Lära så länge man man lever - nya videon med Lena PH

 
 
Nya videon till senaste singeln "Lära så länge man lever" med Lena Philipsson är här
 
 

DN: Lena Ph försöker uppfinna sig själv på nytt

 
 

Lena Philipsson är ett begrepp i svenskt musikliv sedan 35 år. Efter det senaste albumet funderar hon som bäst på vad nästa stora utmaning ska bli. Kanske ger hon sig på något helt annat eftersom hon gillar att förnya sig.


Just nu skulle Lena Philipsson ha varit mitt uppe i en stor turné och spelat låtarna från senaste plattan ”Maria Magdalena”.

– Men det blev inget med det. I stället har jag haft gott om tid till annat under hösten. Man försöker hitta på små saker för att hålla det hela i gång. Jag kan bli lite lat om det bara hänger på mig själv. En deadline är det enda som riktigt får fart på en.

Nu har det dykt upp en sådan. Hon håller som bäst på att förbereda sig inför den 6 februari då hon ska vara programledare för Melodifestivalens första deltävling.

– Kul att få jobba lite, säger hon och skrattar.

– Lite glitter och glamour. Men det blir ju ett helt nytt tänk eftersom vi kör utan publik.

Jobbat har hon trots allt gjort ändå under hösten, inte minst med att producera videor till alla låtarna på albumet. Som vanligt gillar Lena Philipsson att vara involverad i alla delar av det hon gör. Med sina låtvideor har hon gått ett steg längre och skapat dem i det närmaste helt själv.

– Jag filmar allt med mobilen, oftast här hemma. Jag är bra på att hitta kreativa lösningar och det blir helt okej när man tittar på det sedan.


Jag tar sjukt många bilder med mobilen och det är alltid några som blir bra.
Och gissa vem som har tagit pressbilderna på hennes hemsida? Lena Philipsson.

– Det är smidigt och jag tycker inte det blir sämre än med fotograf och smink och styling. Jag tar sjukt många bilder med mobilen och det är alltid några som blir bra. Är det tillräckligt hög teknisk kvalitet? Vet inte. Funkar det för tidningsformat? Vet inte. Sådant är jag helt ointresserad av.

”Maria Magdalena” är titeln på både senaste albumet och på en av låtarna. Det är också namnet på artisten själv enligt folkbokföringen, Maria Magdalena Filipsson närmare bestämt.

Hur hänger det här ihop?

– Det är inte konstigare än att pappa stavade med Ph, så vi barn trodde vi hette så tills det var för sent att ändra. Och Lena har jag alltid kallats.

I låten ”Maria Magdalena” kallar du dig en ”småländsk liten diva”?

– Humor! Flera låtar på skivan har lite roligare texter än jag brukat skriva tidigare, vet inte varför det har dröjt.

Men skivan har också vemodigare inslag, som de här textraderna om tomheten efter att barnen flyttat ut: ”Jag går omkring bland minnen från mitt liv. Bäddade sängar ingen sover i.”

– Det var ett tag sedan jag skrev låtarna. Där hade jag samlat ihop 50-årskänslan när barnen vuxit upp och flyttat. När man inte behöver finnas där på samma sätt längre. Jag har grävt där jag står.

Och var står du nu?

– Jomen nu har jag vant mig, nu flödar kreativiteten mer än någonsin. Jag har tiden, det är som när jag var 20 och kunde skriva en låt när jag ville. Väldigt lustfyllt.

Det lär alltså komma fler låtar så småningom och säkert någon show. Men Lena Philipsson gillar också att testa helt nya saker, som att skådespela. Senast medverkade hon i julkalendern 2018 och hon skulle gärna filma igen. Men kanske blir hennes nästa projekt något hon aldrig har gjort förut.

Du längtar inte längre efter att bli arkitekt som du drömde om i gymnasiet?

– Men det är nog lite sent nu va? Visserligen gick jag teknisk linje med inriktning bygg men då trodde man ju inte det var möjligt att bli artist. Jag kommer från en familj av realister där man inte hade så stora drömmar.

Där fanns i alla fall musikalitet. Lena fick skivkontrakt innan hon hade tagit studenten och slog igenom i Melodifestivalen som 20-åring med ”Kärleken är evig”. I år kan hon fira 35-årsjubileum som artist.

Finns det något du ångrar?

– Jag gav mig ut och arbetade för tidigt efter att mitt första barn fötts. Jag ville vara duktig och trodde jag var tvungen. Men ångrar … jag vet inte. Man lär sig saker, skaffar erfarenheter.

Din bästa stund som artist?

– Oj, det är många. Jag är stolt över att jag åstadkommer så mycket av egen kraft nu. Men jag tar aldrig något för givet. Jag tror att det är anledningen till att jag kunnat bli kvar så länge i branschen – jag försöker hela tiden uppfinna mig själv på nytt.

 

Lena Philipsson
Gratuleras till: Fyller 55 år den 19 januari 2021.

Gör: Artist och kreatör.

Aktuell: Leder Melodifestivalens första deltävling den 6 februari.

Bor: Stockholm.

Familj: Barnen Noa och Saga.

Så firar hon födelsedagen: ”Stillsamt. Jag köper presenter till mig själv, slår in och får inte öppna förrän jag fyller. Så har jag gjort de senaste åren och jag blir alltid lika glad när jag öppnar dem, för det är ju bra grejer.”

Om att fylla 55: ”Inte så roligt att åldras fysiskt men jag är glad för erfarenheterna.”

KÄLLA


Ny singel och video nästa vecka "Lära så länge man lever" med Lena PH

 
Lena Philipsson skriver på FB: Och snart är det dags för den avslutande videon LÄRA SÅ LÄNGE MAN LEVER från albumet MARIA MAGDALENA. Den kommer nästa v. Här är singelomslaget.
 
Detta blir femte singel från senaste plattan, den följer upp "Maria Magdalena", "Du ljuger", "Du är aldrig ensam" och "En still depression".
 
6/2 2021 är Lena Philipsson programledare för första deltävlingen av Melodifestivalen 2021 där hon även kommer framföra musik nummer.

Expressen: Lena Philipsson om Mello: ”Hedrande att få frågan”

 
 

Lena Philipsson, 54, debuterade i ”Melodifestivalen” som 20-åring med ”Kärleken är evig”. Efter det tävlade ytterligare tre gånger innan hon tillslut tog sig hela vägen till vinst med ”Det gör ont” 2004. I Eurovision kom hon slutligen på delad femte plats tillsammans med Cypern.


Men Lena Philipsson har inte bara varit med som tävlande. Hon har också programlett ”Mellon” inte mindre än tre gånger – och i år gör hon det igen.

– Med tanke på turnéer och annat som har blivit inställt på grund av pandemin så känns detta som en glittrande juvel i mörkret, säger hon.

Det är sedan tidigare känt att kommande ”Melodifestival” blir Christer Björkmans sista efter 20 år vid rodret.

– Det är så oerhört hedrande att få frågan så jag kände att jag bara måsta tacka ja. Men efter 20 år med projektet vet jag också vad det är jag har tackat ja till, så det är med skräckblandad förtjusning och stor respekt som jag kliver in i programmet, säger Christer Björkman.


Tackade inte ja direkt
Vetlanda-sångerskan kommer att leda Melodifestivalens första deltävlig. Vilka artister som uppträder då är fortfarande inte bekräftat. Lena Philipsson berättar att hon erbjöds uppdraget redan i början av hösten – men tackade inte ja direkt.

– Jag fick frågan i september, oktober och jag funderade först ett tag, gick på ett introduktionsmöte och sa därefter ja.

Vad hade du för krav för att tacka ja?

– Jag skulle inte kalla någonting för krav, en arbetsplats ska ju vara trevlig att komma till och det är viktigt med samarbetet. Men jag är med och skriver manus och utformar det jag själv ska framföra.

Det är snart 17 år sedan hon vann med ”Det gör ont”. Framträdandet har nästintill fått ikonstatus, tack vare hennes kreativa sätt att dansa med mickstativet och den rosa kreationen.

Lena Philipsson har tidigare i vintras sagt att hon inte är intresserad av att komma tillbaka till ”Mellon” – som tävlande. I januari fyller hon 55 år och sa att hon kände sig för gammal för att tävla.

– Jag ser inte att jag kommer tävla i ”Melodifestivalen” igen i framtiden, det tror jag inte. Det är ju ungdomarna som är där nu. Ska jag komma dit som den gamla tanten, sista chansen liksom, sa sångerskan under en frågestund på sin Instagram i julas.

 

Till Expressen säger hon att själva tävlingsmomentet aldrig varit hennes grej.

– Det kommer bli kul att vara programledare. Jag är egentligen inte så förtjust i att tävla.


”Festligt och avslappnat”
Lena Philipsson har precis som resten av Sveriges underhållningsbransch påverkats hårt av coronapandemin. Men det kreativa arbetet har inte satts på paus. Bland annat har hon börjat producera egna musikvideor i hemmet och släppt albumet ”Maria Magdalena”.

– Det har varit trist och skrämmande om vartannat. Jag har jobbat med mitt album på sociala medier under året och gjort en del tv-program men resten har ju blivit inställt i väntan på gladare nyheter. Jag ser fram emot vaccinet.


Även om hon tackar nej till att tävla, lovar Lena Philipsson att hon kommer att sjunga på scen.

– Jag hoppas det ska bli festligt och avslappnat. Och ja, jag kommer framföra musiknummer.

Redan i höstas stod det klart att årets ”Melodifestival” får ett annat upplägg. Deltävlingarna, ”andra chansen” och finalen kommer att spelas in på Annexet i Stockholm.

Varje tävling kommer att ha nya programledare och i går stod det klart vilka det blir: Förutom Lena Philipsson kommer Anis Don Demina, Oscar Zia, Jason Diakité, Per Andersson och Shirley Clamp programleda deltävlingarna och ”Andra chansen”. Den stora finalen kommer ledas av ”Eurovision”-vinnaren Måns Zelmerlöw och skådespelaren Shima Niavarani.

Skådespelaren och ”Grotesco”-komikern Per Andersson lovar att det kommer ”balla ur fullständigt”.

– Vi håller inte tillbaks i min deltävling, tänker jag. Utan det kommer bli vil. Det kommer gå vilt till, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”.

Komikern kommer tillsammans med Christer Björkman leda tävlingens tredje program. Andersson lovar att bjuda på sång och skämt.

– Även när jag sjunger så tenderar det att bli något slags av skämt. Så det kommer nog bli en kombination av dem båda.

KÄLLA


Lena PH drar igång Melodifestivalen 2021!

 
SVT:

Melodifestivalen får nya programledare för varje deltävling

UPPDATERAD IDAG 09:31PUBLICERAD IDAG 08:38

Den 6 februari inleds Melodifestivalen och finalen hålls den 13 mars. Deltävlingarna kommer att sändas utan publik från Stockholm. I december presenterades vilka artister som ska tävla i årets upplaga och nu avslöjas vilka programledarna blir.

2021 års Melodifestival har färre i publiken (ingen alls) men fler programledare än vanligt. Festivalveteranen och tävlingsproducenten Christer Björkman gör sin sista mello efter 20 år – denna gång även som ”huvudprogramledare”.

– Det är med skräckblandad förtjusning, säger han.

 

Deltävling ett

I deltävling ett kommer även artisten och 2004-vinnaren Lena Philipsson att vara programledare.

– Jag längtar efter lite glitter och glamour, säger hon om valet att tacka ja till uppdraget.

 

Deltävling två

Under deltävling två får Christer Björkman sällskap av Oscar Zia och Anis Don Demina som båda, likt Lena Philipsson, tävlat i Melodifestivalen tidigare.

– Jag var lite rädd i början, jag tänkte ”shit Oscar är mycket, tänk om vi krockar”?, säger Anis Don Demina.

 

Deltävling tre

Jason ”Timbuktu” Diakité kommer att vara programledare för deltävling tre. Christer Björkman säger att artisten alltid varit en av Björkmans drömartister att ha med i Melodifestivalen.

 

Deltävling fyra

Deltävling fyra kommer att programledas av komikern Per Andersson.

– Det får balla ur fullständigt tänker jag, det är mitt motto, säger Andersson om sitt programledarskap.

 

Andra chansen

Shirley Clamp har själv deltagit i Melodifestivalen flera gånger och som högst placerat sig på en andraplats med Min kärlek år 2004. Tillsammans med Christer Björkman programleder hon andra chansen.

– Nostalgikänsla, hyllningskänlsa och tacksamheten över att det var där jag slog igenom – det kommer jag ta med mig, säger hon.

 

Finalen

Skådespelaren Shima Niavarani står på scen under finalkvällen den 13 mars.

– Vem trodde det? Inte jag! Jag har inte satt min fot i Melodifestivalen, säger hon.

Hon får sällskap av eurovisionvinnaren och melodifestivalfavoriten Måns Zelmerlöw.

– Jag smyger ju in i mello på nåt sätt varje år, men det var oerhört lätt att tacka ja i år, för att hylla Christer, säger han.

Zelmerlöw har programlett Melodifestivalen, 2010, och Eurovision song contest tillsammans med Petra Mede 2016.

Mer om detta i 

Aftonbladet, Expressen

Så här såg det ut 2013 tillsammans med Danny

 


RSS 2.0