Sigourney Weaver Topp 10Idag har Abduction premiär, en actionfilm där Taylor Lautner (Twilight-filmerna) har en av huvudrollerna. En av de övriga rollerna ser vi Sigourney Weaver. Känns som hon är lite underskattad som skådis. Borde fått Oscars pris för länge sen....

Här listas de bästa filmerna och rollerna med Sigourney


Sigourney Weaver

Sigourney Weaver
01 Avatar - Betyg * * * * *
En fantasi värld på en planet som heter Pandora, med blåa smurfar som styrs via en uppkoppling från en människa. Visst låter det inte så bra, men de flesta blev övertygande när väl Avatar gick upp på biograferna och blev världens mest inkomstbringande film någonsonsin. James Cameron kunde slå sin Titanic, vem trodde det?

Sigourney spelar Grace Augustine, en bitching, bestämt och intelligent forskare som vill bevara naturlivet och få en fredlig lösning med infördingarna. Även hon inte har huvudrollen så visar hon att hon helt enkelt fortfarande är en briljant skådespelerska. Hon ger ut djup till filmen och i Extended versionen blir hennes roll ännu mer stark. James Cameron lyckades igen att få in starka kvinnliga karaktärer i sin film. Se trailer här

aliens

02 Aliens - Återkomsten - Betyg * * * * *

Om man hör Sigourney Weavers namn tänker på man direkt på en roll. Ellen Ripley. Rollen är kanske den coolaste, starkaste och bästa kvinnliga huvudroll i filmhistorien.
Och Weaver är helt fantastisk som Ripley

Aliens är del två i serien, den kom 1986 och den fungerar fortfarande som en toppenfilm 2011. Det är massor av action - legosoldater höger nivån rejält. Effekterna är bra. Den är spännande. Läskig. Den är både cool och snygg. James Camerons uppföljare överträffar sci fi rysaren som kom i slutet av 70-talet.

Weaver briljerar i denna Alien filmen, det är hennes film. Det må vara många bra runt omkring henne, men inget tar fokus från henne eller hennes värsta fiende. Se trailer här

alien

03 Alien - Betyg * * * * ½

Hennes stora genombrott. En ryslig sci fi thriller som är både otäck, spännande och dramtisk. Vem trodde här att en kvinnga skulle vara hjälten? Och inte vilken hjälte som hellst, utan en mänsklig, mångbottnad kvinna som överlever mot alla odds.

Det är här Weaver sätter sitt första spår i filmhistorien. Vilken fantastisk kvinnlig roll! Se trailer här

prayers...

04 Prayers for Bobby - Betyg * * * *

Baserad på en sann historia. Sigourney spelar Mary Griffith, en kämpe för hbt-rättigheter, vars tonårson begår självmord pga av hans mammas religösa intolerans.

Denna tv-film har ett starkt manus, då det är en stark verklighetshistoria, men det är Weaver som gör jobbet. Helt fantastiskt skådespeleri. Från oförstående över regligös mamma, till en mamma som till slut förstår sina brister som kan ha lett till att hennes egna son inte ville leva längre.

Om detta hade varit en biofilm, borde Sigourney Weaver få pris för bästa huvudroll. Briljant. Och inte ett öga torrt. Se trailer här

alien

05 Alien - Återuppstår - Betyg * * * *

200 år efter Ripleys död blir hon klonad - med DNA från sig själv - och Alien monstret.

Den nya Ripley med övernaturliga krafter tar rollen till en annan nivå. Åter igen är Sigourney klockren i huvdrollen och spelar Alien-människa perfekt. Se trailer här

Imaginary Heroes

06 Imaginary Heroes - Betyg * * * ½

Handling: Familjen Travis verkar vara den perfekta amerikanska familjen. Men när äldsta sonen Matt plötsligt och tillsynes oförklarligt begår självmord raseras hela den perfekta fasaden och familjebanden trasas sönder och samman. För att återfå kontrollen över sina liv tvingas de att konfrontera sig själva med det förfl utna. För bara genom att ärligt rannsaka sig själv kan de överleva sorgen och ta steget in i framtiden.

Bäst är Sigourney Weaver, som åter igen briljerar i sin rolltolkning, mellan smärta och humor visar Sigourney Weaver att hon inte bara är Ripley i Alien filmerna. Otroligt stark rolltolkning. Startk drama som sätter sig, inte jätteupplyftande, men intressant.  Se trailer här

Döden och Flickan

07 Döden och Flickan - Betyg * * * ½

Handling: Paulina lever numer ett tryggt liv som hemmafru i ett land i Sydamerika. Femton år tidigare styrdes landet av en militärregim. Då blev Paulina gripen, våldtagen och torterad. En kväll kliver det förflutna in i hennes hem.

Stark hämnd thriller, grym rolltolkning. Till och med briljerar över Ben Kingsley. Se trailer här

De dimhöljda bergens gorillor

08 De dimhöljda bergens gorillor - Betyg * * * ½

Handling: Det här är den spännande filmen om Dian Fosseys liv. Hon ägnade nästan två årtionden åt studier av bergsgorillorna i Afrikas regnskogar. Omvärlden beundrar henne, men genom sina maniska ansträngningar att skydda gorillorna fick hon många fiender. 1985 hittades hon kallblodigt mördad.

Filmen är rätt bra, men Weaver är briljant. Helt lysande som egensinnig skogskvinna som stänger ute resten av världen. Från bra sidor till riktigt dåliga sidor av rollen. Hon fick en Oscars nominering för rollen. Se trailer här


Working Girl

09 Working Girl - Betyg * * * ½

Handling: Tess McGill (Melanie Griffith) har skönhet, hjärna och charm! I själva verket har hon allt för att lyckas, utan den rätta frisyren, de rätta kläderna, och det rätta jobbet. Efter att ha blivit lurad allt för många gånger i hennes kamp att komma bort från det tråkiga sekreterarjobbet på Wall Street och få en plats i styrelserummet, bestämmer sig Tess för att ta saken i egna händer.

När hennes flotta, förföriska och odrägliga chef (Sigourney Weaver) bryter benet under en skidsemester, kliver Tess, bokstavligen, i hennes chefs skor - likväl in i hennes våning, hennes flotta kontor och hennes extremt dyra kläder. Elegant förklädd bildar Tess en allians med en professionell och stilig bankinvesterare från Wall Street (Harrison Ford). Tillsammans skapar de en affärstransaktion som kan ge Tess en katapultstart in i affärsvärldens högsta skikt - eller göra slut på henne för gott!

Det är så mycket 80-tal komedi att det både räcker och blir över. Men åter igen gör Weaver ett bra jobb av den roll hon har. Hon passar bra i komedier. Se trailer här

Heartbreakers

10 Heartbreakers - Betyg * * *

Handling: En mor och hennes dotter kommer på ett smidigt sätt att tjäna pengar - modern förför rika män, och får dem att gifta sig med henne. När sedan dottern i sin tur förför männen tvingas de betala kvinnorna en stor summa pengar vid skilsmässan.

Weaver är bra som charmig och beräknande svindlare. Se trailer här

Värt att nämna: Alien 3, Ghostbusters, The Village, Galaxy Quest, CopyCat och You Again

 

Vilka filmer tycker du är bäst med Sigourney Weaver? Kommentera gärna!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback