Lena Ph - Allsång på Skansen 2018

 
 
 
2015 - Då sjöng Lena Philipsson "Jag Är Ingen Älskling" för första gången på Allsång på Skansen. Nu är hon tillbaka:
 
Program 7, 7 augusti
 
Bo Kaspers Orkester är förutom gäster i programmet också årets artister i Allsångsscenen är din (sänds samma kväll kl 21.00).
Lena Philipsson
Petter
Molly Sandén
Anita Hegerland - allsångsgäst
 
Lena kommer även medverka i TV4s Sommarkrysset:
 
15 aug
Mendez
Lena Philipsson
Petter
Lasse Stefanz
(fler tillkommer)
 
Lena Ph Spotify playlist:
 
 

Dobidej, Galen, Spara Dig Inte Till Jesus - Nya Lena Ph låtar

 

Expressen: Lena Philipsson bjöd på hitkavalkad

 

Genombrottsåret 1986, stod Lena Philipsson på Lisbergs Stora Scenen för första gången.

På onsdagen var det åter dags, och med mer än tre decennier som framgångsrik artist under bältet, bjöd Philipsson publiken på en rejäl hitkavalkad.

– Det är härligt att vara i Göteborg igen! sa den folkkära artisten under kvällens konsert.

men någon himlastormande förälskelse blir det inte denna kväll.

Lena Philipssons slog igenom stort i samband med sin medverkan i Melodifestivalen 1986. Samma år gjorde hon en konsert på Stora Scenen på Liseberg för första gången.

Sedan dess har hitlåtarna avlöst varandra, och att många uppskattar Philipssons musik blev tydligt under onsdagskvällens konsert.

– Det kom omkring 11 000, och det är en väldigt bra siffra, säger Elin Hedman, konsertproducent på Liseberg.

– Det är något speciellt med artister som har verkat så länge, och där så många har en personlig koppling till hitsen, fortsätter hon.

Inbjöd till allsång
Och hits är något som Lena Philipsson har gott om. 21 låtar har det blivit på Svensktoppen mellan åren 1986 och 2016, något som märktes på publiksammansättningen.

– Det var en bra spridning i åldrarna, med både äldre och yngre i publiken. Det är ju jätteroligt! säger Kent Kierdorf, kvällens parkchef på Lisberg.

Och för att göra det lättare för alla att sjunga med, rullade låttexterna på en stor bildskärm i bakgrunden.

– Men refrängerna kunde nog de flesta oavsett. Det var en väldigt snygg och proffsig show. Det märks att både Lena och hennes crew är oerhört rutinerade, säger Elin Hedman.

”Ingen vill gå hem”
Det är tolv år sedan Lena Philipsson senast gästade Liseberg senast, och det verkade inte bara vara publiken som uppskattade återseendet.

– Det är härligt att vara i Göteborg igen! utbrast Philipsson vid ett tillfälle.

Konserten inleddes klockan 20 och varade i 70 minuter, men publiken dröjde sig kvar långt efter att de sista tonerna klingat ut.

– De är en helt fantstik kväll. Folk är kvar och njuter, och det verkar som att ingen vill gå hem, säger Kent Kierdorf.

 


ny.se: Lena Ph ger festivalen glamour

 


Lena Ph, kan konsten att göra entré, rivig och säker, en touch av glitter och glamour. Den nya "Dobidej" pumpar ut. Sedan blandas gammalt och nytt, lite taffligt mellansnack med ljumma skämt. De nya låtarna ljuder av den gamla Lena Ph, inga chockartade nya grepp, men de har också sin publik. Till en början, fadda klappningar och någon som gungar med.

Vinden vänder under "Delirium", där Lena Ph verkligen slår ut. Hon går upp i sig själv, både sjunger och dansar som i trans. Där visar hon den vassa, starka kvinnan som aldrig ber om ursäkt. Som tar för sig, som en gång var en liten småländsk tös i händerna på skivbolag men som nu helt tagit makten. Därpå följer kraftfulla "Lena Anthem" och "Det gör ont". Då är publiken med, sjunger med, men den riktigt medryckande orkanen kommer aldrig. Det är lite av gamla meriter hon lever på, ej att förakta. Hon är en artist som klarat sig i 30 år och kan fylla Louis de Geerhallen två gånger på samma dag, som sist hon besökte Norrköping.

Lena ropas in av ett gäng entusiaster, men det är långt ifrån vrål och galenskap. Hon kör extranummer och avslutar med "Kärleken är evig".

Ja, Lena kärleken till dig från publiken är evig, men någon himlastormande förälskelse blir det inte denna kväll.

KÄLLA


Lena Ph: En kaxig och jordnära storfavorit

 
 

Storfavoriten Lena Philipsson drog stort när hon med en kaxig ödmjukhet charmade publiken och rivstartade Hasslöfestivalens sista kväll.

– Hon är fräsig helt enkelt, säger Lotta Staxå till Sydöstran.

Trots det överhängande hotet om åska har över hundra festivalbesökare tagit plats framför Stora scenen redan halv sex, i väntan på en av kvällens stora stjärnor. De mest hängivna har för länge sedan tagit plats längst fram vid räcket. Bland dem finns Kenneth Nilsson som tillsammans med Lotta Staxå och Leif Staxå lyckats knipa tre platser.

– Hon är fantastisk på scen, otroligt proffsig helt enkelt. Jag kan inte komma ihåg alla låtar, hon har gjort så många bra. Men Ont det gör ont är såklart en favorit, säger Kenneth Nilsson.
Läs mer HÄR


Svd/TT: Lena Ph: "Det var en jobbig sommar"

 
 

Lena Philipsson ger sig ut på vägarna med korsord och sudoku i bagaget. Efter alla år med turnerandet är hon lite kluven till att spela på sommaren.

 

– Osäkerheten med vädret, den tycker jag inte om. Det är inte kul för någon om det regnar, säger hon till TT.

Utöver det tycker Lena Philipsson inte att det är någon större skillnad på att vara ute och spela på sommaren jämfört med resten av året.

– Publiken är egentligen densamma, just stadsfestivaler har ju en blandad publik, det är inte bara min publik som är där. Så jag tänker nog lite på det, att det ska vara representativt för mig men ändå funka för dem som tror att de inte är intresserade, säger han.

TT: Finns det någon låt som du alltid kör?

 

– Ja, det finns ju några låtar som man förknippar mig mest med. Av dem kör jag alltid just nu "Det gör ont". Sedan kanske jag inte kör alla de andra, men "Det gör ont", "Dansa i neon" och "Kärleken är evig" är vanligt förekommande.

TT: Vilket är ditt bästa turnéminne?

 

– Hm, du inser att jag har hållit på i 32 år? Jag har ju gjort mycket shower där man är på en fast scen och spelar och så har jag ju gjort en massa konstiga grejer, Rocktåget och grejer där det har varit jättemycket publik... Men jag tycker nog att den senaste showen jag gjorde, jag höll på med den i två år och den var väldigt speciell för mig. Det var mer Lena än någonsin så jag måste nog säga den, den visade väldigt mycket vem jag är.

TT: Har du något riktigt dåligt turnéminne?

 

– Jag minns en riktigt risig turné, 1994 måste det ha varit. Det var en turné jag inte skulle ha gjort. Jag hade precis blivit mamma och stadsfesterna hade blivit ett nytt fenomen men då tyckte folkparkerna att jag skulle ut och åka, för jag var ju en stor folkparksartist. Så jag åkte ut och det funkade inte, det var dåliga recensioner och dåligt med publik. Alla var och tjoade på stadsfestivalerna och drack öl så det minns jag som en jobbig sommar.

TT: Du har väl kört på typ alla scener som finns i Sverige, men har du någon drömscen där du skulle vilja spela?

 

– Jag tänker nya utmaningar hela tiden, så jag vet ju vad jag tänker som är nästa grej för mig, men jag vet inte om jag ska avslöja det nu. Men jag tänker snarare mindre än större, så får vi se hur det går.

TT: Finns det något du alltid tar med dig när du åker ut på turné?

 

– Förutom mobilen då? Jag har ingen egen kudde med mig men jag brukar ha korsord och sudoku med mig, sitter och löser på bussen. Jag brukar antingen köpa korsordstidningar eller leta upp något i en tidning, gärna DN eller Svenskan.

TT: Vad är det sista du gör innan du kliver på scenen?

 

– Vi kör ju någon liten... ja, ramsa är synd att säga, det var väldigt kort sist, men jag och musikerna kör en kort samling där man säger något. Men det sista jag gör är att jag står och stampar och skakar på armar och ben och vill vara för mig själv. Jag bara tar in stämningen.

 

Fakta: Lena Philipsson
Maria Magdalena Filipsson, mer känd som Lena Philipsson, är 52 år och uppvuxen i Vetlanda. Slog igenom som artist 1986 då hon kom tvåa i Melodifestivalen med "Kärleken är evig". Hon hann också tävla i Melodifestivalen med "Dansa i neon" (1987) och "Om igen" (1988) innan hon till slut vann tävlingen 2004 med "Det gör ont". Har de senaste åren gjort succé med krogshowen "Jag är ingen älskling".

 

Turnéplan: 28/6 Skellefteå, 29/6 Kiruna, 30/6 Junsele, 6/7 Oskarshamn, 7/7 Örebro, 13/7 Visby, 14/7 Karlskrona, 17/7 Tvååker, 18/7 Halmstad, 21/7 Kalix, 24/7 Sälen, 25/7 Göteborg, 26/7 Norrköping, 27/7 Sunne, 10/8 Stockholm, 11/8 Gävle, 18/8 Uppsala, 24/8 Stenungsund, 25/8 Eksjö.

Källa


Stadsfesten: Se Lena Philipssons turnépremiär

 

NSD.SE:
Lena PH får recensenten att rodna Läs mer här

Stadsfesten: Se Lena Philipssons turnépremiär
Se video här


Aftonbladet: Lena Philipsson avslöjar sanningen bakom ”Det gör ont”

 
 

För första gången på tolv år gör Lena Philipsson, 52, en stor sommarturné. På musikfestivaler och stadsfester. Premiär i torsdags, i Skellefteå.

Vi mötte henne för ett samtal om allt från kändisskapet och skämten om exmännen på scenen, till hur ”Det gör ont” kastades in i Melodifestivalen i allra sista stund och hennes musikaliska förebilder.

– Den enda husgud jag har haft är Prince. Fantastisk i sin musikalitet, flirtandet, kläderna, han var så otroligt duktig på allt, säger hon.

I november förra året gjorde Lena Philipsson den allra sista föreställningen av ”Jag är ingen älskling”. Showen där hon hade skrivit både all text och musik. Även monologerna. Kritikerhyllad. 120 000 besökare. Två år i Stockholm, Göteborg och på turné.

Att dra på turné och uppträda på musikfestivaler och stadsfester är något helt annat.

Mer sex & drugs & rock 'n' roll, kanske?

– Som om jag någonsin varit sådan (skratt). Nä, korsordet är med. Jag har gjort några varv runtom i Sverige, så resandet är inte så kul längre. Men det är kul att spela. Och att hänga med bandet efteråt, det är belöningen.

– Vi ska spela drygt en timme. Du vet vilka låtar folk förväntar sig att höra, det ska vara igenkänning, det ska vara svängigt. Men jag lägger in några nya låtar också för jag tycker det är kul.

– För tolv år sedan var jag nog mer en headact. Nu vet jag inte vad min status är, var på skalan jag befinner mig.

”Är på min vakt”
Lena Philipsson är inte direkt någon som fläker ut sitt liv i media. Många som har något att ”sälja”, i det här fallet en turné, ställer glatt upp på intervjuer, men här tog det ett par veckor innan Lena till sist tackade ja.

– Jag har inte gjort några personliga porträtt på många, många år.
Genom åren har vi mötts många gånger ända sedan hennes genombrott 1986. Hon som artist, jag som kvällstidningsjournalist. Hon ger mig en liten uppläxning om hur hon tycker våra tidningar fungerar. Rubriker som ska ge klick på nätet. Som kanske är missvisande med flit. Och saker som vinklas till och tröskas runt. Igen och igen och igen. Jag säger inte emot.

– Hela mitt vuxna liv har jag levt i offentligheten. Vad det faktiskt har gjort med mig… jag är nog alltid lite på min vakt här hemma, medan jag kan uppleva en frihet utomlands.

– Men jag förstår folks nyfikenhet. Absolut. Jag gläntade ju lite grann på det i showen…

Skämtade om exen
I succéshowen ”Jag är ingen älskling” höll Lena flera fräcka, roliga och gripande monologer som lockade till både tårar och skratt. Hon skämtade friskt om några av sina exmän. Var väldigt elak mot Per Holknekt, den kända entrepenören som hon var gift med 2010-2012.

– Jag ville inte grotta ned mig i personliga saker, jag ville hålla mig över det, så jag förhöll mig till skriverierna om alltihop. Jag ville chocka lite, men det var ju gjort med humor också.

Tyckte verkligen Per det?

– Hör du, jag frågade om lov, så duktig är jag. I fall det skulle skrivas om det i tidningen efteråt, så det inte upplevdes som något slags oväntat anfall.

Men han kan väl inte ha varit så glad?

– Han godkände det.

Och om han inte hade gjort det?

– Ja… då hade jag kört ändå.

Är det ett problem att vara känd kvinna och träffa nya män?

– Ja… det har säkert både sina för- och nackdelar. Som känd blir man ju sedd. Men man kan också dra till sig folk som inte är seriösa, som har andra baktankar. Nu vill man att det ska finnas någon koppling, någon som känner någon. Jag har aldrig hämtat hem någon från krogen som jag inte känner till.

edan en tid tillbaka är Lena Philipsson inne i en ny fas i livet.

– Det har blivit lite tomt för mig. I januari var det som att båda barnen har hittat sina grejer. Vår son (pappa är Måns Herngren) ska fylla 25, han har fått ett riktigt jobb och har tjej. Vår dotter är 19, fyller 20 i december, och bor i Berlin just nu.

”Det är tuffare i dag”
När Lena var i sin dotters ålder, fick hon sitt stora genombrott. Hon jobbade fortfarande på Byggnadskontoret i Vetlanda, när hon kom tvåa i Melodifestivalen med ”Kärleken är evig”.
– Man känner att det är mycket tuffare i dag. Just med utseendet. Du ska få likes, få bekräftelse. Vi fick faktiskt vara ifred mer. Vi får väl se framöver vad det gör med de ungdomar som växer upp i dag.

– Jag har fått för mig att det hade varit svårare för en liten blyg viol som jag att slå mig fram i dag.

Lena kan inte nog berömma låtskrivaren/producenten Torgny Söderberg för vilken betydelse han hade för hennes tidiga karriär.

– Ett annat skivbolag var intresserat, men jag sökte mig till Torgny och Bert Karlsson. Jag tog liksom skydd bakom Torgny, för Bert var oberäknelig, men bra på att sälja in artister till Melodifestivalen.

– Torgny har jag kontakt med fortfarande. Han var en riktigt fin hedersman som såg till att det inte blev några fallgropar för mig. Jag vet inte om alla män på det sättet hade släppt in en så ung tjej i studion och låtit henne få vara med och skriva och producera.

Sedan har det rullat på. Skivor, krogshower, turnéer, programledare i tv, lite skådespeleri, musikalen ”Spök” – och Melodifestivalen igen, flera gånger. 2004 vann hon med Orup-låten ”Det gör ont” och fick tävla i Eurovision song contest, där hon kom sexa.

Och nu kan det avslöjas:

– Egentligen skulle jag tävlat med ”Stopp, nej, gå härifrån”, en annan låt från skivan som kom i samband med Melodifestivalen. Orup fick en snilleblixt i sista stund, ringde och sa: Vi måste byta låt. ”Det gör ont” heter den nya. Jag skrattade och sa: Titeln är väldigt bra.

– Christer Björkman hade inte hört den andra låten, så vi ville inte krångla till det utan sa bara att vi hade bytt namn på låten.

– Min första känsla för ”Det gör ont” var: Bara medelbra, va'?. Låten hade lite countrystuk. Men sedan speedade producenten Anders Hansson upp tempot och gjorde den mer bombastisk.

Lena hyllar det mångåriga samarbetet med Orup (”vi klickade, jag passade bra in i hans låtar”), men framgången med ”Jag är ingen älskling” gav blodad tand att skriva låtarna själv. Några nya färdiga finns, plus ett tjugotal utkast, hon letar efter ”mönstret”. Vet inte om det blir skiva eller show. Eller både och.

Jag är förvånad att du kallar Prince för husgud. Din musik låter inte alls så…

– Ja ja, men jag har så många olika sorters musik i mig, säger hon, och räknar upp låtarna från senaste plattan och vad hon i efterhand kommit på är hennes Carole King-, Stevie Wonder-, Burt Bacharach-, GES- och Roy Orbison-låtar.

Vem får höra låtarna först?

– Leif Käck på skivbolaget. Sedan min syster i Jönköping, som är ett och ett halvt år äldre. Herregud, hon är ärlig och skräder inte orden. Hon gillar lite häftigare musik, så hon var inte så förtjust i förra skivan.

Lena Philipsson om…
… att vara med i TV 4:s succéprogram ”Så mycket bättre”:
– Det är ingen som kommer ihåg att jag var med. Ska du inte vara med i ”Så mycket bättre”? frågar en del. Jag var med under Laleh-året, brukar jag säga. Det var ju hennes år. Vi var många som blev tillfrågade inför första säsongen. Då verkade allt lite mysko. Det skulle vara utomlands. Sedan blev det succé och alla ville vara med. Skulle jag varit med nu, skulle jag ha jobbat lite mer med låtarna.

…selfien med Jon Hamm från Malin Åkermans 40-årsfest:
– En kompis bjöd med mig på festen, jag känner inte Malin. Jon Hamm var där. Jag har tittat på ”Mad men” och gillar serien. Annars händer det aldrig att jag tar en bild på det sättet. Jag är jätteblyg. När Tom Cruise var i Stockholm blev jag framputtad för att hälsa på honom. Någon bild vågade jag inte fråga om.

…att skådespela i tv-serierna ”Torpederna” och ”Enkelstöten”:
– Jag gör så gott jag kan. När ”Enkelstöten” skulle visas på tv var jag jättenervös, sov inte en blund natten innan. Nu är jag även med i årets julkalender. Hade 17 inspelningsdagar, jag spelar en överklasskvinna som är tongivande i den här lilla byn där handlingen utspelas.

 Källa


Aftonbladet: Lena Philipsson ett regn från mirakel

 
 
 

KONSERT Lena Philipsson radar upp mäktiga diskopophits och några nya soulstänkare i den väldigt norrländska sommarnatten.

Bara några ynka plusgrader och ett obarmhärtigt regn hindrar henne från mirakel.

+++

Lena Philipsson
Plats: Stadsfesten, Skellefteå. Publik: 2 000, kanske? Längd: 1 timme. Bäst:
”Mirakel” – med sin skoningslösa ärlighet och smått unika perspektiv – är magisk. Sämst: Fattar ju att Lena inte vill ösa skilsmässoballader över en stadsfestival, men hade gärna hört ”På gatan där jag bor”. Fråga: 9 grader?


SKELLEFTEÅ. En traktor plöjer hundkäxen från midsommar.

Regnringar på Skellefteälven.

Små hav av lila lupiner längs landsvägen.

Mitt i den norrländska sommaren: Lena Philipsson från Småland.

På en typisk stadsfestival där turnerande donuts och grillbuffé för 262 kronor är lika självklara dragplåster som Accept, Icona Pop och Rita Ora.

Men i kväll är 52-åringen från Vetlanda den stora händelsen.

Det är Lena Philipssons första egna sommarturné på 12 år, om man bortser från föreställningen ”Jag är ingen älskling”, som sågs av 120 000 innan den stängde i fjol.

På senaste tre år gamla albumet med samma namn gjorde hon urstark och uppriktig svensk r'n'b-pop om att saker och ting inte alltid blir som en tänkt sig. Låten ”Oktober” från just det albumet ska känna sig särskilt välkommen i kväll.

När Lena Philipsson går på scenen kl 22.30 är det 9 grader och hällregn. Halva Skellefteå har trängt ihop sig i ett öltält där ett coverband håller irländsk julafton.

– Det kommer bli lite blött, säger en tjej i jeansjacka sturskt och sätter kurs mot scenen.

Vad Lena beträffar har hon sina 34 år i branschen att luta sig mot. Hon river av några nya, somriga blue eyed-soulstänkare som – faktiskt – för tankarna till de ljuva britsoulposörerna i The Style Council och genast känns allt lite varmare.

”Shu-bi-du-ba-pi-dua”. Congas-solo. Piruetter.

I glittriga boots och diskodivaklänning är Lena en självklar showwoman. Hon flörtar med publiken och besitter medfödd småländsk självdistans. Skiftar mellan flygel och dans. Och när hon glömmer ackorden till 80-talshiten ”Om igen” kör hon bara refrängen och låter därefter låten ”vila i frid”.

En tapper men gles publik som spänner över generationsgränserna regndansar till ”Lena anthem”, ”Dansa i neon” och ”Kärleken är evig”.

Faktum är att två av dem dansar in i min vad.

Ja, det gör ont.

Det hade inte krävts VAR för att ge gult kort för den stämplingen.

Men det är ju inget annat än kudos till Lena och hennes svänggäng.

FAKTA
ALLA LÅTARNA
1. Dobidej 2. Kunde va din mamma 3. Oktober 4. Spara dig inte till Jesus 5. Mirakel 6. Om igen 7. Kanske blir bra nu 8. Delirium 9. Lena anthem 10. Dansa i neon 11. Det gör ont 12. Galen Extranummer: 13. Jag är ingen älskling 14. Kärleken är evig

Här kan du se Lena Philipsson: Kiruna 29/6, Junsele 30/6, Oskarshamn 6/7, Örebro 7/7, Visby 13/7, Karlskrona 14/7, Tvååker 17/7, Halmstad 18/7, Kalix 21/7, Sälen 24/7, Göteborg 25/7, Norrköping 26/7, Sunne 27/7, Stockholm 10/8, Gävle 11/8, Uppsala 18/8, Stenungsund 24/8, Eksjö

 

Källa


RSS 2.0