Lena Ph – mer personlig än någonsin/Söderberg om samarbetet med LPH

 
 

Expressen:

Lena Philipsson blir mer personlig än någonsin när hennes succéshow "Jag är ingen älskling" åker ut på turné.
Showen, sprängfylld av musik och samtal, kommer till bland annat Karlstad och Skövde och innehåller både klassiker och nyskrivna låtar.
– Det är ganska längesedan jag var ute med en egen produktion. Jag ser jättemycket fram emot det här, säger Lena Ph.

Lena Philipsson, eller bara Lena Ph, är en levande legend inom det svenska musiklivet och har varit aktiv i över trettio år. Hon slog igenom stort när hon ställde upp i Melodifestivalen 1986 med låten "Kärleken är evig". I år fyllde hon 50 år, men är lika aktiv som någonsin.
"Ska bli jätteroligt"
Succéshowen "Jag är ingen älskling" spelades i våras och fick fyra getingar av GT:s recensent. Nu tas showen ute i landet på en på turné. Showen kommer bland annat till Skövde den 1 oktober och till Karlstad den 29 oktober. Många av turnéstoppen är redan slutsålda.
– Det är ganska längesedan jag var ute med en egen produktion. Jag ser jättemycket fram emot det här, säger Lena Philipsson och fortsätter:
– Det har gått jättebra och det har varit mycket folk. Det ska bli jätteroligt.
Showen är hennes mest personliga hittills. Titeln utgår från låten med samma namn, som släpptes förra hösten. Låten handlar om en kärleksrelation som tagit slut. Många tog för givet att låten handlade om uppbrottet med exmaken Per Holknekt.
– Det är klart att låten kan passa in på den, men jag säger att man får tolka den som man vill, om man känner igen sig i den och den handlar vad den handlar om. Den handlar om smärtan i att bryta upp, har Lena Ph tidigare sagt till GT.
Varvar musik med samtal
Lena Philipsson har med sig ett sexmannaband på turnén. Showen varvar musik med samtal. Philipssons låtskatt är stor och det kommer bli något för alla - från de tidiga klassikerna till helt nyskrivna låtar.
Blir det något nytt material på turnén?
– Showen föll på plats ganska bra på en gång. Det mesta slipades på efter premiären, fem plus till trots. Föreställningen känns väldigt bra. Vi ska köra den som den är, säger Lena Philipsson.

 

SLA.SE: Torgny Söderberg om samarbetet med Lena Philipsson:

På lördag kommer Lena Philipsson till Skövde med sin show Jag är ingen älskling. Men 30 år efter genombrottet är det fortfarande många som tycker om henne.
Bland annat den gamla parhästen Torgny Söderberg.
– Det var en kreativ tid hela vägen med Lena, säger Skaramusikern till SLA.''

De skrev låtar, turnerade och satte upp shower i bortåt 20 år. Det hela började 1985 när Lenas singel Boy en dag låg på Torgnys skrivbord på Mariann records.

– Det som fick mig att titta extra noga på skivan var omslaget. Lena gjorde ett väldigt charmigt intryck. Jag blev eld och lågor och ringde till hennes föräldrar.

Lena Philipsson jobbade då på stadsbyggnadskontoret i Vetlanda. Samma år uppträdde hon i Ingvar Oldsbergs och Fredrik Belfrages tv-program Bell och bom. Torgny träffade henne där och de bestämde sig för att åka upp till studion i Skara.

– Jag hittade en låtskrivarkamrat direkt. En som förstod hur det gick till att skriva musik. Vi fick bra kontakt med en gång, säger Torgny.

Genombrottet kom i Melodifestivalen nästa år med Kärleken är evig, som Torgny skrivit med Per Gessle. Lena kom tvåa. Vann gjorde Torgnys låtskrivarkollega Lasse Holm. Detta år avgjordes ”Mellon” med förinspelade videos. Torgny och Lena var inte helt nöjda med att deras video blev svartvit – det visuella framförandet kan vara nästan lika viktigt som själva bidraget. Holms och Monica Törnells É dé det här du kallar kärlek var raka motsatsen.

– De kastade bokstavligen färg på varandra. Vi hade en liten färgklick bara, en liten guldfisk i ett akvarium.

ena och Torgny jobbade sedan tillsammans en bit in på 2000-talet. Lena visade i showen på Hamburger börs prov på sin humor när hon sjöng Ladystar (efter symaskinsmärket) – samtidigt som hon sydde en t-shirt på scen.

– Hon var ju också känd för att hon sydde sina egna kläder. Hon bevisade att det stämde, haha.

Sedan slog sig Lena ihop med annan stor artist från 1980-talet: Orup. I Melodifestivalen 2004 gick Det gör ont och Lenas utmanade dans med mikrofonstativet rakt genom rutan och segern kunde bärgas.

Nästan slagsmål

Enligt skivbolagschefen Bert Karlsson så hade han själv också ett finger med i spelet.

– Det var osäkert om hon skulle sjunga den över huvudtaget. Hon ville inte, hon hade en annan sång. Men jag bytte ut den låten precis innan presskonferensen, säger Bert till SLA.

Lena Philipsson avböjde SLA:s intervjuförfrågan eftersom hon ville koncentrera sig på showen. 72-årige Torgny Söderberg flyttade nyligen hem till Varberg efter ett halvt liv i Skara. Men han har kvar studion på ”schlätta” där han jobbar en del. Han och Lena hörs och ses ibland. Torgny var också och såg premiären av showen som sätts upp i Arena Skövde på lördag.

Under åren tillsammans bråkade de egentligen bara när låtarna skulle mixas.

– Då var det nästan slagsmål. Vi smög för varandra och höjde ett piano eller sänkte en stämma. Det har vi skrattat mycket åt.

 

Lena Ph medverkar i Hellenius hörna"

De gästar "Hellenius hörna" i höst:

Program 1: Magnus Uggla och Johan Glans. Artist: Magnus Uggla.

Program 2: Orup och Mia Skäringer. Artist: Petter och Linnea Henriksson.

Program 3: Veronica Maggio och Dan Ekborg. Artist: Veronica Maggio.

Program 4: Lena Philipsson och Gunde Svan. Artist: Lena Philipsson.

Program 5: William Spetz och Leif GW Persson. Artist: Ej klar.

Program 6: Björn Skifs och Laleh. Artist: Laleh.

Program 7: Ingemar Stenmark och Miriam Bryant. Artist: Miriam Bryant.

Program 8: Robert Gustafsson och Sofia Helin. Artist: Danny Saucedo.

Program 9: Petra Mede och Rolf Lassgård. Artist: Miss Li.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0