Film: Robin Hood - Betyg * * ½

robin hood

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon halv

Action | Adventure | Drama

Russell Crowe        ...      Robin Longstride
Cate Blanchett     ...     Marion Loxley
Max von Sydow     ...     Sir Walter Loxley
William Hurt     ...     Mark Strong     ...     
Oscar Isaac     ...     Prince John
Danny Huston     ...     King Richard The Lionheart
Eileen Atkins     ...     Eleanor of Aquitaine

Handling: När den engelska armén är på väg hem från korstågen dör Kung Richard i Frankrike. Av en slump faller det på bågskytten Robin Longstride och hans vänner att föra hem Kung Richards krona till England. När han anländer känner han inte igen det land han växte upp i. Kung Richards kostsamma krig har gjort landet bankrutt och i hans frånvaro har kungens bror prins John krönts till ny kung. Då folket lider under kung Johns hänsynslösa styre, samtidigt som Englands ärkefiende Frankrike förbereder en invasion, står Robin Longstride mot sin vilja plötsligt i centrum för motståndskampen.

Som ni kanske förstår handlar denna filmen om hur Longstride blir Robin Hood. Men det är först i slutet han blir Hood. Så det är storyn bakom det hela. Så om ni förväntar er en repris på Robin Hood: Prince Of Thieves med Kevin Costner och Morgan Freeman, så tror ni fel. Den handlingen, kommer egentligen efter denna filmen.

Det är rätt storslaga krigsscener, snygga våldsscener och den är bra filmad. Det är klass på filmen är helt klart. Ridley Scott är duktig, mannen bakom denna film. På hans meritlista hittar vi American Gangster, Kingdom Of Heaven, Hannibal, Gladiator och Thelma & Louise. Det som är överlag med hans filmer är att det är bra skådespelare med, även i detta fall.

Russell Crowe är duktig, men känns som han går på sparlåga. Mer trovärdig än Kevin Costner, men också - tråkigare, men ändå mer seriös. Max von Sydow gör kanske den bästa rollen som blinde Sir Walter Loxley. Man kan inte mer än vara stolt svensk när man ser hans rolltolkningar, inte länge sen såg jag originalet av The Exorcist, och Max har sett gammal ut länge och alltid hållt hög kvalité på sitt arbete.

Cate Blanchett spelar helt okej som Marion, men här är Mary Elizabeth Mastrantonio från 90-tals versionen snäppet bättre.

Filmen är rätt grådassig, allt för att få ett seriöst utseende. Men det som filmen faller på är att man bir inte engagerad i historien om Robin Hood. Man bryr sig inte som huvudrolls figurerna tillräkligt. Det finns inget att ta på. Det känns mer som en känslolös dokumenter om hans liv, där det gnistrar till lite film magi ytterst sällan i några få slut scener med Max, Russell och Cate.

Det blir som en historie lektion, vilket blir rätt tråkigt. Det är klass på filmen, med begåvad regissör och skådespelare, men allt faller på att det blir lite dött.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback