Dom 20 bästa filmerna 2009

filmer 2009


01 Avatar - Betyg * * * * *
Storslaget fantasy äventyr, som har en klassisk story och hisnande effekter. James Camerons comeback var lika stortartad man hoppades på.

02 2012 - Betyg * * * * *
Effekterna är trovärdiga och hisnande. Den bästa katasrof filmen någonsin (om man inte inräknar Titanic).Så ta det bästa från Dantes Peak, Volcana, Deep Impact, Armageddon, Day After Tomarrow, Poseidon och Den Perfekta stormen och uppgradera det regält, gör det bättre, mer storslaget - ja då har ni 2012!

03 Taken - Betyg * * * * *
Liam Neeson och en actionthriller. Det var inget som var alls lockande. Men så sa en kollega, den måste jag bara se, för den är grymt bra. Och visst hade han rätt! Filmen är välspelad, spännande och härligt hämnd våldsam! Årets stora actionthriller!!

04 The Hangover/Baksmällan - Betyg * * * * *
Helt klart en överaskning att den skulle vara så här bra! Skådisarna är otroligt naturliga och roliga! Karaktärer som kommer bli moderna klassiker i komedi facket. Årets komedi!

05 Män Som Hatar Kvinnor - Betyg * * * * *
Filmen innehåller, starka, grova, våldsamma scener. Att hämnden är ljuv får en ny bild i denna film. Har inte läst boken, men förstår nu varför denna är en sådan stor succé. Män Som Hatar Kvinnor är nog den bästa svenska drama/thrillern jag har sett. Skådespeleri på högsta nivå, väldigt bra manus och bra filmad.

06 Terminator Salvation - Betyg * * * *
Det är action på högsta sommarblockbuster nivån. Det är mörkt och dystert som Mad Max. Domedagen har varit och allt är dystert och ser ut som en svår plats att leva på. På detta finns det massor av faror med nya coola mördar robotat. Allt från Transformers stora, till motorcykel versioner till T-600. Det är effektfullt, det är våldsamt och det är trovärdigt. Christian Bale var även med i omstarten av Batman film serien, och även här spelar han helt okej. Men han får inte rikigt så mycket utrymme i filmen. Sam Worthington snår nästan filmen. Han spelar minns lika bra, och har en mer intressant karaktär. Filmen innehåller ingen humor som T2 och T3 hade, men det känns ändå som rätt val. Dock blir det en del glirningar emot de äldre filmerna, så som kommentarer "I´ll be back", "Come with me if you want to live" liksom Linda Hamilton på röstband och Arnold i digitalform. Så mitt i all hård action och ny story, nya stjärnor, finns det lite nostalgi. Det som saknar, som Terminator är kända för, är en stark kvinnlig huvudroll. Helena hade en liten roll som hon inte kunda göra så mycket med, och de två andra kvinnorna hade inte mycket att komma med. Tillsammans med Sigourney Weaver i Alien samt några till, så gjorde James Cameron en av de starkaste kvinnorna på film - Sarah Conner. Utöver saknaden av stark kvinnlig huvudroll är det inte så mycket att klaga på.

07 Ice Age: Dqawn Of the Dinosaures - Betyg * * * *
Ice Age filmerna blir bara bättre och bättre. Och så brukar inte uppföljare vara, utan det är nästan regel att ettan är den bästa. Här är det tvärt om, ettan är okej, tvåan bra och trean mycket bra! Under all is finns en bevarad värld, där djur finns som borde vara utdöda! Dinosaurierna är tillbaka! Det är mer humor, mer action, mer av allt! På ett bra sätt! Buck är en rolig nu figur som lyfter filmen. Helt klart sevärd!

08 The House On The Left - Betyg * * * *
Detta är en otroligt spännande thriller. Skådespelar insatserna är trovärdiga och väldigt starka. Hela känslan är att det är på riktigt och spänningen är på topp under hela filmen. Den är obehaglig och våldsam och man sitter på spänn hela tiden. Det är inte ofta thrillers lyckas med allt detta, men det gör The Last House On The Left, vilket kanske är den tråkig titel, men låt inte det skrämma, filmen är en av årets bästa thrillers.

09 Flickan Som Lekta Med Elden - Betyg * * * *
Det är mer fart i denna filmen. Noomi Rapace är fantstisk igen i son grymma roll. Spänningen är inte rikigtigt på samma topp som förra filmen, och inte lika mycket överaskningar. De övriga skådisarna blir bleka gemfört med Noomi som bär hela filmen på sina axlar. Flera grymma scener är det även i denna film och den är fortfarande sevärd. För att vara en svensk thriller, så är den väldigt bra!

10 The Blind Side - Betyg * * * *
Detta är en feel-good drama film med fokus på relationer och själva historien. En del fokus på amrikansk fotboll blir det men det tar inte överhanden, det är en mänslig historia, som är småcharmig, rörande och behåvat berättad. Den faller inte ner i fallgroparna att det blir för smörig eller löjlig. Sandra Bullock spelar övertygande liksom Quinton Aaron som Big Mike. Kathy Bates seplar i en mindre roll som privatläraren Miss Sue, hon gör så mycket hon kan av rollen. Men det är ändå Bullocks film. Småcharmig Söndagsfilm.

11 X-Men Orgins: Wolverine - Betyg * * * *
En bra action film och håller måttet med X-men filmerna. Bra effekter, bra skådespelare och bra story.

12 Änglar & Demoner - Betyg * * * *
Efter att ha Da Vinci Koden vagt i minnet, var jag inte helt övertygad att detta skulle bli två timmar man skulle uppskatta. Minnet av Da Vinci Koden var att den var överskattad och långtråkig. Änglar & Demoner är i alla fall inte det! Det är spännande från första filmrutan till sista. Tom Hanks, Ewan & Stellan spelar övertygande. Denna var helt klart mycket bättre än mina förväntningar.

13 The Twilight Saga: New Moon - Betyg * * * ½
Vampyrkärlekssagan fortsätter och uppgraderas både actionmässigt och effektmässigt. Filmen har några sega partier, men allt känns lite bättre i denna andra del av Twilight sagan.
Taylor Lautner får mer plats och Robert Pattinson mindre, vilket känns roligare, varuvlsgrejen är lite kul.

14 Transformers: Revange Of The Fallen - Betyg * * * ½
Special effekterna är fantastiska. Det finns även en hel del humor kvar, som Sams morsa, eller de små transformers robotarna. Men det blir lite töntigt, några av dom nya Transformersna är tonåringar som bråkar med varandra. Det blir lite för mycket inriktad på 12årings publiken. Problemet med filmen att det blir för mycket av allt. För mycket action, effekter. Filmen hade tjänat på att ha lite mer mänskliga delar i filmen. Nu är också nyhets värdet borta från ettan, som jag satte en femma på. Men man kanske hade satt femma på denna med - om den kom först. Helt klar sevärd om man gillar ettan.

15 The Propsal - Betyg * * * ½
Det blir både pinsamma och roliga scener, charmigt och lustigt. Sandra Bullock är i sitt komedi esse och Ryan Reynolds passar bra som motpart. Men trevligaste är nog se Betty White, vilken cool kvinna. The Proposal är en av senaste årens bästa romantiska komedier, och inte bara underhåller den kvinnliga delen av filmpubliken.

16 Precious - Betyg * * * ½
Gabourey spelar väldigt bra i huvudrollen, hennes mamma Mary spelas helt fantastiskt av Mo´Nique, båda är värda en nominering till Oscars. Och så är popdivan Mariah Carey medi en mindre roll. Och lite överaskande känns det inte som Mariah Carey utan som hennes rollkaraktär, vilket innebär popdivan är som bortblåst och fram kom en inte så popdiv vacker skådespelska. Starkt gjort, men inte fantastiskt, baram est uppmärksamma det för det är ju Mariah. Filmen är mörk, dyster och känns rätt konstnärligt gjord. Den griper tag i en. Den är helt klart en bra drama film med bra skådespelare. Man minns den efter man sett den, den setter lite spår. Väldigt sevärd om du gillar denna typen av filmer.

17 Upp - Betyg * * * ½
Den är fantastiskt animerad, historien är gripande - ja faktiskt. Inledningen med Carls liv spelas förbi och hans fru dör och deras gemensamma dröm om aldrig blev av, är sorglig, gripande och känns väldigt unikt för komma från en amrikansk animerad film, inriktning på barn & familjer. En udda huvudrolls samling med, med en gammal gubbe, överviktigt barn och en jättefågel och flygande hus. Filmen är bra, har en del roliga scener, men är mer gripande än rolig. Så, det är nog därför en nead presskår hyllar denna film. Jag var dock inte riktigt lika imponerad, den nådde inte upp till filmer som Hitta Nemo, Lejonkungen eller Shrek.

18 Bolt - Betyg * * * ½
Den börjar som en actionfilm men vänder rätt så snabbt när man förstår det är en tv-serie, men precis som Jim Carreys Truman show så vet inte huvudpersonen att allt är på låtsas. Filmen har flera roliga figurer. Den är schysst gjord och har rätt mycket fungerade humor. Så alla som gillar animerade filmer liknande "På andra sidan häcken" och "Ice Age" kommer gilla denna charmiga film.

19 Drag Me To Hell - Betyg * * * ½
Filmen är lite äklig och effektfull, helt okej film i stil med Evil Dead

20 Distric 9 - Betyg * * *
Denna Sci-Fi film är rätt annorlunda. Det känns rätt dyster, smutsig och dokumentäraktigt filmad. Att utomjordingarna är på jorden verkar inte vara en större grej. Dom har sitt område och sitt skepp ovanför som får tankarna till ID4 & V. Början av filmen, känns det först att man inte komma gilla denna filmen alls….men den tar sig och den blir bättre. Men lite väl hypad har den blivit i en enad världspress. Helt okej alien film, men inte mycket mer.

Läs alla årets film recensioner här
Läs fullständiga recensioner endast för listans filmer här

Vilka är dina favoriter 2009?

Kommentarer
Emma säger:

Bra lista!

2010-08-28 | 17:23:58
Bloggadress: http://www.oursketchbook.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback