Film: Shrek Nu & För alltid/Forever After - Betyg * * * ½

shrek 4


ikonikonikonikon halv

Animation | Adventure | Comedy

Mike Myers     ...     Shrek (voice)
Eddie Murphy     ...     Donkey (voice)
Cameron Diaz     ...     Princess Fiona (voice)
Antonio Banderas     ...     Puss in Boots (voice)
Julie Andrews     ...     Queen (voice)
Jon Hamm     ...     Brogan (voice)
John Cleese     ...     King Harold (voice)

Handling: Efter att ha utmanat en elak drake, befriat en vacker prinsessa och räddat sina svärföräldrars kungarike - vad ska ett träsktroll göra då? Tja, heter han Shrek så har han plötsligt blivit en respektabel familjefar. Istället för att skrämma bort bybor, som förr i tiden, skriver han numera motvilligt sin autograf på högafflar. Har träsktrollets hemska rytande kvävts?

Shrek saknar tiden som "riktigt" träsktroll så mycket att han luras att ingå ett avtal med en skojare med välsmort munläder - Bullerskaft. Plötsligt befinner sig Shrek i en skruvad alternativvärld, ett Långt långt borta där träsktroll är lovligt byte, där Bullerskaft är kung och där Shrek och Fiona aldrig ens träffats. Nu måste Shrek göra allt han gjort ogjort för att rädda sina vänner, återställa den vanliga världen och återfå sin enda sanna kärlek.

Första filmen om Shrek var något nytt och befriande, paraodier och mycket modern humor var med, udda karaktärer och snyggt gjord. Efter den kom två uppföljare som inte nådda upp till första filmen. Men det är svårt att kunna överträffa första delen överlag. Nyhetsmomentet är ju över, och man gemnför alltid med första filmen. De två uppföljarna var inte dåliga, helt enkelt inte lika bra. Men nu tar man nya tag, gör en fjärde och sista kapitel i filmwserien och lyckas rätt bra faktiskt.

Alla de sköna karaktärerna är tillbaka, Mike Myers är som vanligt väldigt bra som Shrek, Eddie Murphy ÄR Donkey och Cameron Diaz är lika bra som vanligt som Fiona. Röstinsatserna är alla lika bra som tidigare. Det är en heldel humor, men når dock inte upp till första filmen.

Däremot är manuset och handlingen bättre än tidigare uppföljare, en alternativ värld utan Shrek, där ingen känner honom. Effekterna och animeringen är snygga, det är väldigt bra gjort.

Så som en sista del i Shrek sagan, så gör den bra ifrån sig, ett värdigt slut på denna underhållande historia.


Kommentarer
Marie-Louise Grimlund säger:

Jag förälskade mig i Shrek ända sedan första filmen.Till mina barnbarns förtjusning så har jag Shrek på min "foppatofflor" Kanske blir jag ännu mera barnslig. som Astrid Lindgren, hon hade barnasinnet kvar tills hon dog.

Nästa inköp blir en liten handfläkt med Shrek på.

2010-11-23 | 11:37:57
Bloggadress: http://parart222.blogspot.com/
BacardiBoy säger:

Ja första filmen var en FEMMA :)Shrek prylar, nice :)

Man skall ha barnasinnet kvar! :)

2010-11-23 | 11:53:14
Bloggadress: http://bacardiboy.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback