Bästa filmerna 2010 - Topp 35

Inception

Här kommer en lista jag sammanfattar de bästa filmerna jag har sett under 2010. Nu har jag inte hunnit sett vitkiga filmer som Tron Legacy, Narnia 3 eller The Social Network. Så listan bör kanske uppdateras senare.

Men nu kör vi -  Here We Go!

01 Inception - Betyg * * * * *

På pappret är det en halvavancerad historia, i verkligen ännu mer avancerad. Det gäller verkligen att inte slötitta, utan hänga med i varje scen i hela filmen - annars missar du viktiga delar direkt, och sen lär man vara helt borta.

Filmen börjar effektfullt, men man får åndå en känsla i början - kommer den här filmen verkligen vara så bra som alla säger, man känner sig skeptisk. Rädd för att bli besviken, att inte förstå vad som var så bra med den, och inte ställa sig i hyllningkörer om filmen. Det känns som den kan lika gärna bara vara en effektfilm som försöker vara svår.

Men en bit in i filmen är man fast. Effekterna är otroligt snygga, sköna slowmotionscener, väldigt effektfullt. Skådespelarna är samtliga väldigt bra, DiCaprio spelar lika övertygande här som i Shutther Island, Joseph Gordon-Levitt utvecklas vidare i sitt skådespeleri efter (500) Days of Summer, Ellen Page spelar mycket bra liksom Tom Hardy och resten av de som har de större rollerna. Också kul att se Michael Cane i en liten roll.

Christopher Nolan bevisar att han kan även göra fantastiska filmer utanför Batman världen, detta är visuellt ett mästerverk. Tankarna både visuellt och i handling att koppla in sig i en annan verklighet, för tankarna till Matrix filmerna. Men i Matrix var det mer action och sci fi, här är lite mer thriller och drama. Även man kan få en Matrix känsla, så känns Inception väldigt unik.

I slutet av filmen får man rysningar hur bra filmen är, hur spännande det kan bli, och man tappar nästan bort sig, vilken nivå av historien är dröm och vilken är verklighet.

Filmen är smart, spännande, snygg, effektfull och har ett helt gäng med bra skådespelare. Mycket övertygande. För vara en sci fi thriller, så blir det inte mycket bättre än så här. Filmen fick 4½ vid recensionen, men nu efter sett den en andra gång, får den en klar femma Trailer


salt

02 Salt - Betyg * * * *

Från början var det tänkt att detta skulle vara en Tom Cruise action film, men av någon anledning fick Cruise inte jobbet, de bytte kön på huvudrollsinhavaren och gav rollen till Angelina Jolie, som bakom sig hade action succerna Wanted och Tomb Raider. Var det ett smart drag? - ja.

Många filmer görs med manliga huvudroller, och de som har kvinnliga huvdroller är oftast typiska tjejerfimer i form av drama filmer och romantiska komedier.
Detta är allt annat än en söt drama film eller romantisk komedi. Det här är ret ut sagt stenhård action! Filmen påminner om filmer som Taken, Mission Impossiable och framför allt Bourne filmerna.

Filmscenerna är snyggt och coolt filmade, allt har en clean action känsla, som man även kan känna av filmer av James Cameron. Handlingen är bra, för den håller oss på tå, vad kommer hända här näst? Är Salt en god eller dålig person, svårt att veta om man skall heja på henne, eller om hon skall åka fast för hon är i själva verket, filmens "bad guy". Birollerna i filmen fungerar utmärkt, men det är Angelina Jolie som gör filmen. Förutom hennes vackra yttre, så är hon sten cool och fräck som agent Salt! Hon tillhör nu samma lista över actionkvinnor som Sigourney Weaver (Aliens), Linda Hamilton (Terminator) och Milla Jovovich (Resident Evil) - och det vill inte säga lite, hur cool kvinnan är.

Fullspäckat med action, en del twistinslag och helt enkelt en bra agent historia, är detta är lyckad actionfilm! Trailer

island

03 Shutter Island - Betyg * * * *

Martin Scorsese har gjort en rad filmer av mycket hög kvalité, oftast med maffia tema, som i briljanta The Departed. Här sätter han händerna i den roman, vilket jag inte har läst så jag kan inte säga om han följer den noga eller inte. Scorseses visar åter igen hur briljant hans filmer kan bli. Denna drama thrillern är väldigt bra uppbyggd. Stämningen, spänningen är lysande gemfört. Soundtracket väldigt passande och klassiskt. Själva ön, miljön av det ruskiga vädret och kyliga örn är snyggt filmat, liksom sjukhusen. Från Scorseses sida är allt gjort väldigt noggrant och proffsigt.

Skådespelarna lyser även dessa, Leonardo DiCaprio visar åter igen hur bra huvudrollsinhavare han är. Mark, Ben och svenska Max von Sydow spelar alla bra i filmen.

Återblicksscenera är kanske lite för många, men ändå detaljrika och intressanta. Allt detta kan göra så man vill se denna snygga thriller igen, dock handlingen, slutet, kan göra att man inte vill det.

Bra genomförd thriller med klass. Och det är inte varje dag man kan säga det. Trailer

decent

04 The Descent: Part 2/Instängd 2 - Betyg * * * *

Minns att första filmen var väldigt spännande och väldigt jobbig att titta på, alla dessa trånga grottutrymmen med fallande sten, rinnande vatten och oväntade hot. Gaskamrande kan man lugnt säga. Del två tar vid där den första slutade, även man inte sett första, kan man få mycket ut av denna uppföljare, som lyckat förmedlar instängdhet i form av mörker, trånga utrymmen och brist på luft. Hade du inte klaustrofobi innan, får du det kanske efter denna härliga skräckfilm. Första filmen kändes lite mer karaktärdriven, är går man mer på att visa hur hemskt det kan kännas djup ner i marken…som ni förstår är dom inte ensamma, utan det finns rovdjur där nere, som vill inget annat än att slita dom i stycken.

Den är effektivt berättad, tillbakablickarna till första filmen flyter in bra, skådeseplarinsatserna är det inget fel på och effekterna är träffsäkra för en rysare. Här finns också starka kvinnliga karaktärer, vilket är skönt att få se, för tankarna bla till Sigourney Weavers tuffhet i Alien filmerna.

Vill du se något äkligt, spännande, rysligt och blodigt ikväll, se Instängd 2 (eller första filmen om du har missat den) Trailer

get him

05 Get Him To The Greek - Betyg * * * *

De som har gjort denna filmen har även gjort På Smällen, Funny People, Superbad och The 40-Year-Old Virgin. Greek är överlägsen bäst!
Filmen går i rasande tempo och roligheterna avlöser varandra, humorn är låg och brutal, under bältet humor i 190. Får mig att tänka på Baksmällan, med alla fyndigheter och dråpligheter. Nu kommer den inte riktigt upp till den fantastiska humor nivån som The Hangover/Baksmällan hade, men det är ändå väldigt bra

Jonah Hill är strålande som killen som skall få ordning på Russell Brand:s rollfigur, Jonah har perfekt timing och grym rörelse mimik. Russell är perfekt som en rock n roll stjärna med drag av Ola Solo i The Ark (!). Det är dessa två som filmen lutar sig mer eller mindre helt på, men dom gör det klockrent. Det syns att de hade kul när de gjorde denna filmen

I en mycket underhållande biroll hittar vi P Diddy som skivbolagsdirektör, överspelar en massa, och det blir ritkigt kul. Det blir mycket sex, droger och låg humor, men mitt i allt blir det även lite allvar, om Aarons (Jonah Hill) förhållande som är på väg ta slut, och rockstjärnans ensamhet.

Det kryllar även av kändisar som P!nk, Christina Agulera med flera. Det är ritkiga nyheterskanaler, tidiningar och tv-reportar, vilket känns coolt, att man inte låtsas och har påhittade personer med från nöjesvärlden.

Filmen tilltalar nog mer oss killar, men tjejer kan nog ha en kul stund framför denna filmen också.

Det var länge sen en komedi var så här rolig - Se den! Och se om den! Trailer

law

06 Law Abiding Citizen - Betyg * * * *

Den bästa hämnd filmen på senare år är filmen Taken, som är helt fantastisk. Law Abiding Citizen når inte upp dess höjder, men visst är den väldigt överaskande, spännande och välspelad. Genrard Butler är väldigt bra i sin roll som hämndlysten familjefar. Jamie Foxx fungerar helt klart med. Det blir en tät och spännande thriller, därman inte vet vad som kommer hända näst, riktigt spännande! Sen finns det delar av filmen som är helt ologiska och overkliga, utan gå in på vad, så tar det ner betyget en del. Men visst, det är actionthriller underhållning och inte en dokumentär, så det funkar ändå. Gillar du Taken, gillar du nog denna rulle med. Trailer

its..

07 It´s Complicated - Betyg * * * *

Som ni förstår på handlingen ör det ombytta roller och helt plötsligt är det Meryl Streeps rollfigur Jane som är den andra kvinnan. Filmen har seriösa delar, men som mest är den smårolig nästan hela tiden. Alec Badwin är fantastisk som Jake, Meryl Streep lyser åter igen på bioduken, denna kvinnan är helt enkelt en av vår tids bästa kvinniga skådespelare. Det är först efter Djävulen Bär Prada som jag vaknade upp för hennes storhet. Lägg till Mamma Mia, Julie & Julia och Doubt samt denna mer lättsamma komedi, så ser man vilken bredd Meryl har. Steve Martin har en biroll och är nedtonad, vilket är skönt, kan lätt bli överspel från hans sida när han medverkar i filmer. Övriga skådespelare gör ett utmärkt jobb. Filmen känns lite att det är en film för kvinnor och med över 45år, men den är faktiskt så rolig och bra att den passar alla åldrar. Det är inte varje vecka det kommer en härligt rolig komedi med skådespelarisatser av högsta klass. Trailer

eclipse

08 The Twilight Saga: Eclipse - Betyg * * * *

Twilight är Romeo & Julia på 2000-talet. Jag fick gå tillbaka atttitta vad jag egentligen skrev om Twilight & New Moon, första filmen fick en 3:a, andra 3½, och denna tredje filmen i sagan, är bättre än båda. Men är den bärd en fyra? Svaret är nej. Men den är bättre än 3.5, så då blir det automatiskt en fyra.

Det som är bra i den nya filmen är det jobb som den nya regissören utför, David Slade. Han har lyckats göra än mycket bättre film än de två första. Det är tur de har bytt för varje film. David kanske de borde behålla, men gör det inte i Breaking Dawn. Första filmen var filmad med mycket blåa färger, det försvann redan i New Moon och det har inte kommit tillbaka här. Filmen är dock mycket snyggare filmad, den är detaljrik med miljöer och byggs upp på ett bra sätt.

Skådespelar insatserna har blivit bättre, Kristen Stewart att utvecklats lite i sin roll som Bella, liksom Robert i sin roll som Edward, men den som briljerar i varje scen över de andra, är muskelkillen Taylor Lautner. Medans de andra rollerna känns svåra, dystra och tom lite jobbiga bitvis, är Taylors rollfigur Jacob tydlig i sitt budskap och känslor, och han gör det med övertygelse. Scenerna imellan Taylor & Robert med Kristen i mellan, är också bättre än någonsins tidigare. De har kommit in i sina roller och det är mer på spel. Stort plus också till Xavier Samuel     som spelar bra som nyfödd vampyr.

Filmen är som sagt väldigt mycket runt dessa tre personer, en vampyr, en människa och en varulv. Resten av Cullen familjen får för lite tid, även om det är lite mer tid än tidigare, speciellt för Jasper Hale spelad av Jackson Rathbone, där man får en backstory.

Varulvarna får inte heller ås mycket tid, men gör väl det bästa av det, speciellt i specialeffektform, de ser mastiga ut. Effekterna överlag är bra, och när de väl visas är det effektivt.

Det som är mindre bra med filmen är farten i filmen. Ett tag ville jag nästan sova under filmen. Varför alltid så långsamt? Trailerna lovade på mycket action. Det var det inte. Det var nog dubbelt så mycket som de två andra tillsammans, men det säger inte så mycket. Det är dock mer "bett" i Eclipse.

Twilight fansen kommer älska filmen, de som inte är det, kommer i alla fall tycka den är bättre än de två första. Trailer

dragon

09 Draktränaren - Betyg * * * *

How To Train You Dragon är en väldigt snygg film. Animimeringen är lika bra så som Ice Age och Shrek filmerna, når kanske inte upp i Hitta Nemos vackra miljöer, men med 3D effekter gör denna filmen något mer än de flesta andra filmerna. Recensionerna har varit positiva, speciellt i hemlandet i USA, där även publiken har satt ett väldigt högt betyg. Till skillnad från många filmer, så är filmen bättre än trailern.

Rollkaraktärerna och sidhistorien med relationen mellan far och son, att inte passa in bland de andra drakdödar wannabies, är ovanligt berörande och trohetsfaktor stor för vara en animerad familjefilm.Kanske inte riktigt lika gripande som i "Upp", men ändå ovanligt bra.

Relationen mellan Hiccup och draken är också bra gjord, draken får oss att påminna oss om både katt & hundbeteende, vilket så klart för den charmig. Rösterna fungerar utmärkt, Ugly Betty:s America Ferrera gör bra ifrån sig.

Vad lite rädd att filmen var för mycket familjefilm. för barnaktigt. Delvis är den det, men man dras medi filmen, som gör en vinkning mot Avatars fantastiska drakscener.
"Draktränaren" är en av de bästa animerade filmerna på senare år, bättre än "Upp", "Monsters vs Aliens", "Det Regnar Köttbullar" och "Bolt", och minst lika bra som senaste "Ice Age".

Så för er som gillar charmiga animerade familjefilmer, med en hel del bra action och 3D effekter, kolla in - How You Train Your Dragon! Trailer

Valentine's Day

10 Valentine's Day - Betyg * * * *

Detta är en typisk tjejfilm i kärlekenstecken. Den har charmen och små historierna som visar kärlek på olika sätt, eller bristen av kärlek. Hur olika personerns liv är just på Valentinés Day.
Filmen är två timmar och fyra minuter, och det är mycket som skall hinna hända på den tiden, då det är väldigt många olika karaktärer och historier som skall hinnas berättas. Shortcuts började trenden med många historer som knyts samman på något sett i filmen, samma var det för den fantastiska drama filmen Crash med Sandra Bullock för några år sedan. Detta är så klart av en helt annan karaktär, det är som en blandning av Love Actually och Playing By Heart. Skillnanden att det är mer historier som skall berättas och det blir lite rörigt att hänga med i alla liv, vem är vem och vem gör vad, vem är med vem….Men något Valentine´s Day slår båda de nämnda filmerna med - och säkert alla andra filmer - är antalet kända skådespelare i samma film. Bara detta gör att man undrar - vem skall dyka upp i nästa scen? Bradley Cooper (Baksmällan, All About Steve), Jamie Foxx (Law Abiding Citizen, Collateral), Anne Hathaway (Djävulen bär Prada) och Taylor Lautner (Twilight) delar filmen med storheter som Julia Roberts (Pretty Woman), Shirley McLaine (Rycktet går..) och Kathy Bates (Titanic, Lida).
Den som verkar få mest del av filmen är Ashton Kutcher (Dude, Where is my car), men bäst i filmen är Queen Latifah (Last Holiday).

Det är så kändistätt att man tror att halva hollywood är med. Bara detta gör filmen intressant, för då är det hög nivå på skådespelarna. Nackdelen är att det är lite för mycket på två timmar.
Man skall ju genmföra den med andra romantiska komedier, och där håller den måttet, är tom bättre än dom flesta, även den inte når upp till Love Actually. En annan sak som är bra att karaktärerna är inte alltid lika sterotypa som det lätt kan bli i amrikansk film. Än så länge, årets bästa film med romantik som ämne. Trailer

11 Farsan - Betyg * * * *

Josef Fares som gjorde härliga Jalla! Jalla! Är tillbaka men annue en skön rulle. För det är precis vad den är. Det är avslappnad och trevlig handling, filmen rullar på i lagom takt och karaktärerna i filmen är klockrena - dvs hela filmen är skön! Den är mycket bättre än Josefs film "Kopps" och i samma klass som "Jalla!".

Filmen utspelar sig i en mindre svensk stad, livet på cyckelfirman är lugnt, där vi får följa deras liv på jobbet och utanför. Alla historierna är både lite tagiska och roliga. Det blir också några pinsamma scener, men de är ändå charmiga. Manuset är kanske inget mästerverk, men filmen görs med hjärtat på rätt ställe. Vad man gör för att göra andra glada som har förväntningar på en, är en rödtråd i hela filmen.

Farsan spelad av Josef Fares egna pappa Jan, spelar avslappnat och helt naturligt, Torkel Petersson, mest känd från Patrik 1,5 spelar mesen som vill vara matcho för sin fru, är också okej i sin roll. Sonen spelas bra av Hamadi Khemiri och flickvännen av en charmig Jessica Forsberg. Samtliga karaktärer är lite udda, men väldigt trevliga. Vissa utfall i filmen är lite överdrivna, men det gör inte så mycket när resten är så trevligt

Recensenterna verkar inte vara lika glad i denna film, men man kan ju inte göra alal glada.
Farsan är kanske en av årets allra trevligaste svenska filmer. Trailer

12 The A-Team - Betyg * * * ½

Hade direkt inga förväntningar på den efter sett trailern. Minnet av tv-serien är svagt, det var en del recensioner av filmen på nätet som övertygade att ge den en chans på bio.

Introt av filmen är effektfullt, den drar igång direkt. Men man vet inte riktigt var det kommer bära av, när kommer den "riktiga" handlingen? Man behöver inte vänta så länge på att den kommer smygan de och byggs på. Filmen har bra effekter, den har bra action och framförallt har den skön humor som få en att skratta och småle. Liam Nesson överygade mig i "Taken" att han är en rätt bra skådespelare, han fortsätter att övertyga här. Bradley Cooper från Baksmällan spelar playboyen i ligan. Resten av gänget är minst lika bra. Skådespelarna fungerar bra ihop.

Detta är helt klart en härlig actionkomedi som rullar på för fullt, perfekt för en popcorn kväll på bio. Man blir inte missnöjd om man gillar just denna typ av filmer. Filmen har så klart ingen djupare mening, manuset är inget mästerverk alls, handlingen är inte superintressant, men den underhåller, och det kommer den rätt långt på!

Filmen får 3½ - men inte så himla långt från en svag 4a. Trailer

Piranha

13 Piranha - Betyg * * * ½

Redan på filmpostern, eller i titeln, förstår man, detta är en b-film. Och något annat än det försöker den inte heller vara. Effekterna är bitvis mindre lyckade, bitvis lyckade. Fiskarna de inte allt för snälla ut, och de är effektiva när de väl hittar sitt offer. Det blir mycket splatter, blod, kroppar som delar sig på alla möjliga sätt. Det är blodigt värre!
Lägg till lättklädda ungdomar som festar loss i typisk amrikansk stil. Springbreak party film blandas med splatter och piranha attaker.

Finns en heldel ansikten man känner igen, Steven R McQeen känns igen från Vampire Diaries, Jessica Szohr från Gossip Girl men även klassika skådespelare som Richard Dreyfuss (Hajen), Elizabeth Shue (Cocktail) och Christopher Lloyd (Tillbaka Till Framtiden). Så skådespelarna är det inget fel på. Manuset är ju inget underverk, men det kan man inte förvänta sig heller, av denna typen av film.

En scen som gör filmen lite omtalad är de två wild wild brudarna som simmar sexigt runt - nakna under vattnet i 3D. Det blir en heldel naket, vilket gör filmen rolig och underhållande. Det är vågat, porrskådisar på bio, lite oväntat.

Detta är ingen kvalitets film, detta är en film som är underhållande med splatter och naket och en hel del humor. Mycket mer är så är det inte. Gillar du trailern, gillar du filmen.

En riktigt bra b-film! Trailer

14 Remember Me - Betyg * * * ½

Filmen ser allmänt bra ut, bra gjord, starkt manus med överaskningsmoment. Filmen visar bra på trassliga relationer i familje & kärlekslivet. Filmen är ett romantiskt drama, som rullar på i bra takt, den håller intresset uppe. Men vet inte riktigt vart det skall sluta. Skådespelarna är överlag väldigt bra, både i huvudroller och biroller. Robert Pattinson visar kan mer än bara vara en iskall vampyr i Twilight, Emilie de Ravin imponerar som hans flört, bra insatser från våran egna Lena Olin och fd James Bond Pierce Brosnan. Filmen håller en högre nivå tack vara de bra birollerna. Bäst är dock Chris Cooper, från bla The Bournce Identity, han spelar övertygande och briljant som Ally:s pappa.

Skall inte avslöja slutet på filmen, men det är just slutet som blir pricken över i:et. Wow. Bang. Helt klart imponerade. Nu är det nog en del som inte kommer gilla slutet, men det var det som gjorde att filmen blev "Remember Me" - en film att minnas. Trailer


15 Harry Potter och dödsrelikerna: del 1 - Betyg * * * ½

Senaste Harry Potter har ingen direkt sidohistoria som tidigare. Det är nu sista kampen mot det onda som gäller till 100%, vilket gör att filmen är mer fokuserad på en kamp, istället för sidohandlingar på skolan som det har varit tidigare. Nytt är också att vi inte ens får vara på skolan denna gången, utan filmen utspelar sig i den vanliga världen och i Potters magiska  värld.

Filmen börjar direkt med mörka teman, miljöer, handling. En seriös ton som håller hela filmen ut. Humorn och det familjära är nu borta, det är mörker som gäller, när det närmar sig slutet på sagan om Harry Potter och hans vänner.

I början är det effektivt, snyggt och effektfullt. Det blir en heldel action, heldel fantasy-effekter. Ser riktigt lovande ut, skall detta bli den bästa Potter filmen? Den var i alla fall på god väg.

Men sen blir det dystert. Det går långsamt framåt. Om man tycker att Twilight filmerna har sega partier där det inte händer mycket, tar denna filmen det ännu längre. Harry, Ron och Hermione är mest ensamma i delar av filmen. De sitter ner, går runt o diverse mörka, kalla landskap. Det känns allmänt utdraget.
Man förväntar sig i alla fall att det blir mycket action i slutet av filmen, men det ökar bara lite granna…sen är den slut.

Skådespelar insatserna är som vanligt väldigt bra, speciellt alla biroller runt den unga skaran är väldigt begåvande. En fröjd är varje scen med Helena Bonham Carters skruvade rollfigur Bellatrix , även andra som Alan Rickman och Ralph Fiennes gör bra ifrån sig. Daniel Radcliffe fungerar bra i huvudrollen, men den som utvecklas lite mer som skådespelare är Emma Watson.

Filmen börjar bra, blir sedan långsam och utdragen. Det känns som en transportstäcka till sista delen. Dödsrelikerna del 1 håller ungefär samma klass som Halvblod-prinsen. Potter filmerna är alltid välgjorda och snygga filmer som doftar kvalité och klass.

Nu väntar vi bara på finalen, hoppas den blir lite mer händelserik än denna. Trailer

16 Zombieland - Betyg * * * ½

Detta är en ovanligt lyckad Zombie film med mycket humor. Woody Harrelson är som född för spela sådana hära skruvade och våldsamma roller med humor. Filmen är effektfulld gjord. Sen är kanske inte manuset helt klcokrent hela tiden, men när Bill Murray dyker upp som sig själv, blir den som bäst! Detta är nog den mest lyckade komedin med zombie tema hittils. En film man kan se flera gånger, bara för den sköna underhållningen! Trailer

17 Case 39 - Betyg * * * ½

Där har vi börjarn på en bra och spännande thriller. Case 39 är ingen storfilm, det är mer som en standardrysar thriller, som är bättre än förväntat.
Renée Zellwenger  försöker få bort Bridget Jones stämpel, oc det går hyffsat bra faktiskt. Bradley Cooper från Baksmällan och A-Team är helt okej i sin roll, men den som lyser mest av de alla är Jodelle Ferland som spelar den lilla flickan - helt lysande helt enkelt.

Man kan för tankar till filmer som Barnhemmet, The Orphan och några till, som är snäppet bättre, specielt filmmässigt. Case 39 klarar sig dock bra på egen hand, stundats fantastisk rysarunderhållning, där det blir lite otäckt. Trailer

shrek

18 Shrek Nu & För alltid/Forever After - Betyg * * * ½


Första filmen om Shrek var något nytt och befriande, paraodier och mycket modern humor var med, udda karaktärer och snyggt gjord. Efter den kom två uppföljare som inte nådda upp till första filmen. Men det är svårt att kunna överträffa första delen överlag. Nyhetsmomentet är ju över, och man gemnför alltid med första filmen. De två uppföljarna var inte dåliga, helt enkelt inte lika bra. Men nu tar man nya tag, gör en fjärde och sista kapitel i filmwserien och lyckas rätt bra faktiskt.

Alla de sköna karaktärerna är tillbaka, Mike Myers är som vanligt väldigt bra som Shrek, Eddie Murphy ÄR Donkey och Cameron Diaz är lika bra som vanligt som Fiona. Röstinsatserna är alla lika bra som tidigare. Det är en heldel humor, men når dock inte upp till första filmen.

Däremot är manuset och handlingen bättre än tidigare uppföljare, en alternativ värld utan Shrek, där ingen känner honom. Effekterna och animeringen är snygga, det är väldigt bra gjort.

Så som en sista del i Shrek sagan, så gör den bra ifrån sig, ett värdigt slut på denna underhållande historia. Trailer

kick ass

19 Kick-Ass - Betyg * * *

Ja, där har vi handlningen i denna kritikerhyllade anti superhjältefilm. Förväntningarna var kanske lite för höga, efter läst en hel del om filmen innan. Aaron Johnson spelar tönten som klär ut sig till hjälte, helt okej insats liksom de mindre rollerna runt omkring. Men det är inte Kick-Ass som verkligen kickas ass, utan det är en unga charmiga dödarmaskinen Hit-Girl! Filmen höll på bli en tonårsfilm utan kick, men så kom Hit-Girl och styrde upp saker och ting, tillsammans med Big Daddy, spelad av Nicolas Cage. Man kan nästan säga att hon gör att filmen blir från en besvikelse till en helt klart godkänd film. Det sparkas, det skjuts, fäktas och blir värsta hong kong filmen i mellanåt. Man kan inte annat än le hur bra filmen är i vissa stunder.
Visst filmen är löjlig, klantigt och lite mesig, men det gör den underhållande och småkul - men inget mästerverk.

Storyn i sig, är inget speciellt, inte heller tempot i filmen, som ibland går lite sakta. Men Hit-Girl kickar verkligen ass! Det kommer förhoppningsvis en uppföljare, och det kan nog bli kul att se den med. Men något Kick-ass betyg på fem eller fyra blir det inte, men helt klart godkänd underhållning. Trailer

20 Toy Story 3 - Betyg * * *

Toy Story är väldigt bra och snygg gjort. Animeringarna är perfekta för denna typen av film. Manuset håller samma klass som de tidufgare filmerna, men filmen är mer inriktad på barn än vuxenpubliken. Så barn kommer nog upskatta denna filmen mycket - och även alla fans av Toy Story 1 & 2!

Nya underhållande karaktärer finns den. Ken och Barbie visar lite bittert vårat skönhetssamhälle på fyndigt sätt, och de karaktärer som har varit med tidigare är som de skall bara.
Röstarbetet är även det bra gjort. Filmen har blivit en megasuccé världen över och är kritikerosad. Den är små charmig och en bra familjefilm. Men vad Shrek, Ice Age och Finding Nemo lyckades med var mer vuxen humor, eller i alla fall bredare humor bortom småbarnen, lyckas inte riktigt Toy Story 3 med.

Trevlig och snygg animerad film, äsklar du första filmerna, kommer du även gilla denna. Trailer


exp.


21 The Expendables - Betyg * * *

Filmen kändes väldigt mycket 80/90-tals action, precis som man förväntade sig, dock en liten uppgradering. Men någon Bourne, Salt, Mission Impossiable aktig film är det inte. Det är lite Rambo. Eller nej, rätt mycket Rambo stil, med ett gäng kollegor som skall vinna över bovarna.

Precis som förr i Dolph Lundgren filmer, Stallone eller filmer med Eric Roberts är det mindre hjärna och hjärta och mer brutal action, precis så är det även med The Expendables.

Dvs det är precis som det skall vara. Våldsamt värre blir det tidvis, och det känns som en skön nostalgirulle! Att sen Bruce Willis och Arnold dyker upp lite kort gör allt lite roligare. Sylvester Satllone och Jason Statham är i fokus och de är båda gör bra ifrån sig, Jet Li, Dolph, Mickey Rourke gör även sina roller som förväntat.

Grabbaction i 80/90tals förpacking - precis så vi ville ha det. Nu vill man ha en uppföljare med Van Damme, Steven Seagel och Kurt Russell i biroller - och Arnold och Bruce i riktiga roller! Trailer

22 The Kids Are All Right - Betyg * * *

Manuset är det inget fel på, filmen visar familjerelationer anpassade till ett lesbiskt par som har haft barn som har blivit tonåringar och själva har ett långt förhållande bakom sig. Det filmen kanske vill visa är de har ofta samma problem i relationerna precis som alla andra. Man tröttnar på varandra, förhållandet håller på att falla isär.

Barnen är väl inte helt alright, de har lite vanliga tonårsproblem. Båda kidsen vill veta vem pappa är, vill träffa honom och lära känna honom. Manuset är fyndigt, lättsamt blandat med allvar, dramatik blandat med humor. Det är helt klart en lyckad dramakomedi. Den är också rätt vågad, och skäms inte för visa saker och ting.

Annette Bening (American Beauty, Mars Attacks) gör bra ifrån sig som Nic, Julieanne Moore (Hannibal) är också övertygande i sin roll som Julies. Deras tonårtsbarn spelas väldigt begåvat av Mia Wasikowska (Alice I Underlandet) och Josh Hutcherson (Resan Till Jordens Medelpunkt). Lägg till Mark Ruffalo (Shutter Island) som pappan, så är ni ett gäng med begåvande insatser som är bättre än de flesta dramakomedier.

Man kan sammafatta lite små fyndigt, The Movie Are Allright. Trailer

Prince of Persia: The Sands of Time

23 Prince of Persia: The Sands of Time - Betyg * * *

Som ni ser på handlingen är den väl inte allt för briljant, men sen bygger filmen på ett spel med, och filmer som byggs på spel kan både gå bra och dåligt. Prince Of Persia får man nog räkna med de filmsatsningarna som var helt okej godkänt i alla fall. Det är ingen Doom flopp precis, utan klarar sig lika bra som Tomb Raider gjorde, om inte bättre.

Filmen känns inte lika storslagen som man trodde den skulle vara efter diverse trailers. En heldel hoppande och figtande och lite krigscener. Allt fungerar rätt bra. Det blir inga direkt "wow" effekter, utan man accepterar det som en okej indiana jones liknande historia.

Handlingen greppar inte riktigt tag i en, samma problem som Clash Of The Titans hade, det är ju en klar fördel man bryr sig om rollkaraktärerna.
Huvudrollsinhavaren, ny tränade Jake Gyllenhaal, alanseras som den nya muskelösa äventyrstjärnan. Det känns tom mindre lyckat än Brendan Frasier. Och det vill inte säga lite. Med sin välpumpadade nya kropp så är han fit to fight och bli den där stora stjärnan - men hans personlighet, hans sätt att spela, faller platt och blir inte charmigt - utan töntigt. Jake känns helt fel i rollen. Sam från Avatar hade passat mycket bättre.

Gemma är vacker Tamina, mer än så är det inte. Men Ben Kingsly räddar showen, han spelar övertygande och bra i sin roll. Birollerna är också överlag bra.

Filmen får godkänt, det är en okej Söndagsfilm, men den blir inte lika bra som Indiana Jones tre första äventyr eller Mumien för den delen heller. Trailer

24 Knight & Day - Betyg * * *

På 80-90-talet var det populärt att blanda action med komik. Allt från Dödligt Vapen, Lovligt Byte, Nu Rånar Vi Banken Farsan! Till Snuten i Hollywood, Rush Hour och Dagis-Snuten. Dom kommer då och då, lyckade eller mindre lyckade. Oftast brukar dom vara rätt underhållande, men inte mer. Bland de bästa actionkomedierna är True Lies från 90-talet med Arnold i huvudrollen.

I år har vi haft nöjes att se The Bounty Hunter med Jennifer Aniston, Killers med Ashton Kutcher och så nu Knight & Day med Tom Cruise och Cameron Diaz.
Skådespelarmässigt vinner så klart Knight & Day, men även handlingen, svag som den må vara, så var den något starkare än de två andra.
Effekterna fungerar bra, det är bra tempo i filmen och en hel del roliga scener. Cameron & Tom har komsik timeing.

Cameron Diaz är alltid en fröjd för både ögat och leendet. Man blir glad av henne, speciellt då i sådana här filmer. Tom Cruise fungerar bra även som den lite tokiga agenten på¨vift. Det är lättsamt, överdrivet, lättglömt och trevligt.

Så vill du se lättsam actionkomedi, ja då är Knight & Day ett bra val. Trailer

25 The Lovely Bones - Betyg * * *

Saoirse Ronan spelar utmärkt som dottern till Mark Wahlberg som också gör bra ifrån sig. Susane Sarandon ritkigt lyser i sin tuffa rolltolkning av Grandma. Standley Tucci spelar väldigt bra som mördare. Riktigt läskig. Väldigt stor motsats till hans roll i Julie & Julia, även han var bra även i den filmen.

Peter Jackson har ett snyggt bildspråk, filmen är intressant, den griper verkligen tag i en. Det blir lite för mycket av "världen imellan världarna". Men med otroligt bra rolllista och bra handling, gör Peter Jackson detta till en bra drama thriller med fantasy inslag. Trailer

predators

26 Predators - Betyg * * *

Såg nyss om Rovdjuret från 80talet med Arnold. Den var faktiskt överaskande bra fortfarande. Soldater i djungelkrig, som fick en ny motståndare som Arnold till slut vann över. Del två i fimserien var okej i minnet i alla fall, sen kom Alien vs Predators i två delar, också helt okej.

Tredje filmen i Predator serien låtsas inte om del två eller Aliens filmerna, utan ger lite tillbaka story till första filmen, Handlingen är väl inte direkt djup, men ändå lite som en underhållande repris på första filmen. Skådespelarna fungerar överlag, men ersätta Arnold med Adrien Brody? Hur tänkte man. Matt Damon hade fungerat utmärkt, men Brody passar inte in.

Effekterna fungerar, inget speciellt, lite standard, man ser att detta är inte är en jättedyr film. Lite nyheter finns det i Rovdjursvärlden vilket kan vara uppskattat.
Den underhåller som man förväntar sig att den skall göra, men den för inte filmserien framåt, utan står mest och stampar på samma djungellera.

Har man inte sett orginalet kanske man gillar denna filmen mer. Trailer

27 Fish Tank - Betyg * * *

Filmen är en stark skildrig av Mia:s liv. Där det är mer motgångar än framgångar. Det är långt ifrån en snygg och mysig amrikansk drama film man kan komma. De är ungomdsskildrig, som visar en verklighet som finns. Miljön är grå och trist, får lite tankar till omgivningar som serierna Shameless och Skins har visat från England. Livet rullar dystert på och vi får se Mia i olika situationer, där man ibland förstår rollkaraktären och ibland undrar man hur hon tänker, men det är ju ändå så det kan vara i verkligheten för en 15årig tjej som har brist på närhet och kärlek, utan lever i en rätt bitter omgivning.

Förändringar börjar då mamman får en ny kille, som sprider lite postivitet och som bryr sig om lite personerna runt omkring, vilket påverkar båda Mia och mamman.

Detta är ingen uppmuntrande film, men den är sevärd för er som gillar denna typ av film. Samtliga rollinsatser är helt övertygande, där Katie Jarvis lyser mest. Filme har vunnit en heldel priser, och man kan förstå varför. Se trailern o se om det är något för dig, för en film för alla, är det inte. Trailer

28 Charlie St. Cloud - Betyg * * *

Filmen är bra uppbyggd och snyggt filmad. De har lagt till så det är en mysfaktor av filmlinsen som gör filmen snygg och varm. Jag har inte läst boken, kan inte gemnföra om de har lyckats överföra den bra eller inte. Som en romantisk drama, men lite ghost-element så fungerar den bra. Den är absolut inte i närheten av t ex Ghost från 80-talet.

Filmen är smått gripande, men det håller inte ritkigt hela filmen igenom. Man kan tycka det händer lite för lite, vändningen i sista delen av slutet är inte speciellt spännande, men precis som tidigare, lite "gripande".

Zac Efron (17 Again) gör oväntat bra ifrån sig, Highschool Musical är ju inget att skryta om precis, men han väljer nu mer seriösa filmer, vilket kan löna sig längre fram i karriären. Kul att se Kim Basinger (L.A. konfidentiellt) igen på film, dock har hon ingen större roll. Skådespelarna är samtliga godkända, Charlie Tahan som spelar lillebror lyser mest.

Filmen har en klar mysfaktor, är lite gripande, men i slutänden är den rätt lättglömd. Men en rätt trevlig dramafilm för stunden. Trailer

29 Machete - Betyg * * *

Denna splatter action komedi är gjord av Robert Rodriguez, som även gjort filmer som Sin City, Once Upon a Time in Mexico, Planet Terror, From Dusk Till Dawn och Desperdos. Men även gjort familjevänliga filmer som Spy Kids 1 & 2 och "På Äventyr med sharkboy och Lavagirl". Men Machete är inte en familjefilm.

Filmen är snyggt filmad och den får 70-tals känsla över hela filmen. Precis som "Planet Terror" så är det våldsamt och blodigt. Det blir en heldel splatter där kroppsdelar flyger åt alla håll och blodet sprutar. Överdrivet? Ja verkligen, men det är det som är grejen, man måste redan innan vara beredd på en överdriven våldsam blodsprutande film, men b-känsla och humor.

Danny Trejo är cool och spelar bra i huvudrollen, men det finns ett helt gäng bra skådeseplare runt honom. Robert De Niro är bra som Senatorn och Jeff Fahey spelar mycket övertygande. Michelle Rodriguez är som vanligt kul att se i en tuff kvinnoroll, och Jessica Alba fungerar oväntat bra i filmen. Däremot är det kanske kul att se Steven Seagal lever, men han är fortfarande rätt kass skådis.

Don Johnson gör en bra biroll, medans Lindsay Lohan spelar sig själv, känns det som.

Filmen är allmänt underhållande, och det blir en hämndhistoria som är både skön och rolig och - blodig. Trailer

jackson

30 Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief - Betyg * * *

Att tankarna går till Harry Potter, är inte så konstigt. Man kan säga att Percy är en amrikansk ungdomskopia med grekisk gudasaga som grundstory. Filmen är allmänt trevlig och och underhållande. Skådespelarna fungerar helt okej, men gör inga underverk. Kul att se Uma Thurman i en mindre roll som Medusa. Det var en hel del starka och bra skådespelare i mindre roller och det är precis samma tänk som Potter filmerna. Effekterna var godkända, och det var en hel del fatasy inslag. Men det är något som saknas kändes det som. Den kommer inte i Harry Potter klass som både är vackrare, mer stilfull och mer seriös. Så klart är den även långt ifrån Sagan om ringen, men den är fortfartande mycket bättre än andra fantasy försök som Eragon, Spiderwick, The Seeker, Inkheart eller The Golden Compass. Kommer det någon uppföljare? Svårt att säga, beror på hur många miljoner den lyckades spela in. Jag ser gärna en fortsättning och hoppas den blir lite bättre. Vill du se en trevlig ungdoms fantasy, så är Jackson helt okej! Trailer

31 The Wollfman - Betyg * * *

Filmen känns väldigt klassiskt uppbyggd, filmad och hela uppsättningen känns klassisk. Från huvudrollsinhavarna som Benicio Del Toro till Anthony Hopskins. Filmen är kall, mörk i lantliga klassika engelska miljöer. Man får tankarna till klassiker som Dracula från 90-talet, där Gary Oldman och Keanu Reeves medverkade. Dracula är en klassiker, men det kommer dock inte The Wolfman bli.Förutsättningarna finns där, men den gripar aldrig tag, trotts bra rollinsatser från flera och att den är snyggt filmad, blir det inte mer än så.
En del skräckscener finns, specialeffekterna fungerar, men det känns på nått sätt ändå en film som kom 1994. Den är snäppet bättre än Wolf med Jack Nicolson, Del Tero är djurisk i både utseende och skådespeleri. Och det är just skådespelarna och miljöerna och filmningen som gör att denna film knappt får en trea. Seriös, men lättglömd skräckthriller. Trailer

32 Clash Of The Titans - Betyg * * *

Trailern ser cool ut. En riktigt skön Fantasy film. Effektmässigt fungerar det bra, handlingen håller också, kul att se så många grekiska gudar och kända figurer. Men det känns som man stressar filmen fram, efter ca 100min är filmen slut. Jaha känner man då. Den hade behövt minst 2 timmar för att bli riktigt bra. Det som saknas mest i filmen är rollkaraktärer man bryr sig om, som blir bra beskrivna och får ett djup. Karaktärerna känns helt döda. Trist det blir så, när detta kunde varit en fantasy film som kickade Percy Jackson, Harry Potter, Narnia och liknande filmer i rumpan. Men så blev det inte. Filmen får en trea för okej fantasy manus, okej skådespelare och hyffsade effekter med underbara fantasyfigurer. Jag ville verkligen höja filmen till skyarna, Sam från Avatar är ju tom med, vad gick fel?  Men den funkar fortfarande bra som en söndagsmartiné - men ha inte höga förväntningar. Hoppas ändå det kan bli en del två, som är bättre. Trailer

33 I Taket Lyser Stjärnorna - Betyg * * *


Detta är ett starkt ungdomsdrama om tonårskänslor och hur man hanterar en döende mamma. Annika Hallin spelar väldigt övertygande som mamman och båda tjejerna i huvudrollerna gör bra ifrån sig. Samuel Haus känner vi igen från Tsatsiki.

För att inte överdriva för mycket, så är detta ändå en av de bättreungdomsfilmerna på senare år, där vi även finner filmer som Prinsessa och Fucking Åmål. Alla som gillar svenska tonårsfilmer med lite tyngre ämnen, se denna filmen. Trailer

34 Killers - Betyg * * *

Vi har sett storyn tidigare, True Lies är en skön actionkomedi med Arnold Schwarzenegger och Jamie Lee Curtis som hemliga agenter, som de har hållt hemligt ifrån varandra. I våras kom även The Bounty Hunter med Jennifer Aniston, som är i ungefär samma klass som Killers. Det kommer snart en yttligare film i samma stil, Knight & Day med Tom Cruise. Precis som True Lies så har Killers tagit en heldel insperation från James Bond. Filmen börjar på franska riviäran, härlig miljö, snygga bilder, lyx och allmänt exotiskt.

Jennifer är på lyxsemester med sina föräldrar , hon träffar Spencer, en hemlig agent, han berättar för henne om vad han är, men då sover hon, så hon vet ingeting. Han väljer att sluta jobba som agent och de lever lyckliga i alla sina dagar som ett normalt par…..men så kommer hans tidigare liv ikapp honom….

Inte speciellt orginell historia. Det är en tradionell action-komedi-romantisk historia, Ashton Kutcher fungerar bra som player/killer, Katherine Heigl är också helt okej som flickvännen. De har blivit sågade av en enad press, jag vill inte gå så långt, tycker dom fungerar okej helt enkelt.

Bäst i filmen är dock Jennifers föräldrar, en skön Tom Selleck och en härligt alkoholiserad morsa spelad av Catherine O'Hara. Filmen är underhållande, smårolig och actionscenerna är helt okej. Det är väldigt lättsamt. Det är ingen kvalitetsfilm direkt, men underhållande för stunden. Trailer

35 The Karate Kid - Betyg * * *

Handlingen är snarlik den klassiska 80-tals filmen med samma namn. Då var det en ung Ralph Macchio som spelade huvudrollen, eller han var väl i 20års åldern med spelade en roll runt 15-16 år. Nu är det Will smiths son Jaden Smith som är en mycket yngre Karate kid, vilket gör att filmen känner mer anpassad till barn än ungdomar och äldre. Det känns helt enkelt lite mer 10-12 års film.

I och med man kan handlingen så blir den aldrig spännande, men ändå sevärd. Miljöerna i är Kina är snyggt filmade och är väldigt vackra. Känns nästan som en reklamfilm för Kina resor mitt i allt. Stämningen och fotot är bra, handlingen fungerar, men så mycket Karate blir det ju inte, utan mer Kung Fu.
Jaden spelar helt okej som barnskådespelare, men mest övertygande och sevärd är Jackie Chan. Efter alla töntroller med massa komiska inslag, spelar äntligen lite mer seröst och allvarligt, och han gör det övertygande. Jackie är den stora behållningen av filmen förutom de snygga kulturella miljlöerna.

Karate Kid är en bra barn/ungdoms film som är  bättre än The Next Karate Kid och i klass med Karate Kid 2 & 3. Underhållande och lättsam film.

Det är säkert filmer man har glömt bort och filmer man inte sett än, som borde vara med på Topp 35 listan.
Sammanfattningsvis känns det lite som ett mellan-film år. Trailer

Listan finns även på lista.se

Bästa filmerna 2009 - Se listan här

Vilka är dina favoriter?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback