Film: Thor 3D - Betyg * * * *

Film: Thor 3D - Betyg * * * *

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Action | Adventure | Drama

Chris Hemsworth     Thor
Natalie Portman     Jane Foster
Tom Hiddleston     ...     Loki
Anthony Hopkins     Odin
Stellan Skarsgård     Erik Selvig
Kat Dennings     ...     Darcy Lewis
Jaimie Alexander     Sif
Rene Russo     ...     Frigga

Handling: Huvudrollen i berättelsen innehas av den mäktige Thor, en arrogant krigare vars vårdslösa beteende återutlöser ett uråldrigt krig.Som straff förvisas Thor till Jorden, där han tvingas leva bland människor. När den mest ondskefulla skurken i hans hemvärld sänder sina mörkaste styrkor för att invadera Jorden, inser Thor snart vad som krävs för att bli en äkta hjälte.

Vi har fått se gudar in action i både Clash Of The Titans och Percy Jackson, så förhoppningen på Thor att den skulle vara i alla fall lika bra som dessa två medelmåttiga äventyrsfilmer.
Glädjande nog så var denna bättre än båda nämnda filmerna. Säger kanske inte så mycket för vissa.

Kenneth Branagh har regisserat filmen, han har även gjort filmer som Skuggspel, Hamlet, Peters Friends, Henry V och Mycket Väsen För Ingenting. Men den merit listan känns det inte alls klockrent att han fick göra denna filmen. Precis på samma sätt man var skeptisk till att Peter Jackson som hade gjort Braindead och Bad Taste fick göra Sagan Om Ringen filmerna. Och där gick det väldigt bra som vi alla vet, och även Kenneth Branagh överaskar stort - han kan verkligen göra fantasy äventyrsfilm!

Han har skapat en hyffsat trovärdig och vacker guda värld. Filmen är bra uppbyggd, det är pampigt och underhållande. Är detta en seriös shakespear film? Nej verkligen inte. Detta är en äkta popcorn rulle man bör se på bio i 3D.

Handlingen får inga oscars statyer, men i detta sammanhanget fungerar den klockrent.

Chris Hemsworth (Star Treak, Home and Away, A Perfect Getaway) är ingen skådespelare jag har noterat tidigare direkt, men här tar han plats och han spelar denna rollen bra. Muskelkille som överträffar klassikerna Van Damme, Steven Seagal och co lätt. Han kan spela bättre än så helt enkelt.

Natalie Portman (V för Vendetta, Black Swan, Star Wars 1-3) har gjort många olika val i sina roller, att hon är kompetent och snygg visste vi sedan tidigare och här visar hon på nytt att hon kan ta en rätt tunn roll och göra den till sin egna.

Svenskarna blir glada att Stellan Skarsgård (Will Hunting, Mamma Mia, Pirates of the Caribeean: Döds mans kista) medverkar och göra det bra,  Från tv:s Kyle XY känner vi igen Jaimie Alexander.

Bäst är dock (som vanligt) Anthony Hopkins (När Lammen Tystnar, The Rite, Wolfman). Denna skådespelare har pondus och karisma. Han må överspela, som passar perfekt som Gud. Han är helt enkelt fantastisk, nästan lika bra som i Ritualen som kom tidigare i år.

Effekterna är väldigt snygga, men känns lite Star Wars plastiga när de är i guda-världen. Effekterna på jorden är klockrena. Och äntligen kom det en spel film som utnyttjar 3D effekterna, så glöm 3D:n i filmer som The Last Airbender och Clash Of The Titans - här är det riktigt bra gjort och ger djup till bilden i filmen. Dock var den inte i närheten av 3D:n i Avatar.

Senate årens Marvel filmer har varit i skiftande kvalitéer. Från totalt kassa så som Ghost Rider och Hulken 1 till rätt bra filmer till Wolverine, Spider-Man och Iron Man samt medelmåttiga som Iron Man 2, Elektra och Fantastic Four. Thor får läggas bland gänget med bra och lyckade filmer, kanske tom en av dom bästa gänget tillsammans med X-Men filmerna.

Bra skådespelare, tunt manus, bra effekter, bra 3D och både rolig och underhållande. Detta är en väldigt bra underhållningsrulle med inga större djupare budskap. Bra underhållning!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback