The Girl with the Dragon Tattoo - Snygg repris på svenengelska

The Girl with the Dragon Tattoo

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikon

Crime | Drama | Mystery

Daniel Craig     Mikael Blomkvist
Rooney Mara     Lisbeth Salander
Christopher Plummer     Henrik Vanger
Stellan Skarsgård     Martin Vanger

The Girl with the Dragon Tattoo är den första filmatiseringen av Columbia Pictures adaption av Stieg Larssons Milleniumtrilogi. I regi av David Fincher och med Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna, baserad på den första boken i Millenniumtrilogin, som hittills sålt 50 miljoner böcker i 46 länder och blivit ett internationellt fenomen.

Handling: Lisbeth Salander är en ung egensinnig tjej med ett mörkt förflutet. Hon är en enastående researcher och en av landets främsta hackers.

Den grävande journalisten Mikael Blomkvist har precis blivit dömd till fängelse för förtal när Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill ge honom ett annorlunda uppdrag.

Lisbeth och Mikaels vägar möts och tillsammans gräver de djupt i familjen Vangers förflutna där de möter en mörkare och blodigare historia än någon av dem kunnat ana.

David Fincher som tidigare gjort mörka filmer som Alien 3 och Seven har tagit sig an detta svenska mästerverk. Och det blir som väntat väldigt trovärdigt, mörkt, dystert och rått.

Filmen går långsamt fram, precis som i den svenska förslagan "Män Som Hatar Kvinnor", och det känns relalistiskt och trovårdigt Det är en kall, dyster thriller.

Daniel Craig gör bra ifrån sig, inte lika grå som Michael Nyqvist, men håller ändå sig till den lugna rollen.
Christopher Plummer gör också en bra tolkning precis som svensken Stellen Skarsgård.

Hur går det då för Rooney Mara? Hon gör den övertygande, stark och kall. Men hur man vrider och vänder på det, är hon inte i närheten av Noomi Rapace.

Den svenska brytningen som flera skådespelare har i filmen, är irriterande.

Filmen är bra, en snygg repris på svenska orginalet. Det är just det, det var inte länge sen Män som Hatar Kvinnor kom ut som var helt fantastisk. Nu är detta en snygg amrikansk version, men intresset och nyfikenheten finns inte längre kvar. Har man inte sett svenska versionen så kommer man nog uppskatta filmen ännu mer.

Tyvärr når den inte upp till de toppar som svenska filmen hade, trotts bättre budget och delvis bättre skådespelare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback