Film: Oceans - Betyg * *

Oceans

bacardi ikonbacardi ikon

Documentary | Drama   

Pierce Brosnan     ...     Narrator (voice: English version)
Jacques Perrin     ...     Narrator (French version)

Handling: De stora oceanerna täcker två tredjedelar av jordens yta. Bara en bråkdel har utforskats. Tills nu.
Oceanerna - den okända värld som är början på allt liv visas för första gången upp i all sin skönhet, och rikedom, sin grymhet och sin förkrossande kraft.

Under sammanlagt sex år genomfördes inte mindre än 70 expeditioner på 50 olika platser i världen - alla under havsytan. 12 produktionsteam filmade över 100 olika djurarter, i situationer och miljöer det tidigare inte varit möjligt att filma. Man fick helt enkelt uppfinna ny teknik och avancerad utrustning för att lyckas fånga det omöjliga på bioduken.

Detta är allså en naturfilm som lyckades även få biopremiär och blev en hyffsad succé. Det finns många bra naturfilmer som inte fått visas på bio, så förväntingarna är högre på denna film.
Att den är påkostad märks, det är väldigt snyggt, väldigt bra bild och naturvackert. Den visar delar av världesnhav, och några få invånare som finns att hitta. Det dyker upp en heldel nya djur man inte sett innan, och man vet inte vad det är - och det vet man inte efter denna filmen heller.

Största bristen är att det sägs nästan ingenting på hela filmen. Så man vet inte vad man får se för konstiga djur. Vissa är så klart uppenbara, som delfiner och hajar. Men kundskapen ökar väldigt lite efter denna filmen. Vilket är en klar nackdel för en naturfilm, som oftast brukar vara informationsgivande.

Man får följa ovanligt många däggdjur i filmen. Det är mycket hoppande sälar, delfiner, valar, späckhuggare, fåglar osv. Mer fokus på havsdjuren hade varit uppskattat. Det rikta djupen får inte vara med alls med alla sina intressanta invånare.

Filmen känns väldigt begränsad. Det är några scener som inponerar, bla med Vithajar och späckhuggare. Men det går väldigt lågsamt. Det är inte bara pga man itne får någon talarröst utan det är filmat långsamt med en heldel upprepningar.

Oceans griper dock tag i en i slutet, då man får se vad människan kan ställa till med. Men annars är filmen bara ett fint sömnpiller.

BBC:s Den Blå Planeten och Planet Earth är mycket bättre på alla nivåer.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback