Film: Tron: Legacy - Betyg * ½

Tron: Legacy

bacardi ikonbacardi ikon

Action | Adventure | Sci-Fi

Jeff Bridges     ...     Kevin Flynn / Clu
Garrett Hedlund     ...     Sam Flynn
Olivia Wilde     ...     Quorra
Bruce Boxleitner     Alan Bradley / Tron
James Frain     ...     Jarvis

Handling: Hackern Sam Flynn är son till den legendariska Kevin Flynn, ENCOMs försvunna vd och den som en gång besegrade företagets maktfullkomliga säkerhetsprogram Master Control Program. I sitt sökande efter fadern dras Sam in i den digitala värld där hans far en gång var en ofrivillig gäst, en hård och kall värld av skoningslösa gladiatorspel som blivit mer avancerad och ännu farligare under de tjugofem år somKevin levt här. Tillsammans måste far och son använda sina gemensamma krafter för att ta sig levande urdencybernetiska verkligheten. Till sin hjälp har de sina exceptionella begåvningar för arkadspel och en överlevnadsförmåga som systemets väktare inte kan drömma om.

Jag har lite förkärlek till påkostade science fiction filmer. Det är alltid kul när en sci fi story får en hyffsad budget och lasering. Man vet att man kan förvänta sig lite framtidstema med konstigheter, udda inslag och mycket effekter. Jag minns inte orginalfilmen direkt, såg den när jag var liten.

En film som utspelar sig i en pararell datavärld av ettor och nollor kanske är lite små intressant i manusform eller i bokform. Och med en jättebudget från Walt Disney borde det även vara intressant i filmform. Men tyvärr fungerar det inte riktigt.

Vi börjar med det positiva. Det är väldigt neonflashiga effekter. Det ser inte naturtroget ut alls, utan verkligen datagjort. Och det är väl meningen det skall vara så. Denna okända värld ser ut som ett flashigt tv-spel, som efter ett år ute, ligger i rea lådan i affären. Men - gillar man tv-spel kan man faktiskt uppskatta dessa effekter en heldel.

Jeff Bridges är tillbaka i Tron världen, han är så klart en väldigt kompetent skådespelare av rang. Han gör verkligen inte bort sig, men han gör inte speciellt starkt avtryck heller, då han både spelar en yngre klon av sig själv samt den försvunna fadern.

Garrett Hedlund som har huvudrollen har väl inte direkt någon större karisma, rätt platt i sin rolltolkning. Han har tidigare medverkat iTroja, Eragon och Four Brothers.

Effekterna är snygga i flera fall, men det känns ändå så overkligent att filmen tappar trovärdighet. Även det är sci fi vill man ha något som är verkligt, och det försvinner efter man lämnat vanliga världen. Den misslyckas allså med det som Matrix lyckades så bra med.

Handlingen är som den är, den griper inte tag alls i en, man bryr sig inte direkt om utgången. Detta är mer en neonflashig showoff i effekter, där man mer eller mindre stuntat i resten som gör att en film blir värd att se.Saknar på sätt och vis personlighet och mänslighet, då de flesta rollerna är - dataprogram.

Tron Legacy har varit så hypad från filmbolaget och på internet och i filmmedia. De hoppades säkert på att den skulle bli en monsterhit. Nu blev det inte riktigt det.

Tyvärr är inte detta en ny science fiction klassiker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback