Film: Elysium - Skitig och rå sci fi med Matt Damon

 
 

Matt Damon
William Fichtner
Jodie Foster
Diego Luna
Terry Chen
Alice Braga

Handling:
Året är 2154. Två klasser av människor existerar: de mycket rika, som lever på en exklusiv, konstgjord rymdstation kallad Elysium, och resten, som lever på den överbefolkade, förstörda planeten Jorden.

Jordens förtvivlade befolkning försöker att fly den kriminalitet och fattigdom som sprider sig över världen. Den enda person som har möjlighet att skapa jämlikhet mellan dessa världar är Max (Matt Damon), en vanlig kille som är i desperat behov av att komma till Elysium.

Med livet hängandes på en skör tråd, tar han motvilligt på sig ett farligt uppdrag som ställer honom öga mot öga med Elysiums ledare Delacourt (Jodie Foster) och hennes hårdföra styrkor. Men om han lyckas kommer han inte bara att rädda sitt eget skinn, utan även livet på de miljontals människor som bor på Jorden.

Tom Cruise sci fi filmen Oblivion var någon ointressant. Fanns en risk att Elysium skulle hamna i samma tråk-fälla. Men det gör den inte. Handlingen är ännu bättre än Oblivion. Även denna sci filmen är en framtid, som ser dyster ut, finns det ändå lite mer värme. Och det är mer råhet. Det är skitit, fattigt och våldsamt.

Mannen som har gjort filmen heter Neill Blomkamp, det är samma regissör som gjorde sin debut med lyckade "District 9" Lika skitig är denna framtiden.

Det syns att Matt Damon har gått in för rollen och tränat en massa. Inte varit så här fit sedan Bourne dagarna. Både Damon och Jodie Foster gör bra ifrån sig.

En av de bättre sci fi filmerna 2013.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback