Film: Sanctum - Betyg * * ½

Sanctum

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Action | Adventure | Drama

Richard Roxburgh     Frank
Ioan Gruffudd     ...     Carl
Rhys Wakefield     ...     Josh
Alice Parkinson     ...     Victoria

Handling: Ett dykarteam ger sig av till en avlägsen del av regnskogen i Papua Nya Guinea för att utforska de otillgängliga undervattensgrottorna. När de befinner sig hundratals meter under marknivå bryter en tropisk storm ut och vägen upp ur grottorna blockeras. Vattennivån stiger hastigt och dykarna tvingas allt längre in i grottsystemet. I jakten på en annan väg ut växer desperationen och nervpressen gör attdykarna snart visar sitt sanna jag.

Filmen marknadsförs hårt att James Cameron (Avatar, Titanic, Aliens) är exekutiv producent för filmen. Regissör är dock en helt annan, Alister Grierson vars meritlista inte alls väcker någåt intresse. Men det kan bero lite på att detta är inte en vanlig hollywood produktion utan från Australien.

James Cameron älskar undervattensfilmning.  Två dokumentärer har han gjort, Ghosts of the Abyss och Aliens of the Deep. Båda i en värld under vatten. Men största filmen han har gjort med det teamat är Avgrunden/The Abyss, en sci fi thriller som kom i slutet av 80-talet som hade mystik, spänning, bra effekter och bra manus och fantastiska skådespelare i form av bla Ed Harris (The Rock), Mary Elizabeth Mastrantonio (The Perfect Storm) och Michael Biehn (The Rock, Aliens, Terminator). Sanctum är ingen ny The Abyss.

Filmen är oftast snyggt filmad, man tar vara på grottmiljön och all vattenmängd både effektivt och snyggt. Själva utseendet på filmen är allså mer än godkänt. Handlingen är dock inte lika intressant längre, då det har kommit ett gäng filmer som utspelar sig i grottor - som har varit mer spännande än vad denna är. Men så är denna inte en överdriven rysare, utan den är baserad på verkliga händelser, och med det i tanke, så har man ändå fått till filmen rätt bra.

Skådespelarna är av skiftande kvalité, där är filmen största brist. Bäst i skaran är dock Richard Roxburgh (Van Helsing) och Rhys Wakefield (Broken Hill).

Filmerna Instängd och Instängd 2 är både mer spännande och effektiva grottfilmer, men de innehåller också lite mer science fiction element. The Gave är också en hyffsat lyckad film på samma tema. Sanctum är en okej undervattens thriller, snyggt filmad, men den håller inte riktigt hela vägen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback