Topp 60: De bästa animerade filmerna!
01 Hitta Nemo/Finding Nemo - Betyg * * * * *

En av de vackraste, färgsprakande filmerna som någonsin gjorts. Karaktärerna är starka, personliga och minnesvärda. Clownfisken Marlin, glömska Doris, borttappade Nemo, coola Gill i akvariet och flera av de andra, är röster, karaktärer man alltid kommer minnas. Ellen deGeneres är helt fantastisk som Dory. En trivsamfilm som man kan se om och om igen.


02 Det Levande Slottet/Howl's Moving Castle - Betyg * * * * *

Detta är en magisk, storslagen och annorlunda film. Långt ifrån Disneys finslipade värld. Detta är min favorit film av Hayao Miyazaki. Rollfigurerna är intresanta liksom hela händelseförloppet, historien och karaktärerna. Även denna film är runt två timmar, men det är två timmar man får komma till en helt annan värld. Och det är inte många filmer där en tant har huvudrollen. Många sköna detaljer, underbart tecknad, den är gripande och vacker.


03 Lejonkungen/The Lion King - Betyg * * * * *

En stark och kraftig handlening, starka karaktärer, många roliga inslag och otroligt vacker film, så har Lejonkungen både hjärta, smärta, humor och något att säga. Den engelska versionen är bäst, dör Whoppie Goldberg är en en hyena, James Earl Jones är Mufasa, Narhan Lane är Timon och Jeremy Irons är fantastisk som Scar. En av de bästa rollbesättningarna någonsin i en tecknad film.


04 Shrek - Betyg * * * * *

När man hade tröttnat på Walt Disneys smöriga historier kom denna friska fläkt. Med modern dialog, skämt och massa paradier, så vann Shrek hela världens uppskattning. För det var länge sen, någon helt okdänd figur tog världen med storm. Skönhet kommer innefrån är temat. Rollbesättningen är otroligt stark, där avdankande Eddie Murphy lyser som mest. En modern humor klassiker!


05 Spirited Away - Betyg * * * *

toryn, karaktärerna och hela denna värld är magisk och intressant. Åter igen en tjej i huvudrollen och flertal intressanta figurer vid sidan av. Filmen är strax över två timmar, och kan bitvis känns lite lång. Filmen vann bästa animerade film på Oscars galan och den är verkligen värd priset. En nutida animerad klassiker av Hayao Miyazaki!


06 Princess Mononoke - Betyg * * * *

Åter igen ser vi en kvinnlig hjältinna. Det är fantasifullt. Storyn är stark, intressant och facinerande. Filmen kan dock kännas lite lång, och lite långrandig. Men man vill ändå på nått sätt, inte korta ner filmens spellängd. En mycket sevärd animerad film av Hayao Miyazaki.


07 Madagascar: Escape 2 Africa - Betyg * * * *

Ettan var småkul, men det var först i tvåan de verkligen blev roligt. Massor av humor och roligheter! Sacha Baron Cohen, Chris Rock och Ben Stiller står för några av rösterna.


08 Ice Age: Dawn of the Dinosaurs - Betyg * * * *

Ice Age filmerna blir bara bättre och bättre. Och så brukar inte uppföljare vara, utan det är nästan regel att ettan är den bästa. Här är det tvärt om, ettan är okej, tvåan bra och trean mycket bra! Under all is finns en bevarad värld, där djur finns som borde vara utdöda! Dinosaurierna är tillbaka! Det är mer humor, mer action, mer av allt! På ett bra sätt! Buck är en rolig nu figur som lyfter filmen. Helt klart sevärd!


09 WALL-E - Betyg * * * *

En hyllad film om vågat nog har väldigt lite dialog. Sammhällskritiskt, men ändå väldigt charmig historia.


10 Shark Tale - Betyg * * * *

Will Smith, Robert De Niro, Renée Zellweger, Jack Black och Ziggy Marley är namn som får denna roliga haj film att bli riktigt sevärd. Den är rolig och känns modern. Går lätt att se flera gånger.


11 På Andra Sidan Häcken/Over The Headge - Betyg * * * *

Ett gäng djur lever i en förort, som bara bygger ut, medans naturen där de lever blir mindre och mindre. En del samhällstänk, men det görs med både äventyr och stor del humor. Många bra bland rösterna, som Bruce Willis och Nick Nolte. Men bäst är Wanda Sykes - fantastiskt bra!


12 Castle in the Sky - Betyg * * * *

Yttligare en intressant film av Hayao Miyazaki. Vilken fantasi och passion för animerad film denna man måste ha. Bra handling, starka karaktärer, även de i mindre rollerna. Fantastisk fantasi och skön uppdelning på äventyren. En stark film!


13 The Simpson Movie - Betyg * * * *

Serien är rolig på tv. Men når oftast inga fantastiska höjder. Men den här filmen är fullproppad med The best of Simpsons. Otroligt roligt!


14 Arthur and the Minimoys - Betyg * * * ½

En film som blandar lite vanlig spelfilm med animerat äventyr. Luc Besson gör en ritkigt bra jobb att mixa ihop historen. Filmen är både ltie spännande, men framför allt charmig och snyggt gjord. Bland rösterna står bla Snoop Doggy Dogg, David Bowe, Robert De Niro, Harvey Keitel och Madonna för. En underskattad film.


15 Nausicaä - Från Vindarnas Dal - Betyg * * * ½

En krigar princessa skall försöka hindra två nationer förgöra sig själva och den döende planeten de bor på. Att detta är en film från 1984 glömmer man rätt så fort. Storyn är intressant, liksom kartaktärerna och alla konstiga figurer som dyker upp. Man blir förvånad hur mycket fantasi skaparen har. Samhällskritik ligger i bakgrunden till storyn.

Många kallar detta ett mästerverk. Och på sätt och viss är det just det. Det är så annorlunda. Intressant. Det är 2009 nu, över 20 år efter denna filmen gjordes, och den håller fortfarande. Det säger rätt mycket.


16 Ett Småkryps Liv/A Bugs Life - Betyg * * * ½

Walt Disneys animerade myror är både roliga och charmiga. Snyggt gjord, lagom med humor och äventyr.


17 Antz - Betyg * * * ½

Ännu en film om myror. Är lika bra som ett småkryps liv. Ann Bancroft, Gene Hackman, Danny Glover, Jennifer Lopez, Sylvester Stallone, Sharon Stone, Christopher Walken och Dan Aykroyd gör bra insatser, men Woody Allen är inte helt lyckad som röstval.


18 Ratatouille - Betyg * * * ½

En råtta som är grym kock. Visst funkar det lysande i denna snygga och trevliga film.


19 Den Lilla Sjöljungfrun/The Little Mermaid - Betyg * * * ½

Walt Disney har många klassiker bakomsig som alla är runt betyg tre, därav inte med på listan. De är oftast trevliga filmer, men inte mer. Snövit, Aladdin, Skönheten & Odjuret, Djungeboken, Pinocchio och Dumbo är alla okej. Dock är Sjöjungfrun snäppet mer roligare, intressantare än de andra Disney klassikerna. En väldigt trevlig film!


20 Bolt - Betyg * * * ½

Detta är en härligt modern Disney film. Hade inga förväntningar på den. Kändes inte som det skulle vara en så bra film. Men så var inte fallet. Den börjar som en actionfilm men vänder rätt så snabbt när man förstår det är en tv-serie, men precis som Jim Carreys Truman show så vet inte huvudpersonen att allt är på låtsas. Filmen har flera roliga figurer. Den är schysst gjord och har rätt mycket fungerade humor.


21 Ice Age 2 - Betyg * * * ½

Elaka fiskar och andra roligheter drabbar gänget från Ice Age i tvåan, som är både roligare och bättre än första delen av film serien.


22 Vampire Hunter D Bloodlust - Betyg * * * ½

Filmen är otroligt snyggt gjord! Väldigt effektfulla actionscener, omgivningar och figurer. Väldigt mycket fantasi. Gillar man animerat, och vampyrer, så är detta en klockren film!


23 Open Season 2 - Betyg * * *

Elliot och hans vänner är tillbaka på nya äventyr. Rolig familjefilm och har många skratt. Bättre än ettan.


24 Bilar/Cars - Betyg * * *

Ett få liv och karaktärer av bilar kan inte vara lätt. Men Pixar lyckas verkligen i denna roliga bilfilm.


25 Kung Fu Panda - Betyg * * *

Jack Black är som född för vara rösten till den misslyckade Pandan, som blir allas hjälte. En film man kan se flera gånger.


26 Flushed Away - Betyg * * *

En råtta blir nerspolad till kloakerna, där det finns en hel värld att upptäcka. Hugh Jackman och Kate Winslet står för rösterna i denna småroliga film.


27 The Incredibles - Betyg * * *

En superhjälte familj står i centrum för denna småroliga actionkomedi.


28 Monsters Inc - Betyg * * *

Den är inte den roligaste filmen. Men den är snyggt animerad, har en heldel karaktärer och en helt okej story. Tyckte nog den var bättre när den kom, än idag.


29 Toy Story 2 - Betyg * * *

Du är en leksak, som kommer på - då är massproducerad. Väsnkap, familj och en hel del humor för denna film sevärd. Bättre än ettan.


30 Ninja Scroll - Betyg * * *

Detta är en brutal, vulgär och fantasifull manga/animerad film! Den är bra animerad, mycket action, många magiska inslag och smått spännande. Det är full fart action. Blodet sprutar, lemmar flyger åt alla håll och flertal fightscener gör filmen sevärd. Den är även rätt vulgär, filmen innehåller även lite små brutala sex (!) scener. Helt klart sevärd om man gillar animerad action från Japan.


31 Kiki´s Delivery Service - Betyg * * *

En av Hayao Miyazaki lättsammare filmer. Handlar om en ung häxa dom jobbar som bud. Låter kanske halvtrist men är faktiskt rätt underhållande.


31 FernGully: The Last Rainforest - Betyg * * *

När den kom kändes den magiskt snygg animerad film med en söt story om regnskogens överlevnad. Bland rösterna finner vi Tim Currey och Robin Williams.


32 Dinosaur/Dinosaurer - Betyg * * *

En brutal film för vara en Walt Disney familjefilm. Otroligt snyggt animerad och hel del bra karaktärer av bla Alfre Woodard och Joan Plowright.


33 Lilo & Stitch - Betyg * * *

Helt klart en annorlunda film när den kom ut. Den var inte så snygg, mest bara...rolig och cool på sitt sätt


34 Surfs Up - Betyg * * *

Pingviner var heta under ett år på bio. Roligast var Surfs Up med sin moderna humor och sköna miljö. Shia LaBeouf & Jeff Bridges lånade ut sina röster. Filmen är inget mästerverk, men trevlig för stunden. Chicken Joe är roligast!


35 Sword Of A Stranger - Betyg * * *

Filmen är väldigt bra animerad. Det är tuffa actionscener, rätt bra handling och intressanta karaktärer i form av pojken, krigaren och pojkens följeslagare (i form av en trofast hund). Den är något långsam ibland, tar ett tag innan själva storyn kommer på plats. Så man kan kalla det mer en drama-action animerad film- Klart sevärd om man gilla denna typen av filmer.


36 The Lord Of The Rings - Betyg * * *

Innan Sagan Om Ringen blev riktig film så fanns denna tecknade. Bra gjord. Allvarlig, seriös och mörk. Saknar dock två tredje delar av historien, vilket gör den ofärdig. Storyn är som känt, otroligt bra.


37 Shrek 2 - Betyg * * *

Shrek äventyret fortsätter och det är fortfarande bra, roligt. Men det känns inte nytt längre, pga att det just är en uppföljare. Men fortfarande sevärd


38 Horton Hears a Who - Betyg * * *

Rätt udda film, udda story och udda hjälte. Inte en självklar film alls faktiskt. Men den har både charm och en hel del humor.


39 Final Fantasy VII: Advent Children Complete - Betyg * * *

Fullfart, mycket fantasi action och härligt våld! Väldigt bra gjord!


40 Ice Age - Betyg * * *

Första filmen som introducerar till det roliga och udda gänget. Flera klassiska scener.


41 Madagaskar - Betyg * * *

Roligheter med djur på zoo. Känns inte speciellt bra animerad, men humorn väger upp.


42 Robots - Betyg * * *

Med en heldel vuxenhumor är denna robot historia rätt rolig. Bland rösterna hör vi Paula Abdul, Halle Berry och Mel Brooks.


43 The Sword in the Stone - Betyg * * *

En klassiker från Walt Disney från 1963. En intressant story med häxor, trollkarlar o andra roligheter.


44 Open Season - Betyg * * *

Första äventyret där jägare på väg till skogen - spring för livet?! Rolig film.


45 Caroline - Betyg * * *

En rysarthriller animerad film. Otroligt snyggt gjord, intressant story.


46 Barnyard - Betyg * * *

En annorlunda tecknad film. Stilen är att allt ser rätt overkligt ut. Massa humor och Wanda Sykes är bara bäst!


47 Shrek 3 - Betyg * * *

Även en tredje film om Skrek o co håller. Mycket tack vare samma röster hänger med även på det tredje äventyret.


48 Brother Bear - Betyg * * *

En charmig och söt björnhistoria, denna typ av disney filmer känns som de har gjort sitt.


49 Monster House - Betyg * * *

En blandning mellan skräckkomedi och barnfilm. Ett hus får liv och börjar leva. Småkul.


50 South Park: Bigger, Longer and Uncut - Betyg * * *

Den är vulgär, precis som tv-serien. Under bältet humor, precis som förväntat. Helt enkelt - rolig.


51 Happy Feet - Betyg * * *

Den andra animerade filmen. Snyggt gjord, men lite väl mycket klassiksa sång nummer.


52 Titan AE - Betyg * * *

Science Fiction för ungdomar. Hyffsat gjord och okej handlning.


53 Atlantis - Betyg * * *

Härlig story med roliga figurer. Inte speciellt överdrivet bra tecknad, men små intressant äventyr. Uppföljaren är dock helt kass.


54 Chicken Run - Betyg * * *

Samma charm som Wallace & Gromit om en massa höns på en bondgård. Låter kanske inte så lockande, men den är rolig!


55 Treasure Planet/Skattkammrplaneten - Betyg * * *

Diskey på äventyr, funkar helt klart,men känns redan lite gammal.


56 My Neighbor Totoro - Betyg * * *

Systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. Först blir syskonen lite rädda i allt det nya men snart upptäcker de att det finns något magiskt i huset och runtom. På en av sina promenader i skogen vid huset träff ar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare.

Som ni förstår på Själva storyn så är detta en söt liten film, men också väldigt annorlunda. Tror jag aldrig sett någon liknande film. Hayao Miyazaki har skapat en intressant liten värld runt deras hus. Filmen känns dock väldigt lågsam. Det tar tid från start till slut och det händer inte speciellt mycket i filmen. Men den är ändå charmig, trevlig och speciell. Man kommer ihåg den efteråt. Det måste betyda nått.


57 Vem Satte Dit Roger Rabbit - Betyg * * *

Blanding mellan vanlig film och teknat. Kändes väldig het när den kom, nu känns det lite mer medelmåttig. Jessica Rabbit är så klart coolast.


58 The Lion, the Witch & the Wardrobe - Betyg * * *

Narnia klassiker som man såg som barn. Inte sett den sedan dess, hållerk kanske inte så här 20 år efter.


59 Tinker Bell - Betyg * * *

Direkt till dvd-release. Peter Pans tingeling i en helt egen film med mycket magi. Funkar helt klart.


60 A Troll in Central Park - Betyg * * *

Ett troll som får blommor att växa - vilket är så klart förbjudet och han blir portad till det hemskaste ställe de kunde hitta på - jorden! småcharmig barnfilm.


OBS! Har inte sett Monsters vs Aliens, Ponyo eller Up än, de platsar säkert på Topp 60 listan!


Kommentarer
SveaJ säger:

sv: 2½ men är sjukt roligt, haha :D

2009-08-18 | 23:55:55
Bloggadress: http://sveaj.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback