Recension: Lena Philipsson "Maria Magdalena" - Kaxig ego låt med härlig sommar-feeling

 
Betyg 4 av 5
 

Efter melankoliska och P4 vänliga "Jag Är Ingen Älskling" så vänder Lena Ph blad, nu är hon tillbaka med en lätt kaxig, modern somrig popdänga.


I över 30 år har Lena Philipsson underhållt Sverige. För de flesta är det Melodifestivals klassikerna "Kärleken Är Evig", "Dansa I Neon", "Om Igen" och "Det Gör Ont" som bäst beskriver Lena. Men för de som som har hängt med i hennes karriär så har vi sett en lång personlig utveckling där Lena har vågat att gå sin egna väg. Musikaliska äventyren började redan 1989 med succé plattan "My Name" med pop hits som "Standing In My Rain" , "Tänd Ett Ljus"/Leave A Light" och "Why".


Mer vågat blev det med danspop plattan som handlade om Agent 006 (!). Det har inte alltid blivit succé, moderna danspop skivan "Fantasy" var före sin tid, och soulpop skivan "Bästa Vänner" gick obemärkt förbi den stora massan. 2004 förändrades så klart allt med Orup succén "Det Gör Ont" och näst kommande skivor.


Men Lena vågade igen, 2012, testade modern danspop på svenska med låtskrivare som Markus Krunegård, Christian Falk och Veronica Maggio ("Världen Snurrar"). Om den skivan kändes opersonlig, så blev destå mer personliga och egna texter i finstämta och organiska "Jag Är Ingen Älskling" 2015, då Lena blåttade sin själ.


Förra året testade Lena några nya låtar på sommarturnén, "Dobidej" och "Spara Dig Inte Till Jesus" antydde att Lena hade hittat sin synth igen för göra mer party låtar.


Och nu är comeback singel här - och det är en helt ny Lena Philipsson som dyker upp. Med en medryckande trumpet slinga och somarigt beat, och små kaxig text, visar Lena att hon fortfarande vågar gå utanför ramen av klassiska schlagerpopen.


Den känns modernt men samtidigt retro med latinka rytmer. Den kommer sticka ut på Spotify spelistor, men samtigt passa in, då medeltempo låtar är det som gäller sedan flera år tillbaka.


Anders Hansson är hjärtligt välkommen tillbaka i producentstolen, och är lika bra på att fixa skönt sound till Lena nu, som under "Det Gör Ont" tiden. Lenas text är kaxig, och hennes humor och självdistans som vanligtvis är en del av hennes shower, lyser igenom i texten.
Melodislingan är medryckande, och några lyssningar in, så har den gått från "Vad är detta för nått?" till fantastisk bra pop låt. 


Det är inte många som kommer undan med att göra tre (!) ego låtar under sin karriär ("My Name", "Lena Anthem"), men Lena lyckas göra det med skön självdistans och med hedern i behåll.


Välkommen tillbaka hela Sveriges Lena PH!

 
 Apple
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0