Film: Terminator Salvation - Betyg * * * *Bacardi Betyg 1Bacardi Betyg 1Bacardi Betyg 1Bacardi Betyg 1

Action | Adventure | Sci-Fi | Thriller

2009


Christian Bale ... John Connor

Sam Worthington ... Marcus Wright

Moon Bloodgood ... Blair Williams

Helena Bonham Carter ... Dr. Serena Kogan

Anton Yelchin ... Kyle Reese

Michael Ironside ... General Ashdown


I mitten av 80-talet kom en action film som blev en enorm succé på videomarknaden. Arnold Schwarzeneggers onda robot kom tillbaka i tiden för att mörda Sarah Conner, spelad av Linda Hamilton. Han misslyckades och 1991 kom uppföljaren Terminator 2 - Domedagen. Med unika special effekter blev även denna en stor succé. James Cameron som gjorde de första två filmerna, lämnade Termaintor serien bakom sig, T3 blev inte den succé man hoppades på. Linda Hamilton hoppade av medan Arnold var god och slogs mot en kvinnlig mördar robot. Nu är fjärde filmen här och förväntliganra var trotts allt höga. Man hoppades att T3 glöms blort.

Termaintor Salvation är en omstart av hela serien. McG, mannen bakom Charlies Angels har gjort filmen, som kanske inte låter allt för bra, gör ett fantastiskt jobb.


Det är action på högsta sommarblockbuster nivån. Det är mörkt och dystert som Mad Max. Domedagen har varit och allt är dystert och ser ut som en svår plats att leva på. På detta finns det massor av faror med nya coola mördar robotat. Allt från Transformers stora, till motorcykel versioner till T-600. Det är effektfullt, det är våldsamt och det är trovärdigt. Christian Bale var även med i omstarten av Batman film serien, och även här spelar han helt okej. Men han får inte rikigt så mycket utrymme i filmen. Sam Worthington snår nästan filmen. Han spelar minns lika bra, och har en mer intressant karaktär.


Filmen innehåller ingen humor som T2 och T3 hade, men det känns ändå som rätt val. Dock blir det en del glirningar emot de äldre filmerna, så som kommentarer "I´ll be back", "Come with me if you want to live" liksom Linda Hamilton på röstband och Arnold i digitalform. Så mitt i all hård action och ny story, nya stjärnor, finns det lite nostalgi.

Det som saknar, som Terminator är kända för, är en stark kvinnlig huvudroll. Helena hade en liten roll som hon inte kunda göra så mycket med, och de två andra kvinnorna hade inte mycket att komma med. Tillsammans med Sigourney Weaver i Alien samt några till, så gjorde James Cameron en av de starkaste kvinnorna på film - Sarah Conner.

Utöver saknaden av stark kvinnlig huvudroll är det inte så mycket att klaga på. En bra start på bio sommaren för action fans!Kommentarer
Synthboy säger:

Kul att du gillade den. Då jag också gillar Mad Max filmerna så kanske jag kommer att göra det med.

I alla fall om man inte förväntar sig T1/T2 utan en ren popcornfilm för stunden..

2009-06-08 | 23:57:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback