Film besvikelser 2010 - Topp 5

Airbender


Här kommer en lista på filmer, där förväntningarna var alldeless för höga till det resutat som blev. Det blev allså en besvikelse. Detta är ingen lista över "De sämsta filmerna 2010". Vill du läsa om den sämsta filmen, läs recesion av Monsters här.

01 The Last Airbender - Betyg * * *

Så här i efterhand, är det nog mer betyg 2 än tre som gäller..men men:

M. Night Shyamlan har allså gjort filmen som bygger på en fantastisk underhållande animerad serie som heter: Avatar - The Last Airbender. Serien är barn-och familje anpassad, men för alla åldrar. Det är mycket humor och en heldel äventyr i serien. Nu har man gjort storfilm av fantasy äventyret, och M. Night har tagit bort mer eller mindre all humor. Han har gjort så det blir en mer seriös film som skall tas på allvar. Redan där har han tappat hela syftet med serien.

M Night gör inget vidare jobb alls. Här har vi en handling som i sig är en väldigt stark stomme att stå på, starkare handling än filmer som Percy Jackson eller Iron Man 2.
Han sätt att göra filmen är bitvis snyggt, men handlingsmässingt förstör han väldigt mycket. Filmen är 1 timme och 43 minuter, och skall innehålla 8 timmar av serien. Då har man inte ens chans att göra en seriös film, hade han gjort en film på 2½ timme, så hade det varit lösningen på många problem.

Första problemet är då att filmen är för kort, man har tagit bort offantligt mycket, men det värsta är, istället för att visa händelser - så berättar man om dom - det får inte biobesökaren att bli berörd och få förståelse av kataktärerna. Handlingen går fort, men ändå långsamt. Karaktärerna är dåligt beskrivna, och delvis rätt dåligt agerade. Manuset för dialogen är ibland usel.

Ett annat problem är att de som inte har sett serien, inte riktigt kommer hänga med i filmen. M Night har misslyckats att fånga det mesta som var så bra med serien, och vad han kunde gjort istället. Han kör sin grej även här. Det funkar inte.

Last Airbender visas i 3D - vilket skämt det var. Med Resident Evil Afterlife i närminnet, så var detta en stor besvikelse. 3D:n gav ett visst djup till filmen, men mycker mer var det inte. Att eld, vatten, luft och jord effekter skulle komma emot en - saknades helt. Reklamen innan filmen hade mycket bättre 3D-effekter.

Teaser trailern som släpptes för ett år sedan - inte en enda scen från den är med i filmen - hur mycket har dom klippt bort egentligen?

Det som var bra med filmen är ändå att handlingen från början är en stark och bra fantasy-saga, om en Avatar, om de olika elementen. Effektmässigt var den helt okej, det såg coolt ut när eld, jord, luft och vatten användes som vapen. Dock var det lite för lite av denna varan.

Effekterna var även bra, när de skapade Den Oändliga Historien liknande flygbisonen Appa, trovärdigt och snyggt. Hela fantasy världen såg trovärdig och mycket snygg ut, stort plus. Bland skådespelarna var Dev Patel som Prince Zuko överlagsen bäst, även om inte han heller fick så mycket spelrum på att utveckla rollen. Vuxenrollerna runt den unga ligan var överlag bra.

The Last Airbender är bättre som trailer än film, som film klarar den knappt betyg 3, men håller samma mått som Percy Jackson filmen., känner mig givmild idag med betyget. Har du kvar barnasinnet, och gillar familjefantasy filmer, så kan det vara värt en koll.

Om det blir en del två av Airbender, se då till att sparka M Night från den roll han har idag.  Trailer


skyline

02 Skyline - Betyg * *

Den såg så bra ut på trailerna, som en toppen film som kanske skulle vara i närheten i alla fall av Världarnas Krig och liknande, men riktigt så blev det inte:

I likhet med filmen "Monsters" så är det bläckfisk aktiga aliens med även i denna filmen. Mer som är gemensamt är att detta är också en lågbudget film - skillnaden är att detta ser inte så lågbudget ut - och här är det lite mer underhållningsvärde.

Effektmässigt går det från väldigt bra, till b-effekter. Lite blandat helt enkelt. Alien attaken mot jorden känns mest emot en stad där huvudpersonerna befiner sig. De är mest i bara en byggnad, vilket gör hela filmen begränsad.
Utomjordingarna känns som någon blanding mellan bläckfiskar, Matrix-monster och Alien som en treåring hade ritat. Dvs från bra - till väldigt dåligt.

Att jorden blir anfallen från rymden har vi sett flera lyckade filmer och serier tidigare. I Sci fi serien V är det ödlor som skall ta över jorden, Apornas Planet är annan lyckad historia. Tom Cruise försöker rädda livet på familjen i Världarnas Krig. Men bäst är det när Will Smith fightas i Independence Day.

Skyline ser bra ut i trailer form. Ser ut som en storfilm. Men det är mer en okej "direkt-till-dvd" historia. Den har lite spänning i alla fall.

Skådespelarna är det inget fel på, flera actionscer är helt okej, så filmen går på rätt bra i alla fall - enda till slutet.
Slutet måste vara ett av det sämsta slut någonsin! Man kunde försvara filmen enda fram till slutet, där var bara och ge upp och komma fram till: Detta var inte den bästa filmen precis! Trailer

The Sorcerer's Apprentice

03 Trollkarlens lärling/The Sorcerer's Apprentice  - Betyg * *

En trollkarls lärling ser rätt lovande ut, mycket effekter, bra sådana och ett härligt martiné äventyr. Vad kan gå fel? Man börjar ju undra, när förutsättningarna verkar finnas där. Denna känns mer påkostad än filmer som Percy Jackson och The Vampire Assistant, trotts detta så är den inte lika bra.

Manuset är svagt, men visst, det är familjefilm så man kanske inte skall ha så stora krav på manus och handling.
En del effekter är bra, men en del effekter är inte bra - så som en flygande stålfågel. Är det ett skämt börjar man fundera på.

Nicolas Cage (Face/Off Kick-Ass, Knowing, Next) är ingen favorit skådespelare. Men även så, har han haft sina stora ljusa stunder som i Face Off och The Rock. Men detta tillhör inte dom stunderna. Han verkar komiskt och bra i trailern, i filmen blir han helt ointressant, ungefär som han sov sig igenom hela film inspelningen och cashade in en massa pengar bara för att dyka upp. Resten av skådespelar gänget runt huvudpersonerna är som en axelryckning, helt ointressanta och färglösa, tom skurken gör inte mycket till avtryck.

Men sämst av allt i hela filmen, är ändå killen som har fått huvudrollen. Jay Baruchel var överkomlig som röst i Draktränaren, eller i ungdomsfilmen I Min Vildaste Fantasi, men det här fungerar inte. Han är irriterande från första filmrutan till sista. Tonläge, skådespeleriet, är helt brutalt dåligt. Man kan göra en lång lista på killar som hade gjort ett bättre jobb, vad sägs om Logan Lerman (Percy Jackson), Josh Hutcherson (The Kids Are All Right, Vampire Assistant), Logan Huffman (V) eller varför inte Steven R. McQueen (The Vampire Diaries, Piranha). Filmen hade varit mycket bättre utan Jay.

Det är kul när det kommer filmer med Fantasy i dom, tyvärr misslyckas Hollywood rätt ofta med dessa. Allt kan inte vara lika bra som Harry Potter eller Sagan Om Ringen, men att förvänta sig att det håller Narnia-mått är väl inte för mycket begärt? Trailer


alice


04 Alice I Underlandet - Betyg * *

När Tim Burtan står för bakom filmen, förstår man ju att det kommer blir fantasifullt och allmänt konstigt. Det passar bra för en sådan här drogpåverkad barnfilm, för den tecknade filmen är ju verkligen konstig. Och den känslan är kvar i denna spelfilm. Johnny Depp och Helena Bonham Carter är perfekta i sina roller, bättre passande kan man nog inte få. Filmen är väldigt snyggt gjort, animeringarna är läckra, fantasifulla och väldigt speciella. Det är verkligen en sagovärld. Effektmässigt når den inte upp till Avatar, men det är nog inte meningen heller, Tim går sin egna väg och visar sin version av Wonderland. Depp spelar "över", precis som i Chockladfabriken, och det är så klart passande för rollen.

Men det är något som går helt fel i filmen. Först, Mia som spelar Alice är helt blek i rollen, helt anonym och ointressant. Filmen engerar inte alls, man bryr sig inte om någon kartaktär, eller hur handlingen skall sluta. Bortsätt från effekter och bra skådespeleri är filmen helt död, och det kan inte vara bra om det skall vara en storslagen fantasy saga. Såg en miniserie om Alice för nått år sedan, den var inte jättebra heller, mycket sämre effekter och en budget som inte ens var i närheten av denna storproduktion, men ändå var den på samma nivå som denna, om inte lite bättre.

Alice i underlandet är en färgsprakande besvikelse. Det är fest för ögat, men helt själlös.  Trailer


sex

05 Sex & The City 2 - Betyg * * *

Tjerna i tv-serien är underhållande i tv format, och när filmen kom 2008 överträffade den tom tv-serien och var kanske den bästa tjejfilmen det året. Så när uppföljaren kommer hoppas den håller måttet - men det gör den inte. Tjejerna är tillbaka med alla sina kläder och personliga relationer - men det som saknas i denan filmen är manus. Handlingen är väldigt svag och den är inte lika underhållande. Filmen är inte dålig  - men den är ändå en besvikelse! Trailer

Vilka är dina största film besvikelser 2010? Kommentera!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback