Konst - om Lena själv får välja

 
Lena Philipsson leder SVT:s nya konstprogram ”Konstkuppen”. I det första avsnittet skapar den omtalade fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin en altartavla. Framför den äger Skara domkyrkas första homovigsel rum.
 

Lena Philipsson hade ett bekvämt läge när SVT ringde och ville göra tv med henne. Hon fick mer eller mindre fria händer att själva välja vad för slags program hon ville göra - så länge programmet innehöll Lena Philipsson. Lena Philipsson valde konst.

- Dels för att det inte är gjort så mycket, och dels för att jag kommer från en kreativ familj. Mina föräldrar har målat ganska mycket tavlor hemma och själv är jag ju en pysselmaja som gör både det ena och det andra, säger sångerskan, som själv ”målat några tavlor”.

I ”Konstkuppen” ska sex konstnärer, de flesta hemvändande, i varsin stad skapa ett verk som enligt ett pressmeddelande ”gör avtryck”. Samtliga beskrivs som ”provokativa” konstnärer, något som Lena Philipsson inte riktigt vill skriva under på:

- Nja. Jag tyckte att de var duktiga och att det var roligt att de hade olika uttrycksformer, som foto, installationer och skulpturer. Det är möjligt att någon tycker att det de gör är provokativt, men jag tycker inte det.

Först ut är fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin, känd kanske främst för ”Ecce homo”-utställningen från 1998. Hon gör en altartavla med två Evor och två Adam i ömsinta omfamningar i paradiset.

- Jag gör Sveriges första homoaltare, och det är för mig en ganska lång tanke. Egentligen ända sedan ”Ecce homo”. Då var det en jätteupprörd kvinna som kom in till mig och skrek: ”Är det altartavlor du har gjort eller inte?”. Jag har spunnit tanken sedan dess, säger hon.

Ohlsson Wallin, född och uppvuxen i Skara, gör altartavlan som en gåva till Skara domkyrka. Den första gayvigseln i domkyrkans historia hålls just framför hennes altare, och den känslosamma ceremonin visas i programmet.

- Jag är så stolt så jag känner att nu kan jag dö. Nu är det gjort, nu finns det i historien. Man kommer att kunna gå tillbaka och se att ”Här är två pojkar som gråter framför altaret”. Det är ett stort mål för mig, säger Elisabeth Ohlson Wallin med ett lyckligt leende.

Kyrkan valde att tacka nej till gåvan, enligt konstnären för att den var en politisk handling som kyrkorådet inte ansåg hörde hemma i kyrkan.

- Jag tyckte att det skulle vara så fräckt om min födelsestad skulle kunna erbjuda homosexuella som gifter sig ett sådant altare. Jag tänkte att nu har de världens chans att visa att de inte är så torra. Men de var så torra, suckar Ohlson Wallin.

Lena Philipsson beklagar att kyrkan inte ville ha presenten.

- Det var synd. Personligen tyckte jag att tavlan blev väldigt fin och jag tror att den hade betytt mycket för alla hbtq-människor som hade kunnat identifiera sig med den, säger hon.

”Konstkuppen” får premiär på SVT den 9 januari. Källa

Här är Lena Philipsson i Tack för musiken -Världen Snurrar

 


En helkväll med Lena Philipsson - Storan - Göteborg

 

Under några kvällar i januari spelar Sveriges Television in tre föreställningar för sändning under 2013. Jonas Gardell, Jill Johnson och Lena Philipsson (släpps inom kort) bjuder på varsin nittio minuter lång helkväll, på Stora Scen - Göteborg.

Lena Philipsson, artisten Lena Ph är synonymt med show, dans och paljetter. Lena har turnerat, showat och spelat in skivor sedan hon vann en Barnens dags talangtävling 1982. Första framträdandet i Melodifestivalen var 1986 och sen dess har hon varit med flera gånger, fjärde gången gillt vann hon med "Det gör ont", 2004. Lena har gjort flera krogshower där hon friskt blandar sång och musik med dans och humor.

Trestorstilade, exklusiva och helt unika shower med tre av våra största svenska artister! En afton fylld av musik, show, samtal och humor. Artisterna sammanfattar sina karriärer med såväl nya nummer som gamla bekanta örhängen. Källa www.lenaphilipsson.com


Lena Philipsson i Tack för Musiken

 
 
Niklas Strömstedt är tillbaka med en ny säsong av Tack för musiken, där han har bjudit in sex artister ur Sveriges absoluta toppskikt, för att bjuda på massa bra musik och öppenhjärtiga samtal. Först ut är Lena Philipsson.
 
Se programmet på SVTPlay
 
Kolla in Lena Ph & orup "Helt Själv" här

RSS 2.0