Film: Niceville - Starka rollprestationer i trovärdigt drama

The Help

bacardiikonbacardiikonbacardiikonbacardiikon halv


Drama

Emma Stone     Eugenia 'Skeeter' Phelan
Viola Davis     Aibileen Clark
Bryce Dallas Howard     Hilly Holbrook
Octavia Spencer     Minny Jackson
Jessica Chastain     Celia Foote

Handling: Baserad på den omtalade och bästsäljande boken Niceville skildrar berättelsen om tre extraordinära kvinnor i 1960-talets Missisippi.

Socitetsflickan Skeeter återvänder från universitetet fast besluten om att bli författare, men vänder upp och ner på både sina vänners liv, och hela den lilla staden där dem bor, när hon beslutar sig för att ge sig i kast med ett hemligt skrivprojekt: En bok baserad på färgade kvinnors berättelser om hur det är att arbeta i de vita överklassfamiljernas hem.

Hushållerskan Aibileen är den första som berättar sin historia -vilket inte ses med blida ögon av hennes vänner i den sammansvettsade färgade församlingen. Snart vågar dock fler kvinnor träda fram med sina berättelser. Men att bryta mot socitetens oskrivna lagar utsätter dem alla för en risk. Niceville är en tidlös historia om systerskap över gränser och möjlighet till förändring.

Som ni förstår är det en rätt allvarlig och stark handling. Ofta när filmmakerna gör filmer om den tiden, då svarta var slavar eller mindre värda, blir det gripande och mastigt. Steven Spielbergs Purpfurfärgen är ett bra exempel hur gripande och vackert ett svart drama kan bli.

Niceville eller The Help som den heter i USA vill nog gärna få in den känslan med, och det blir gripande till och från.

Med en speltid på 2 timmar och 17 minuter har man chansen att verkligen få till det. Men Niceville lyckats inte hela vägen.

Manuset som är baserad på en bok lyckats inte helt och hållet få ihop allt på den speltiden filmen har, det hade nog hjälp om man kortade av den så det blir en mer effektivt berättad film.

Storyn är annars stark och viktig. Och den griper tag ibland och blir sådär stark man hoppades den skulle vara.

Filmkulisser och miljön är snygg och trovärdig.

Skådespelarna är alla väldigt begåvande. De gör bra insatser, ända ner till de små birollerna.

Men briljerar mest gör Octavia Spencer (Seven Pounds, Spider-Man), förutom hon har en fantastisk rollfigur så gör hon den galant. Hon tillför humor och fart i filmen. Helt strålande! En scen med henne i filmen som handlar om att hon bjuder på en paj, är helt hysteriskt rolig.

Viola Davis (Knight & Day) gör också bra ifrån sig i en av huvudrollerna. Trovärdig och stark. Emma Stone (Easy A) gör ännu en bra rolltolkning, och visar på nytt att hon väljer bra filmer.

Tate Taylor regisserar och det är både snyggt och trovärdigt.

Filmen når inte upp till Amistad, Purpurfärgen eller Stekta Gröna Tomater. Men det är en viktig film, som berör. Och pajscenen, bara den gör filmen värd att kolla in.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback