Film: John Carter - Underhållande, lättsmält och snyggt martinéäventyr i Star Wars-light stil

 john carter

bacardi ikonbacardi ikonbacardi ikonhalv bacardi

Action | Adventure | Fantasy

Taylor Kitsch     John Carter
Lynn Collins     Dejah Thoris
Samantha Morton Sola
Willem Dafoe     Tars Tarkas
Thomas Haden Church     Tal Hajus
Mark Strong     Matai Shang

Handling: Inbördeskrigsvetranen John Carter blir skickad till Mars, där han upptäcker en grönskande, annorlunda planet vars invånare är 3.5 meter långa gröna barbarer. Han blir tillfångatagen av dessa varelser, men flyr, bara för att träffa på Dejah Thoris, prinsessan av Helium, som är i desperat behov av en frälsare.

Walt Disney Company har investerat 250 miljoner dollar i denna filmen, som flörtar med både Star Wars och Avatar.

Filmen är baserad på en bok Edgar Rice Burrough som kom ut för väldigt många år sedan. Detta innebär att det kom innan mer eller mindre än alla andra fantasy, science fiction äventyr som har kommit på bioduken. Vilket att alla filmer vi redan sett kan har tagit insperation från just John Carter.
Men vad spelar det för roll, när John Carter, filmen kommer ut en evighet efter första Star Wars äventyret eller flera år efter Avatar. För många av oss biobesökare är John Carter något helt okänt, något nytt.

Filmen börjar på 1800-talets Amerika, vilket gör kanske en stabil grund till en historia som sedan flyttas till planeten Mars. Mars känns som en kopia från ökenplaneten i Star Wars - Det Mörka Hotet. Det finns en heldel konstiga varelser som kunde varit med i stjärnornas Krig.

Sen drar själva storyn igång, och manuset känns rätt tunt, tankarna går till Prince Of Persia. Rätt enkel handling som inte lyckar att engagera publiken.

Det blir ett väldigt lättsmält fantasy äventyr som inte griper tag. Karaktärerna är överlag rätt svaga, men bryr sig inte speciellt mycket. Det är den största missen med filmen.

Medan teknikspektaklet Avatar i grund och botten hade en trovärdig kärlekshistoria och både starka personligheter, skådespelare och handling, faller John Carter ner i ett underhållningsträsk som bara är en lättsam underhållning för ögat.

En scen som utspelar sig på en arena känns taget från Star Wars: Episod II - Klonerna anfaller. Men då inte lika storslagen.

Taylor Kitsch
från tv-sewrien Friday Night Lights och filmerna X-Men Orgigins Wolverine och Pakten gör inget dåligt jobb. Han passar helt utmärkt i huvudrollen och kan gemnföras med Sam Worthington i Clash Of The Titans. Han fungerar framför allt mycket bättre än Jake Gyllenhaal gjorde i Prince of Persia: The Sands of Time.

Medan Immortals äventyret hade en del starka biroller, så avsaknas det helt i John Carter. Den kvinnliga huvudrollen är inte heller klockren, Lynn Collins (Wolverine, The Number 23) känns mer som Xena: Warrior Princess än stark kvinnlig skådis som Kate Beckinsale (UnderWorld). På sin höjd är hon en okej tv-skådis.

Men trotts allt detta, så är filmen underhållande. Detta är en Star Wars-Mörka Hotet i light version. Bortser man från det filmen inte lyckades med, så är det enda ett rätt skönt martinéäventyr som har en stor budget.

Effekterna är väldigt snygga, det är trovärdiga aliens och världen är allmänt snyggt uppbyggd, 3D effekterna är inte så mycket effktfullt som saker kommer mot ansiktet, utan det är mer djup-känslan man är ute efter, och det lyckats man med väl, minst lika bra som i Thor filmen. Så ett halvt betyg mer för de snygga effekterna.

Detta är ett fantasy äventyr som kommer underhålla både barn, ungdomar och vuxna med barnasinnet kvar.

Precis som nämnda Star Wars, är detta en film, man förmodligen kan se flera gånger utan problem, då det är underhållande, lättsmält och snyggt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback