en framgångsrik platta som sålde som smör i småland, med klassiker som "Det Gör Ont", "Delirium" "Lena Anthem" var Lena nr 1 igen.

Uppföljaren "Jag Ångrar Ingenting" var en snabb fortsättning på Orup spåret och var inte riktigt lika vass, men hon fick till några hits även här så som "Unga Pojkar & Äldre Män" och "Han Jobbar I Affär"

Men Lena tog samarbetet med Orup lite för långt, duett plattan "Dubbel" från 2008 var en klassisk Orup skiva, vuxenpop som kändes allmänt omodern och retro. Och bästa låten på skivan, var solo låten "1 Skäl"

Nu är allså Lena Philipsson tillbaka, med en ny platta - och hon har äntligen gjort låtar som hon har snackat så länge om - danspop! Men tyvärr gick hon inte hela vägen, 7 av 10 låtar är danspop med elektroniskt sound, medan slutet blir mer lugnt och kreddigt.

"Du följer väl med" - Betyg * * * * *

David Guetta spottar ut hits som "Titanium" och "Turn Me On". Här är Lena Ph:s version, och det är fantastiskt bra! Det är så här vi vill att Lena Philipsson 2012 skall låta! Låten skiftar tempo och i refrängen blir det fullt ös. Det är modernt, coolt och helt fantastiskt. Mange Schmidt & producenten Peter Boström har fixat till Michelle Leonard, Nalle  Ahlstedt & Jaako Salovaaras låt på ett ypperligt sätt. Orginalversionen är som ett sömnpiller om man gemnför.

"Live Tomorrow" - Betyg * * * * *

Lena & Peter Boström har gjort en skön modern dansvänlig version av Lalehs fantastiska ballad. En klockren pophit för Philipsson.


"Bli Galen" - Betyg * * * * *

När Kylie Minogue är som bäst hade det kunnat låta så här. Denna sköna danspoplåt har ett skönt beat och refräng hooken är perfekt. Det blir som två refränger på en låt. Det känns som denna låten kommer bli bättre ju mer man hör den.

"Idiot" - Betyg * * * *

Förra årets singel, är fortfarande smittande mysig danspop. Skön refräng. Men det kanske inte riktigt var den comeback singel allahade hoppats på. Men låten är fortfarande en helskön låt, som dock var ännu vassare i Soundfactorys remix.

"Vart tog du vägen" - Betyg * * * *

En härlig discodänga som osar 80-tals nostalgi blandat med Robyns sköna spår "With Every Heartbeat". Vanessa Falk och Christian Falk har fått ihop en en riktigt skön, modern och vemodig danspoppärla.


"Igen och igen" - Betyg * * *

Housepianot får en att tänka på 90-talet, då artister som Culture Beat och Dj Bobo låg högt på listorna. Låten är bra, men kan bli lite tjatig längden. Den var öppningslåten på Lenas "Drömshow" på Cirkus.


"Världen snurrar" - Betyg * * * * *


Superteamet Veronica Maggio och Markus Krunegård har fått till en perfekt poppärla. Det är sköns dansant. Stark refräng och beroendefamkallande! Det är modernt och en riktig partyhit!


"Ett hjärta" - Betyg * ½

Hade passat in i en italiensk eller spansk romantisk drama film. Det blir mysgung. Det är så långt ifrån de sju första spåren man kan komma. Kaah och Björn Olsson står bakom låten, och visst är det en snygg låt. Den kanske växer. Hade platsat på Lena & Orups "Dubbel" platta, vilket inte är ett bra betyg.


"The Botten is nådd" - Betyg * * *

Vacker ballad version av Timbuktus stora hit. Vedmodig och stark. Men passar inte riktigt in på plattan.


"Nästa säsong" - Betyg * * *


Första gången jag hörde denna låt, kändes det som Lena Ph har trampat helt fel. Vad hände med schlager-pop drottingen? P3-kredd i all ära, men låt Veronica Maggio och andra stå för detta. En låt från Håkan Hellströms låtskrivare. Det är väldigt kreddigt. Låten i sig är rätt vacker, och snyggt producerad. Helt fel singel val, precis som The Escape var 1991. Bortsätt att det var en singel, så är det en kompetent låt, och den osar kreddig kvalité i medeltempo för nattradion i P3/P4.Och Lena gör en väldigt stark sånginsats på låten.

De sju första spåren är sköna danspop låtar som visar att Lena PH på allvar är Sverige egna lilla Kylie/Madonna, ja i alla fall på lokal nivå. Detta är helt klart ett steg i rätt rikting.

Men ett minus - det är snålt med nya låtar. Tio spår varav två från "Så Mycket Bättre". Det borde varit minst tio nya låtar, och sen hade man kunnat lägga in alla "Så Mycket Bättre" låtarna som extra spår samt hennes P3 Guld version av Markus Krunegårds "Hela Livet Är Ett Disco"

Låtskrivarna, så som Christian Falk, Markus Krunegård och Veronica Maggio har gjort ett bra jobb, och det är lite skönt att Lena testar lite nya samarbetspartners efter Orup. Men vart tog Mauro Scocco & Andreas "Idiol" Carlssons låtarna vägen?

Lena Philipsson sånginsats är som förväntat, väldigt starkt och bra. Vid detta laget vet hon exakt hur hon skall sjunga för det skall bli effektfullt, intressant och bra.

Sammanfattningsvis, en stark och skön danspop platta, där Lena Ph äntligen hittar rätt efter Melodifestivals-spåret. Och de sju första spåren är den perfekta förfest plattan, medans de tre sista spåren kan passa in när efterfesten tar slut.

Fortsätter Lena Ph i detta spår, kan hon snart byta ut schlagerdrotting till discopopdrottning!

Bästa spår: Du Följer Väl Med, Världen Snurrar, Blir Galen

Lyssna på skivan på Spotify härKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback