Film: Jag dödade min mamma - Betyg * * * / Hjärtslag - Betyg * * *

my mother

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Biography | Drama

Anne Dorval     ...     Chantale Lemming
Xavier Dolan     ...     Hubert Minel
François Arnaud     Antonin Rimbaud
Suzanne Clément     Julie Cloutier
Patricia Tulasne     Hélène Rimbaud

Filmen handlar om ett tvättäkta hatkärleks förhållande mellan 16-årige Hubert Minel och hans hopplösa mamma. Han avskyr allt hon gör och hennes manipulerande och skuldbeläggande sätt. Förbryllad av sina känslor går Hubert genom tonårens fasor inklusive konstnärliga utsvävningar och upptäckter inom vänskap och sexualitet.

I Killed My Mother, eller J'ai tué ma mère som den egentligen heter är debut filmen från unga Xavier Dolan som av media beskrivs som ett underbarn. 19 år gammal gjorde han denna filmen, och man väl inte mer än att hålla med, att en sådan ung kille kan få till en sådan seriös och rätt stark film.

Anne Dorval briljerar i filmen som morsan som får stå ut med sin tonårings attacker. Filmen beskriver bra hur det kan vara att ha en tonåring som är allt annat än trevlig och hjälpsam. Nu kanske man inte direkt skall kalla sonen ett problembarn, men han har lite tendenser till att vara riktigt elak, precis som vissa tonåringar kan vara till just sin mamma.

Vissa scener är bättre än andra, och Anne Dorval är med i dom alla. Underbarnet Xavier Dolan då? Jo han spelar väldigt bra för vara så ung, att han också gjort filmen ger han kredd.

Bildspråket är snyggt, det är mycket färger och detaljer. Klippen med egokamran kan bli lite för många och filmen tappar lite tempo, men de klippen har till viss del en stor effekt också, speceillt när morsan får se när sin son beskriver att han skulle döda för sin mamma, om någon gjorde henne illa, men det finns 100 personer han älskar mer än just sin mamma. Otroligt elakt.

Jag dödade min mamma är inte en film för alla, man måste nog gilla franska drama filmer, med relationer i fokus, där filmskaparen lagt ner energi på bildspråket.

Gillar du denna filmen kan du även kolla in Xavier Dolan andra film "Hjärtslag"Heartbeat

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Drama | Romance  

Monia Chokri     Marie
Niels Schneider     Nicolas
Xavier Dolan     Francis
Anne Dorval     Désirée

Handling: Marie och Francis är bästa vänner. Unga och snygga flyter de självsäkert fram genom storstadslivet i Montreal. De håller andra relationer på distans och är sig själva alldeles nog till de en dag möter den lockhårige och undersköne Nico. Båda blir hopplöst förälskade och plötsligt förvandlas vänskapen till rivalitet.

Xavier Dolans andra film, ser bildmässigt ut att gått ett steg längre. Mycket detaljer med färger, vinklar och slow motion effekter. Riktigt stiligt. En scen där Marie Chokri glider fram i slow motion i en effektfull 60-tals klänning är bland det snyggaste jag sett på senere tid. Låten "Bang Bang" av Dalida är till en börjarn bra inlagd i filmen, sätter sig på hjärnan, men den används lite för mycket.

Två kompisar är allså besatt av samma kille, frågan för dom är om han hetro, bi eller gay - och vill han ha någon av dom? Det är kärlek, besvarad eller inte besvarad, svartsjuka och vänskap i ett.

Samtliga skådespelare gör mycket bra ifrån sig.

Filmen kan dock upplevas långsam, även den inte är lika tråkig som kritikerosade och överskattade segdramat Brokeback Mountain. Och gillar man inte lite trögare drama filmer, så skall man nog undvika denna filmen. Kan bara gemnföras filmen med "Jag dödade min mamma" som var något bättre, men bildmässigt tar Xavier Dolan ut svängarna ännu mer här, se det ser "konstnärligt" ut.

Snyggt, "franskt" och små svår - filmen är kritikerorsad, jag går så långt att den får betyg 3


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback