Film: Himlen är oskyldigt blå - Betyg * * * *

Film: Himlen är oskyldigt blå  - Betyg * * * *
Film: Himlen är oskyldigt blå  - Betyg * * * *

Film: Himlen är oskyldigt blå  - Betyg * * * *

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Drama

Bill Skarsgård     ...     Martin
Peter Dalle     ...     Gösta
Josefin Ljungman     Jenny
Amanda Ooms     ...     Siv
Björn Kjellman     ...     Nils

Handling: Det är sommar och året är 1975. Martin har tagit studenten och lämnar betongen i stan för ett sommarjobb på en exklusiv seglarrestaurang i skärgården. En helt ny värld öppnar sig för Martin. Han möter den stora kärleken och blir samtidigt omhändertagen av seglarrestaurangens chef Gösta, en playboy i centrum av den svenska societeten. Men bakom den glamorösa fasaden i skärgårdsidyllen döljer sig en helt annan verklighet. Innan Martin riktigt förstår vad som hänt befinner han sig mitt i en av de största skandalerna i svensk kriminalhistoria. Himlen är oskyldigt blå är baserad på den sanna berättelsen om det största narkotikatillslaget i svensk kriminalhistoria när den så kallade Sandhamnsligan sprängdes 1975.

Filmen börjar med en sex scen mellan två ungdomar…och biopubliken satte nog drickan i halsen när man visade Bill Skarsgård hårda helighet. Familjen Skarsgård verkar inte vara rädda för lite nakenhet när de gör film, pappa Stellan och broder Alexander är inte rädda visa lite hud för konsten.

Mer än så blir det dock inte, för sen tar handlingen vid, som baseras på en sann händelse som begac sig på 70-talet. Och vi kan börja där. Hannes Holm har verkligen fått till en 70-tals känsla i filmen med både musik, kläder, stil och miljö. Derssutom är den rätt bra filmad med, det är med finess och känsla.

Handlingen i sig är intressant. Förutom att det är en riktigt bra skillring av att vara i tonåren och växa upp, som i film sammanhang brukar kallas "comming of age"-drama. Så är det även en inblick i en värld mellan arbetarklass och rikemansklass drabbarsamman med undre världen.

Peter Dalle är som klipp och skuren för rollen Gösta. Helt klockrent skådespeleri som knarkkung och fifflare. Amanda Ooms spelar mycket övertygande som den plågade mamman och Björn Kjellman gör en av sina bästa roller här - som alkoholiserad pappa.

Men inte att glömma, huvudrollsinhavaren som håller filmen på sina axlar - Bill Skarsgård. Innan man ser filmen, kanske man kan ha svårt att släppa hans rolltolkning i "I Rymden Finns Inga Känslor". Men det tar bara en liten stund att skaka av sig den rolltolkningen och acceptera denna nya karaktär. Bill spelar väldigt bra igen och övertygande. Han kan gå långt i sin karriär om han vill.

Himlen är oskyldigt blå är en av dom bästa svenska drama filmerna jag har sett, det betyder inte att det är ett mästerverk, men att den väldigt underhållande och intressant - bra genomförd och ett helt gäng med starka rolltolkningar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback