Topp 5 Film regissörer/producenter

james cameron

01 James Cameron
Highlights: Terminator 1 & 2, Abyss, Aliens, True Lies, Titanic, Avatar

James Camron har gjort flera av mina favoritfilmer. Terminator var banbrytande actionfilm, som är en klassiker. Hon tog det några steg till med uppföljaren, Terminator 2 - Domedagen. Hård och cool action. I sci fi thrillern Avgrunden/Abyss visar han att men stora krav på skådespelarna och rätt regi, kan det bli magiskt.
I Cameron valde att göra ett drama, som i Titanic, blir det den största drama och romantiska filmen någonsin. Med Avatar gjorde han comeback, där han fick filmtekiken igen att gå framåt, visa en helt ny värld i 3D, som fick hela Hollywood att tänka om.

Hans filmer har oftata starka karaktärer, så som Sigourney Weaver (Aliens), Mary Elizabeth Mastrantonio (Abyss), Kathy Bates (Titanic) och Jamie Lee curtis (True Lies). Men framför allt tog han fram actionkvinnoikonen Sarah Conner i Terminator filmerna, spelad av Linda Hamilton.

02 Steven Spielberg
Highlights: Världarnas Krig, Catch Me If You Can, Minority Report, Jurassic Park, The Lost World, Indiana Jones 1-4, Purpurfärgen, E.T., Hajen, Närkontakt av Tredje graden

Hans arbete är oftast fyllt av barnasinne och magi. Han visar oss äventyr som ingen annan. I början av karriären satte han skräck i alla badande människor med filmen Hajen, som är en av de bästa rysarthriller filmerna någonsin. I Jakten På Den Försvunna Skatten, visade han hur en ritkigt bra äventyrsfilm skall vara. Vi fick sen följa med Indiana Jones på flera underhållande äventyr. I ET gjorde han en bästa sci fi familjefilmen. Han borde fått Oscar för bästa film med dramat Purpurfärgen, otroligt starkt drama med Whoppie Goldborg, Oprah Winfrey och Danny Glover. Vackert, startk och gripande.

I Jurassic Park slog han oss med häpnad. Men det var först med starka dramat Schindlers List, som han fick det fina folket på fall och fick flera Oscars. På senare år han harn inte gjort så många filmer, men som producent kommer det en massa som t ex Transformers, Flags of Our Fathers och The Terminal.

03 Hayao Miyazaki
Highlights: Spirited Away, Det levande slottet, Princess Mononoke, Min Granne Totoro, Laputa-slottet i himlen, Ponyo, Nausicaä från Vindarnas dal

Miyazaki är en konstnär. Han har visioner som visas i filmer, som är vackra, berörande, fantasifulla som ett konstverk. Han filmer är vädligt speciella och fantasifulla. Mycket magi, starka karaktärer, som ofta är kvinnor. Familjefilmer som kräver lite mer av tittaren. Spirited Away vann en Oscar, men Det Levande Slottet är minst lika bra. Mycket begåvad man.


04 George Lucas
Highlights: Stjärnornas Krig, Rymdimperiet Slår Tillbaka, Star Wars - det mörka hotet, Klonerna anfaller, Mörkrets hämnd

Som regissör och producent har han skapat hela sci fi världens största filmer, filmerna som Stjärnornas krig, som än så länge är 6 filmer samt lite tecknade tv-serier. Han har även varit med och producerat Indiana Jones filmer och klassiska fantasy filmen Willow. Dialogen är oftast inte han starka sida, men visionen, fantasin, finns det inga gränser på.

05 Peter Jackson
Highlights: Flickan Från Ovan, King Kong, Sagan om konungens återkomst, Sagan om de två tornen, Sagan om ringen, Frightners, Braindead, Bad Taste

Han står bakom de tre filmer som jag tycker är dom tre bästa fantasy filmerna. Att lyckades att göra film av JRR Tolkiens magiska Sagan om ringen. Alla tre filmerna är moderna klassiker och mästerverk. Otroligt snyggt filmade och bra hantering av dessa tunga böcker. Nu jobbar han på två filmer som byggs på The Hobbit/Bilbo. Kommer bli intressant att se. Peter var tidigare känd för sina roliga lugbudget splatter filmer som Bad Taste och Braindead - som också är klassiker, men på ett helt annat sätt.

Vilka är dina favoriter?

Finns även på lista.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback