Lena Philipsson i SVTs Insamlingsgala för Världens Barn

 
 
SVT:
Den stora galan "Tillsammans för Världens barn" sänds fredagen den 2 oktober (SVT1 20:00) och allt summeras slutligen upp på söndagen där det redovisas hur mycket pengar kampanjen har dragit in.
 
Insamlingsgala för Världens Barn med artister, humor och överraskningar. Ring in och skänk pengar till Radiohjälpens insamling och tävla samtidigt om tre Vip-paket som ger tillträde till några av SVT:s största publikevenemang. På scenen: Darin, Lena PH, Maher Zain, Iman och Lilla Namo. Programledare är Petra Mede och Rickard Olsson.
 
Lena Philipsson sjöng igår på Hela Sverige Skramlar "På Gatan Dör Jag Bor"
 
Lena med Ola Salo på Hela Sverige Skramlar galan:
 

Lyssna på Mirakel, Gråt Inga Tårar & En Liten Pojk

 
 
Här är tre låtar från Lena Philipssons senaste platta "Jag Är Ingen Älskling" på Youtube.
 
 

Lena Ph i TV4

 
 

Expressen: Artisten om hur hon skyddar sitt privatliv

Lena Philipssons nya låt "Jag är ingen älskling" handlar om ett smärtsamt uppbrott.
Nu svarar artisten på ryktena om låten i "Nyhetsmorgon" – och berättar samtidigt om hur hon skyddar sitt privatliv.
– Det är en liten balansgång, säger hon.

Lena Philipssons nya låt "Jag är ingen älskling" har lett till en rad spekulationer.
Många tror att den handlar om skilsmässan från exmaken Per Holknekt.
I en intervju med "Nyhetsmorgon" i går fick Lena Philipsson svara på frågor om låten.
– Det har ju blivit en del frågor kring texterna. Med tanke på mitt förflutna och saker som har hänt så blir det att folk gärna vill dra den parallellen och rota lite mer i det och jag kan väl ha en förståelse för det men å andra sidan berättar jag vad jag vill berätta i låten. Och kan det inte få vara bra så? säger hon

I intervjun berättar Lena Philipsson också om hur hon gör för att skydda sitt privatliv.
– Jag har funderat på vad jag är beredd att prata om. Jag tror att jag tar det från situation till situation. Känns det snaskigt är jag inte beredd att öppna upp. Jag tar det lite som det kommer, vad jag känner att jag är redo att prata om för saker. Det är en liten balansgång. Jag vill inte vara för svår heller, säger hon.

Lena Philipsson säger att hon inte är särskilt känslosam och att hon alltid håller de allvarliga känslorna borta.
Men samtidigt grubblar artisten över varför hon är så privat.
– Det är väl det att jag sitter och inte riktigt har lust. Jag kan vara ganska listig att ta mig runt vissa frågor. Sedan ställer jag mig själv frågan varför det är så viktigt att vara så hemlig, att hålla privatlivet så privat, säger hon.

Källa


Expressen: Lena Philipsson: "Jag ser lite slutet på livet"

 
 

Lena Philipssons har skrivit samtliga låtar på sin nya skiva - för att skapa sig själv på nytt.
Nu säger artisten hej då till sitt gamla jag och låter 50-årskrisen, uppbrott och kärleken höras på den nya plattan.
– Allt är relationstexter på den här skivan. Det är högt och det är lågt. Djupare och lättare. Det är lättare.

 

Lena Philipsson, 49, släpper sitt första album på tre år. Stjärnan var senast skivaktuell 2012, då med albumet "Världen Snurrar".
Men till plattan "Jag är ingen älskling", har hon skrivit allt material själv.
– Jag kände att det verkligen var jättelängesedan jag skrev en egen skiva. Under många år har jag jobbat med andra. Dels med Orup har jag haft ett fantastiskt samarbete. Och senaste skivan var det också andra som skulle skriva till mig. Jag tyckte inte den skivan blev särskilt bra. Jag kände att det bästa vore om jag skrev själv, för att bryta lite mot den andra titeln. Skapa mig själv på nytt, säger Lena Philipsson

 

Lena Philipsson, 49, släpper sitt första album på tre år. Stjärnan var senast skivaktuell 2012, då med albumet "Världen Snurrar".
Men till plattan "Jag är ingen älskling", har hon skrivit allt material själv.
– Jag kände att det verkligen var jättelängesedan jag skrev en egen skiva. Under många år har jag jobbat med andra. Dels med Orup har jag haft ett fantastiskt samarbete. Och senaste skivan var det också andra som skulle skriva till mig. Jag tyckte inte den skivan blev särskilt bra. Jag kände att det bästa vore om jag skrev själv, för att bryta lite mot den andra titeln. Skapa mig själv på nytt, säger Lena Philipsson.

Låtarna har hon skapat hemma, vid pianot.
– Jag sitter hemma och jobbar. Pendlar mellan att sitta vid pianot och datorn, där jag har synten. Jag tar en kopp te och spelar in lite olika idéer på min Iphone. Sen tar jag paus, lyssnar och fortsätter. Det har varit en mysig process. Väldigt kul, säger Lena.
På senare år har hon gjort liknande försök – men inte riktigt lyckats.
– Jag tror att det kan handla om att mina barn är lite större nu. Jag har mer tid för kreativitet. De är så stora att de sköter sig själva. Jag känner att det finns mer tid för mig att tänka på mina grejer, säger hon.

 

"Min 50-årskris-låt"
Till texterna har Lena hämtat inspiration från "livet i helhet". Första låten "Jag är ingen älskling", till exempel, handlar om ett uppbrott.
– Man plockar så klart inspiration från sitt eget liv, från vänners liv, från livet i helhet. Allt möjligt, kan man säga. Det är lättare att skriva om känslor när man varit med om känslor själv. Allt är relationstexter på den här skivan. Det är högt och det är lågt. Djupare och lättare. Det är lättare, säger Lena.

Skivans sista spår bär titeln "Adjö Farväl".
– "Adjö Farväl" brukar jag säga är min 50-årskris-låt. Det känns lite som att man kliver in i en ny fas, och då säger adjö till den gamla Lena och kliver in i någonting lite mer öppet. Lite mer berättande. Inte vet jag. Det är den känsla jag har, den är inte så tydligt egentligen. Vad den handlar om. Jag har en känsla av att jag nästan vänder mig till publiken. Det går att tolka den låten på massa olika vis. Man kan också säga "adjö, det är dags att gå hem från festen", säger Lena Philipsson.

 

"Ser slutet på livet"
Känner du att du är på väg in i en 50-årskris?
– Jag har inte någon desperat 50-årskris, men jag är medveten om siffran. Och som alla som fyller 50 ser man lite mer slutet på livet. Det blir naturligt. Jag försöker ha så roligt jag kan i det här livet. Vad kan man göra? Det är så livet ser ut. Jag är ganska krass och realistisk i min syn på livet. Det är ju vad det är. Jag har redan nu haft ett fantastiskt bra liv och jag kommer fortsätta att försöka ha det. Mer kan jag inte göra.
Har du några grandiosa planer?

 

– Jag funderar just nu på de sakerna. Jag skulle vilja göra mer av mina egna grejer, där jag bestämmer och inte kompromissar. Visst jag är med och bestämmer i övrigt också, men just det att det är mina låtar. Jag skulle tycka det var roligt att göra något som kräver lite mer arbete också. Det är lite otydligt vad det skulle vara. En musikal? Eller någon annan grej, som kräver lite mer tankeverksamhet, energi, men som ändå grundar sig i mina idéer och mitt sätt att skriva på. Jag vill göra saker som känns angelägna.Källa

Lyssna på Spotify:

 
 

Lena Ph:s nya show

 
 

Lena Philipsson
Den 3 feb 2016 har Lena Philipssons nya show "Jag är ingen älskling" premiär på Cirkus i Stockholm, 30 år efter det stora genombrottet. Den här gången är musiken i fokus och strålkastarljuset riktas mot Lena Philipsson vid pianot. Det blir en genuin och kärleksfull kväll fylld av sprudlande glädje, sväng och förtroliga samtal.

 

Lena Philipsson är aktuell med singeln, albumet och showen med samma namn – "Jag är ingen älskling”. Singeln som premiärspelades på Allsång på Skansen i somras fick lysande recensioner och gick direkt in på iTunes förstaplats. Det är första gången sen 1997 som Lena skrivit all text och musik vilket gör albumsläppet extra speciellt.

 

Showen "Jag är ingen älskling" har premiär på nya Cirkus Skandiascenen den 3 februari 2016. Med den kommer publiken få lära känna en ny sida av vår folkkära popstjärna när hon tar plats vid pianot.

 

– Senast jag uppträdde så här var jag 16-17 år. Jag brukar alltid vara inblandad i allt i mina shower, men nu vill jag släppa fram musikern i mig. Det är en viktig sida av mig och nu är jag äntligen mogen för att visa den, berättar Lena Philipsson.

 

"Jag är ingen älskling” är en varm och kärleksfull show som blandar nya låtar med klassiska hits och känslosamma partier med pampiga crescendon. Till sin hjälp på scen har Lena Philipsson ett svängigt sexmannaband och showen är regisserad av Emma Bucht ("En man som heter Ove", "Treater”, "Bröderna Luuk") och Helena Dillén (Grammis, Polarprisgalan) har gjort scenografin.

– Det kommer att vara genomarbetat, glammigt och snyggt, men också lite nära i tonfallet. Det är en ny utmaning och känns som en spännande kontrast till de stora showerna att pröva något mer nertonat och avskalat. Jag är sjukt taggad att köra de flesta av mina nya låtar tillsammans med en del av mina gamla hits. Jag vill sträva efter en egensinnig show fylld med kärlek och lust, berättar Lena Philipsson.


Biografi
Lena Philipsson är en av landets populäraste artister sedan 1980-talet och har bland annat haft stora hits med låtar som "Det gör ont”, "Kärleken är evig”, "Han jobbar i affär”, “Lena Anthem” och "Dansa i Neon”.

 

Redan som 16-åring vann hon en tv-sänd talangjakt med en egenskriven låt. Två år senare släpptes singeln “Boy/You Open My Eyes” och det stora genombrottet som artist skedde 1986 när Lena Philipsson kom tvåa i Melodifestivalen med låten "Kärleken är evig". Hon ställde även upp året efter med "Dansa i neon” och 1988 med "Om igen” och släppte flera studioalbum som innehöll hits som "Åh Amadeus”, "Månsken i augusti”, "Stjärnorna” och "Standing in my rain”.

 

2004 gjorde Lena Philipsson comeback i Melodifestivalen och vann med låten "Det gör ont”. Hon har också varit programledare för tävlingen vid tre tillfällen under 2000-talet.

Hennes första krogshow, "Lena Ph Agent 006” på Hamburger Börs i Stockholm blev en succé och har genom åren följts upp av flera framgångsrika föreställningar. Under 2007 och 2008 genomförde hon tillsammans med Orup den bejublade krogshowen "Lena+Orup” som började i Stockholm, flyttades till Göteborg och sedan åkte på en turné över hela landet. Sammanlagt sågs den av närmare 250 000 personer. 2011 firade Lena Philipsson 25 år som artist med den pampiga föreställningen "Min drömshow” på Cirkus i Stockholm och firandet fortsatte året efter med en utsåld show på Rondo i Göteborg. Tillsammans med dansare, musiker och körsångare bjöd Lena på en häpnadsväckande resa genom sin karriär.

 

Hösten 2013 och våren 2014 medverkade Lena Philipsson i musikalen SPÖK! tillsammans med Loa Falkman, Måns Zelmerlöw och Sussie Eriksson.

 

Hösten 2015 släpps Lena Philipssons tolfte studioalbum i eget namn, "Jag är ingen älskling”, och i februari 2016 sätter hon upp sin nya show med samma namn, 30 år efter det stora genombrottet.

Källa

BOKA BILJETTER HÄR


Lena PH vill beröra i sin nya show

 
 
Aftonbladet:

Lena PH vill beröra i sin nya show

Lena Philipsson har gjort många shower förr, men ingen som den nya.
Efter 30 år som artist är hon redo att skala av och öppna upp.
– Jag brukar mest vara rolig på scenen, men jag är nyfiken på att våga prata om sånt som inte är helt lätt i livet.

Lena Philipsson, 49, har varit i artist i ungefär 30 år. När hon var färsk på turné brukade hon knappt prata mellan låtarna. Men med åren har det blivit en mer naturlig del av konserterna – rent av ett behov.

”Har öppnat mig”
När hon sätter upp en ny show på Cirkus nya scen i februari känns allt ganska nytt för artisten. Hon ska bjuda på en mer nära, djup och avskalad show utan dans och fjädrar.
– Jag har öppnat upp mig lite grann, tror jag. Det går lite hand i hand med nya skivan, som har personliga texter, relationstexter, både glättigt och djupare, säger Lena PH och fortsätter:
– Jag är ganska redo för det, på ett sätt som jag inte var för tio år sedan. Ju äldre man blir, desto mer trygg blir man i sig själv.


Mindre spex
Men det blir ingen tråkig, för lugn föreställning, försäkrar artisten. Det kommer bli ”drag och ös” med ett liveband på scenen.
Men hon har inte massor av spex att gömma sig bakom, utan kommer sitta mycket vid pianot och spela själv. Hon vill visa mer av både musikern och personen Lena Philipsson.

 

Vill beröra publiken
”Dansa i neon”-sångerskan hoppas att hennes vanliga publik ska komma och känna att det får en ny sida av henne, precis som hon själv känner.
– Det vore härligt om det känns som att man gör det tillsammans med publiken, som att vi är kompisar. Jag vill att det ska vara kul, ärligt och att man ska bli lite känslomässigt berörd.

 

Hur mycket ståuppare?
Manuset till den nya showen skriver Lena PH själv. Men i vissa fall kommer hon att bolla det med personer i sin omgivning.
– Om jag vill berätta nåt, är det klart att det räcker. Sen om man vill ha en punch line för att folk ska skratta massor… Jag vet inte hur mycket ståuppare jag är. Men tanken är att jag ska skriva allt själv.
Premiären för Lena Philipssons nya show hålls den 3 februari på Cirkus nya scen i Stockholm. Hennes nya album ”Jag är ingen älskling” släpps denna fredag.

 

”Kommer bli historiskt”
Snart syns artisten dessutom på galan ”Hela Sverige skramlar” i Globen – som bland annat sänds i Aftonbladet TV.
Där kommer hon sjunga ihop med andra artister, för att tjäna ihop pengar som ska hjälpa flyktingar, genom FN:s flyktingorgan UNHCR.
– Vi kommer bilda konstellationer, för det finns inte tid för varje artist att sjunga en sololåt. Vi hoppas att det samlas in en väldigt massa pengar! Det kommer bli historiskt.

TT: Lena Philipsson gör ny krogshow

I veckan släpper Lena Philipsson skivan "Jag är ingen älskling". För första gången på flera år har hon skrivit låtarna själv och resultatet är retrodoftande och personligt.

— Jag kände att det var dags att uppfinna mig själv på nytt. Jag har gjort på samma sätt i en massa år och jag ville bryta mot det . Det var länge sedan jag skrev egna låtar, jag kände att jag ville göra det nu och ta det i en annan riktning, säger Lena Philipsson.

De senaste tio åren har hon framför allt jobbat tillsammans med Orup. Lena Philipsson beskriver deras samarbete som "fantastiskt" men förklarar att hon nu ville visa upp en annan sida.

— Det blir lite mer tyngd och mer genuin känsla när man skriver låtar och texter själv. Jag skriver inte musik efter någon trend utan jag gör låtarna som jag vill ha dem, jag gör min grej och står för det. Det var också något som lockade, säger hon.

Scenen är också något som lockar — redan nu är det klart att "Jag är ingen älskling" ska ligga till grund för en krogshow på Cirkus Skandiascenen i Stockholm. Premiären är planerad till den 3 februari nästa år.

— Showen kommer också att heta "Jag är ingen älskling". Jag kommer att spela mycket piano och spela med ett band. Men jag ska inte ha med några dansare utan det blir mer fokus på sväng, ös, musik och prat, säger Lena Philipsson.

Hon har gjort en hel del krogshower genom åren, både som soloartist och tillsammans med Orup, men även showmässigt bryter hon mönstret då hon den här gången väljer att skala ner det hela.

— Jag har gjort shower som har varit ganska spektakulära där det har hänt extremt mycket, klädbyten, trapetser och dansare. Så för mig blir det både spännande och nervöst, pallar jag att sitta still så mycket? Det blir en utmaning för mig också, säger Lena Philipsson.

Vad är det som lockar med att göra en show i stället för att bara ge sig ut på turné?

— Det har ju varit sjukt mycket turnéer också, jag har säkert betat av Sverige 25 gånger. Men det som är roligt med show är att man får göra precis allt, man kan göra en sketch och bygga upp scenerier som inte är praktiskt och tekniskt möjligt på turné. Jag gillar att göra allt möjligt, jag är bra på det, och det får jag utlopp för när jag gör en sådan här typ av föreställning.

Se klipp här (GP.se)


Samlade recensioner "Jag Är Ingen Älskling" - Lena Philipsson

 
Här kommer ni kunna läsa en del recensioner gällande Lena Ph:s nya platta "Jag Är Ingen Älskling"
LYSSNA PÅ SKIVAN PÅ SPOTIFY HÄR 
 
Blogginlägget kommer uppdateras.
 
Skånska Dagbladet - Betyg 4
Källa

Det finns få artister som är så förknippade med Melodifestivalen såsom Lena Philipsson. Hon har deltagit flera gånger som artist, vunnit en gång, varit programledare och skrivit några låtar till andra artister i tävlingen. För många är hon en schlagerdrottning i samma anda som Charlotte Perrelli, Pernilla Wahlgren, Carola, Nanne, Kikki Danielsson osv. Men till skillnad från alla dessa, med möjligt undantag Carola, har Lena lyckats överskrida schlagerns konventioner i poplandskapet.

 

För efter det att hon vann Melodifestivalen år 2004 och släppte sitt album där hon samarbeta med Orup har hon aldrig återvänt som tävlande artist. Istället har hon vågat testa sig fram genom olika musikgenrer, introspektiva texter och framgångsrika krogshower. Hon behöver inte Melodifestivalen för att hennes shower ska sälja, det lämnade hon för länge sedan.
Nu, 29 år sedan hennes första album, är hon tillbaka. Sedan förra skivsläppet har hon varit med om en väldigt offentlig skilsmässa och det må vara den som satt sin prägel på skivan Jag är ingen älskling, som är producerat av självaste Lena tillsammans med Anders Hansson.

 

På skivan får vi följa Lena berätta om hjärtesorg i Mirakel och hur hon säger upp sitt förhållande med en gammal älskare i singeln Jag är ingen älskling. I den förstnämnda låten finner vi kanske Lenas bästa text någonsin med en låtrad som sätter sig som ett plåster på mitt hjärta: ”har ingen Jesus som tröst i mitt liv”. De tre första låtarna går vi igenom en liten deppig period, men sen drar Lena igång. Efter Gråt Inga tårar och Sagas sång börjar hon sjunga om rendez-vous med mycket yngre killar, som hon lämnar efter blott en kyss och ett instrumentalt stycke à la Henry Mancini som heter Tjejfest.

 

Det här också här det börjar bli lite musikaliskt intressant. Hon väljer att slopa försök att vara kontemporär, utan istället kan man höra influenser från 60- och 70-talets soul och disco. I Kunde va din mamma blir Lena en discodiva i samma klass som Diana Ross och man kan nästan höra lite Lady Bump i vissa delar av låten, medan En liten pojk känns som Cher under hennes Gypsy, Tramps and Thieves-period. Sagas Sång anammar hon de brittiska popdivorna Dusty Springfield och Cilla Black medan hon samtidigt gör en egen version av Min far och jag.

Hon säger sedan Adjö farväl i sista låten. Det är en låt som verkar vara menad både till sin forna kärlek och pulbiken. Hon frågar oss ”Om jag står här framför dig utan att klackar och make – tror du att du älskar mig ändå?”, det är en fråga som blir så slående när hon nu, utan glitter och kitschiga schlagerrefränger gett oss kanske sitt mest ärliga och sammanhängande album någonsin. Hon har säkrat sitt arv till musiksverige och det råder ingen tvekan om att hon är i samma liga som t.ex. Alice Babs, Ulla Billquist, Agnetha Fältskog, Anita Lindblom och Monica Zetterlund. Hon lyckas vara både folkkär samtidigt som hon inte tvekar att gå sin egna bana och göra det hon själv vill göra.

 

Betyg: 4/5
Bästa låt: Mirakel

Qx - Betyg 4:

 

Allehanda

En personlig Lena Philipsson

Lena Philipsson är tillbaka med sitt tolfte album och denna gången har den rutinerade schlagerdrottningen skrivit allt själv, med hjälp av välkände producenten Anders Hansson, och resultatet är personliga texter inlindade i soulig show- och schlagerpop.

Att 49-årige Lena fått sitt hjärta krossat ett gäng gånger framgår ganska klart, om man säger så.
Knappast något Lena PH-fan lär bli besviken över "Jag är ingen älskling". Här finns både klassisk schlagerpop, men även de souliga Orup-inslag Lena antagit under senare år. Bäst blir det i souliga "Mirakel", svängiga "Adjö farväl" och stråkstarka semiballaden "Sagas sång". Men någon riktig hitsingel finns inte.
Artist: Lena Philipsson
Album: "Jag är ingen älskling"
Genre: Pop
Bolag: Roxy Recordings/PGM
Betyg: 3/5

Aftonbladet: Betyg 3 Mollstämd Philipsson träffar hårdast

POP Det krävs ingen magisterexamen i musikkritik för att slå fast det mest solklara med Lena Philipssons tolfte album: Sångerskan har skrivit låtarna själv den här gången och har uppenbarligen haft kul längs vägen. ”Jag är ingen älskling” låter både inspirerat och självsäkert.
Albumet tar ett tydligt avstamp i den sprudlande showpop som Lena Philipsson har blivit proffs på längs karriären. En slags orupschlagrig och glitterkäck soulpop som skulle smälta in sömlöst i vilket av hennes gig som helst. Den lyfter inte alltid, men är trygg och bekant mark för både fansen och sångerskan.


Men det är när Lena och producenten Anders Hansson skalar av produktionen eller mollstämmer sångerna som materialet biter tag. I låtar som r’n’b-balladen ”Sagas sång”, pianokompade ”En liten pojk” och avslutande ”Adjö farväl” får texterna en ny tyngd. Eller när Ph:s rättframma livserfarenheter i ”Mirakel” ramas in med sval stråksoul. Lena Philipsson vägrar att linda in orden och då träffar de förstås hårdare direkt. Hon är ”för gammal för att lova, för gammal för att tro”, ”har sett så många hjärtan som krossats” och ”har inte många chanser att få börja om på nytt”.


Såna levda rader är alltid svåra att värja sig mot. Precis där hade hon gärna fått gräva ännu djupare.
BÄSTA SPÅR: ”Mirakel”.

Expressen: Betyg 3
Nunstedt: Personlig men ojämn Lena

Mitt i Lena Ph:s första egenskrivna album på 18 år kommer instrumentala ”Tjejfest”, en skruvad klackspark som låter som om Herb Alpert tacklas bakifrån och kraschar rakt in i The Spotnicks.

Den såg man inte komma.

Men det är en låt som ringar in comebacken: Lena gör lite vad som faller henne in. Det innebär bland annat schlager, jazz, 90-talspop, dansband och disco. Till och med gubbrock. Inramat av relationsdrivna texter som inte gör sig till.

Resultatet är extremt blandat, men uppriktigt på ett älskvärt sätt.
Bästa spår: ”Gråt inga tårar”.

GP.SE - Betyg 3

Tystnaden är över. Lena Philipsson är äntligen tillbaka". Så börjar pressreleasen. Men vänta nu. Hon uppträdde i Allsång på Skansen i somras, släppte ett helt okej album 2012 och var med i Så mycket bättre året dessförinnan. Har Lena Philipsson verkligen varit borta? Allt är förstås relativt, men det känns inte så.

Och det låter inte så. Texterna må vara lite personligare än tidigare och musiken ligger kanske närmare hennes egen smak (hon har skrivit allt själv) men annars handlar det om rätt traditionell Lena Philipsson-pop. Mest överraskande är den instrumentala surfpopen i Tjejfest och den sköna Bacharachkänslan i snygga Sagas sång.

vf.se

Resultatet, hennes tolfte album, är lätt att lyssna på men inte särskilt spännande. Jag var en av dem som dansade till Lena Ph:s alla hits redan långt före uppsvinget som följde efter ”Det gör ont”. Ett drygt decennium senare levererar hon fortfarande samma kvalitetssäkrade musik, men jag känner saknaden efter minst en riktigt härlig hit att spela om igen. Inledande ”Jag är ingen älskling” är en helt okej poplåt, men utvecklingen mot texter med något allvarligare underton och ett mer moget sound har tyvärr skett på bekostnad av lekfullheten och spjuveraktigheten som är Lena Ph:s signum.

Lena PH

Jag är ingen älskling

(PGM)

Betyg: 2

nwt - betyg 2

Det måste verkligen suga att vara så känd som Lena Ph. Efter skilsmässan från Per Holknekt – som i teckenmängd var ungefär lika omskriven som Kubakrisen – är det helt förståeligt att Lena själv vill ge sin syn på saken.

Om det mot förmodan skulle ha någon relevans i sammanhanget, så tar jag naturligtvis Lena Ph:s parti. Det betyder däremot inte att jag tycker att den här skilsmässoskivan är helt lyckad. Efter samarbetsåren med Orup tycks hans förkärlek för snärtiga melodier med inslag av tokrolighet ha smittat av sig på Lena Philipsson. Produktionen låter riktigt bra, men det finns en skojton över stora delar av skivan som gör att den är svår att ta på allvar.

Norran - Betyg 3:
 

Känns ärlig och personlig

Svensk pop. Norrans recensent har lyssnat på Lena Philipssons nya skiva ”Jag är ingen älskling” och blir överraskad.

När blott två minuter av Lena Philipssons nya skiva ljudit tänker jag att de tävlande i nästa års melodifestival nog drar en lättnadens suck. Inledande titelspåret vore som klippt och skuren för spektaklet och skulle nog i ärlighetens namn vinna. Och som inte det vore nog finns två, kanske till och med tre, låtar till som skulle slåss i toppskiktet. Men bland de svulstiga popschlagerdängorna finns även plats för en variation jag tidigare inte hört.


Det finns något befriande i ”Mirakel” och ”Sagas sång” där ljudbilden skalats ned något och rösten placerats längre fram. Där påminns man om att i paketet som är Lena PH finns en riktigt vass sångerska. Det är annars lätt att glömma bort just den, högst väsentliga, delen av hennes artisteri. Eller den Tarantino-doftande och instrumentala(!) ”Tjejkväll”. ”Kunde va din mamma” är för övrigt den bästa Orup-låt som Orup inte skrivit själv.

Till syvende och sist kommer alla som uppskattar Lena Philipssons musik att bli mer än nöjda. Det är en, i brist på ett mindre slitet uttryck, mognare skiva än vad hon släppt tidigare. Måhända beror det på att all text och musik på skivan är skriven av henne själv och det egna uttrycket således känns tydligare och mer direkt.

Duonöjen:

LENA PHILIPSSON

"Jag är ingen älskling"

(Kingislandmusic)

Betyg: 2

Bästa låt: "Mirakel"

Egna texter, egen musik _ "lite mer nära och lite mer personligt". Det är lätt att övertolka Lena Philipssons ord om nya skivan "Jag är ingen älskling", att läsa texterna om ett smärtsamt uppbrott som raka dagboksanteckningar. Men La Philipsson är alldeles för smart för att blotta sig och sitt eventuellt blödande hjärta. Det hon berättar om är så allmängiltigt att de allra flesta (i medelåldern) kan känna identifikation: drömmar som går i kras, kärlekar som sviker, lyckan i en, visserligen helt omöjlig men livsbejakande, flört.

Tyvärr bjuder texterna på betydligt fler positiva överraskningar än musiken. För lite märkligt är det ändå att Lena Philipsson anno 2015 låter dammigare än för tio, femton år sedan. Visst kan man med lite välvilja betrakta spår som "Kysser dina fotspår" och "Gråt inga tårar" som härligt retro, men då ska man verkligen älska schlagerartisten Lena Philipsson. Av popvibben från de senaste skivorna finns inte mycket kvar. Det är inte utan att man saknar åtminstone en av Lenas gamla relationer – den med en synnerligen kompetent låtsnickrare. Kom tillbaka, Orup, allt är förlåtet!

 
DN:
Betyg 3
Dramaturgin känns som en krogshow, komplett med en saxofonkrämande instrumentalpaus för klädbyte. Men nya skivan ”Jag är ingen älskling” är om inte annat en comeback för Lena Philipsson som låtskrivare efter den moderna popelitens assistans och ”Så mycket bättre”-covers på tre år gamla ”Världen snurrar”. Här finns inga illusioner; ”har ingen Jesus som tröst i mitt liv” heter det i ”Mirakel”.

Däremot tio skinn-på-näsan-sånger som hämtar inspiration ur ett souligare musikaliskt då – såväl ett stråkdraperat 60-tal som senare discovibbar – och insikten om att kärleken kanske inte är så evig. Det är där hon har sin styrka nu, i en någorlunda trovärdig livsvisdom som höjer materialet över schlagerpopens chimärer.

Bästa spår: ”Sagas sång" Länk
 

Lena Ph med i artistgala

 
Expressen.se:
 

Hela Sveriges artistelit samlas till förmån för UNCHR och för att samla in pengar till den pågående flyktingkatastrofen.
På tisdag morgon släpps biljetterna till den stora galan.
–Vi har medvetet satt ett lågt biljettpris för att alla som vill ska kunna delta denna fantastiska kväll, och om möjligt även ge ytterligare gåvor till insamlingen, säger Malin Larsson från initiativgruppen bakom galan.

 

en 29 september går galan av stapeln i Globen och de närmare fyrtio svenska artister som medverkar gör det helt ideellt. I morgon bitti klockan 9 släpps biljetterna galan, som blir Sveriges största, via Globens biljettsystem www.axs.com. Biljettpriset är satt till 195 kronor och i samband med biljettköpet finns även möjlighet att addera en gåva mellan 125 och 10 000 kronor via en välgörenhetsapp.

 

– Vi har gjort det så enkelt att redan när du gör ditt biljettköp kan du välja att lägga till en gåva som du betalar direkt, berättar Malin Larsson från initiativgruppen bakom "Hela Sverige skramlar", som galan heter, i ett pressmeddelande.
Bland artisterna som medverkar finns namn som Alcazar, Carola, Jill Johnson, Lars Winnerbäck, Lena Philipsson, Lisa Nilsson, Melissa Horn, Mauro Scocco, Ola Salo, Petter, Sanna Nielsen, Tomas Ledin, The Hives och Veronica Maggio - och fler artister ska tillkomma.

 

Förhandlingar pågår också om att tv-sända galan i flera kanaler.
– Det som har hänt är något extraordinärt. När man ser bilder på Alan är det som att se sitt eget barn ligga där på stranden. Det är fruktansvärt starkt. Det behövs pengar helt enkelt. Men det behövs också kunskap om de här frågorna. Jag tror att den här konserten kan sätta allt det positiva i rullning, säger Tomas Ledin.
Bakom initiativet ligger bokningsbolagen Blixten & Co, Live Nation, Luger, United Stage och Lifeline

 

Beställ Lena Ph:s Jag Är Ingen Älskling Signerad

 
 
 
CDON eller GINZA
 
 

Lena Ph i P4 om nya plattan

Lena Philipsson berättar om nya plattan och bjuder på låtar därifrån

 
 

Lena Philipsson träffar Micke Cederberg som tagit del av albumet som släpps den 18 september. Lena berättar om hur hennes liv är just nu som också avspeglas i texterna.

Lena Philipsson berättar också om låten hon skrivit till sin dotter och varför krogshow lockar igen. Micke snackar också med musikredaktör Olle Nilsson om vad som hänt på veckans spellistemöte där A-listelåten som får lysa lite extra är med en vinnare. CajsaStina Åkerström får också presentera sin helt nya singel från aktuella plattan.

P4 Musik: Sänds lördag 12 september kl 22.05

Lyssna på Sagas Sång och Gråt Inga Tårar

Lotta snackar med Lena PH


Nytt release datum för Lena Ph:s nya Jag Är Ingen Älskling - 18/9

 
Vi har nu ändrat datum för release av Lena Philipssons album 
"Jag är ingen Älskling". 
Det släpps nu den 18e September!!!/mvh Roxy Recordings

RSS 2.0