Topp 10: Studio Ghiblis bästa animerade filmer!

animerat

01 Det Levande Slottet/Howl's Moving Castle - Betyg * * * * *

Filmen är en kärlekshistoria mellan 18-åriga Zofi och den vackra trollkarlen Hauru. Zofi blir av en häxa förvandlad till en åttioårig gammal dam och på sin resa för att förstå sitt öde hamnar hon i Haurus levande slott.

Där träffar hon anden Karushifâ som håller slottets eldstad vid liv. Han och Zofi gör en överenskommelse; om hon befriar honom från han kontrakt med Hauru ska han bryta hennes förbannelse och hon ska åter bli 18 år.

Detta är en magisk, storslagen och annorlunda film. Långt ifrån Disneys finslipade värld. Detta är min favorit film av Hayao Miyazaki. Rollfigurerna är intresanta liksom hela händelseförloppet, historien och karaktärerna. Även denna film är runt två timmar, men det är två timmar man får komma till en helt annan värld. Och det är inte många filmer där en tant har huvudrollen. Många sköna detaljer, underbart tecknad, den är gripande och vacker.

02 Spirited Away - Betyg * * * * *

Chihiro och hennes föräldrar stannar vid en avlägsen och övergiven rastplats. Men när kvällen faller på och har föräldrarna förvandlats och Chihiro börjar själv ändras. Hon får ett löfte om hjälp att bryta förbannelsen och måste under tiden jobba på ett badhus för gudar och andar. Storyn, karaktärerna och hela denna värld är magisk och intressant. Åter igen en tjej i huvudrollen och flertal intressanta figurer vid sidan av. Filmen är strax över två timmar, och kan bitvis känns lite lång. Filmen vann bästa animerade film på Oscars galan och den är verkligen värd priset. En nutida animerad klassiker!

03 Princess Mononoke - Betyg * * * *

Världens öde vilar på modigheten på en krigare. En krigare reser långväga för att söka hjälp mot en förbannelse. Den som kan lösa förbannelsen tros vara skogens ande. Men mitt i allt detta, är det krig mellan skogens väser och människor. Åter igen ser vi en kvinnlig hjältinna. Det är fantasifullt. Storyn är stark, intressant och facinerande. Filmen kan dock kännas lite lång, och lite långrandig. Men man vill ändå på nått sätt, inte korta ner filmens spellängd. En mycket sevärd animerad film.

04 Castle in the Sky - Betyg * * * *

Yttligare en intressant film av Hayao Miyazaki. Vilken fantasi och passion för animerad film denna man måste ha. Bra handling, starka karaktärer, även de i mindre rollerna. Fantastisk fantasi och skön uppdelning på äventyren. En stark film! Se trailer här

05 Nausicaä - Från Vindarnas Dal - Betyg * * * ½

En krigar princessa skall försöka hindra två nationer förgöra sig själva och den döende planeten de bor på. Att detta är en film från 1984 glömmer man rätt så fort. Storyn är intressant, liksom kartaktärerna och alla konstiga figurer som dyker upp. Man blir förvånad hur mycket fantasi skaparen har. Samhällskritik ligger i bakgrunden till storyn.

Många kallar detta ett mästerverk. Och på sätt och viss är det just det. Det är så annorlunda. Intressant. Det är 2009 nu, över 20 år efter denna filmen gjordes, och den håller fortfarande. Det säger rätt mycket.

06 Eldflugornas grav (Grave of the fireflies)  - Betyg * * *
Det är en sorglig krigsfilm som kan få den hårdaste karl att gråta. Det är förutom det en hejdundrans bra film som har en så stark relation mellan huvudkaraktärerna att man blir rörd.
Eldflugornas grav är sorglig, vacker och tragisk. Det är en film som lika gärna kunde varit otecknad. Det är en film du bör se.

07 Kiki´s Delivery Service - Betyg * * *

En av Hayao Miyazaki lättsammare filmer. Handlar om en ung häxa dom jobbar som bud. Låter kanske halvtrist men är faktiskt rätt underhållande.

08 Ponyo - Betyg * * *
Ponyo har blivit kritikerrosad överallt den har kommit. så försväntingarna var höga, speciellt efter sett mästerverken Spirited Away och Det Levande Slottet. Detaljrikedomen är hög, det animerade är fantastiskt i 2D. Fantasin flödar som alltid extremt mycket från Hayao Miyazaki. Filmen är runt en guldfisk som lever i havet (!) med ett människoansikte (!) istället för fiskutseende. Hon träffar en pojke, blir kär och vill bli människa.
Djupare handling är det inte. Lite som Den Lilla Sjöjungfrun. Filmen är både trevlig och charmig. Men mer är det faktiskt inte. Den når absolut inte till nivåer av Spirited Away, Det Levande Slottet, Princess Mononoke, Nausicaä - Från Vindarnas Dal eller The Casle in The Sky. Alla de filmer har något som Ponyo saknar - en bov, väsen - helt enkelt någon elak figur. Ponyo nosar lite på det, men allt är sockersött. Man kan likna filmen mest med My Neighbour Totoro. Uppskattar man den, så är Ponyo lätt en klassiker också.
Filmen går rätt långsamt fram, men det händer ändå rätt mycket, vilket är rätt vanligt för Hayaos filmer.
En besvikelse, men en trivsam sådan.


09 My Neighbor Totoro - Betyg * * *

Systrarna Satsuki och Mei har precis flyttat till ett stort gammalt hus på landet med sin pappa. Mamman ligger på ett sjukhus i närheten, men alla längtar och hoppas att hon snart ska få komma hem. Först blir syskonen lite rädda i allt det nya men snart upptäcker de att det finns något magiskt i huset och runtom. På en av sina promenader i skogen vid huset träff ar de sin nya granne, Totoro, en stor lustig varelse som är skogens väktare.

Som ni förstår på Själva storyn så är detta en söt liten film, men också väldigt annorlunda. Tror jag aldrig sett någon liknande film. Hayao Miyazaki har skapat en intressant liten värld runt deras hus. Filmen känns dock väldigt lågsam. Det tar tid från start till slut och det händer inte speciellt mycket i filmen. Men den är ändå charmig, trevlig och speciell. Man kommer ihåg den efteråt. Det måste betyda nått.

10 Whisper of the Heart  - Betyg * * ½
Whisper of the Heart eller Om du lyssnar noga är filmen som kom innan Cat Returns. Tsukishima Shizoku är vad de flesta nog skulle kalla både bokmal och plugghäst.Hon spenderar sin fritid till att läsa bok efter bok. En dag upptäcker hon att alla de böcker hon lånar har samtliga blivit lånade av en och samma person före henne. Smått nyfiken på vem denna person är, börjar hon göra efterfrågningar. Det leder henne till jämnårige Seiji. Seiji är precis som Shizoku en bokmal, men till skillnad från Shizoku så kämpar han för att fullfölja sina drömmar.

Denna filmen är ännu snällare och har inte mycket till fantasy i sig, utan mer ett animerat ungdomsdrama. Man måste nälstan gilla filmer som Min granne Totoro för att uppskatta, dessa, lite långsamma filmerna. Charmigt och barnvänligt.

Trailers:Listan finns även här

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback