Fest hos Bindefeld med Lena Philipsson

 

I veckans Fest hos Bindefeld kommer Felix Herngren, Lena Endre, Jens Lapidus och Lena PH på besök.

Felix och Micael röker lax och Jens berättar om sina kontakter i den undre världen och ger klädtips till Micael. Det blir mycket skratt och en hel del knasiga historier när vännerna njuter av den underbara middagen.

Mer på Kanal 5

 

 Foto: Damernas värld
 
Bonus bild: Lena Ph i sängen med Måns Zelmerlöw och Hasse Andersson:
 
 

Lena PH står 
på egna ben

 

Efter tre års tystnad kommer Lena Philipsson ut med en personlig skiva om relationer. För Mitt i berättar hon om sitt om sina tjejfester, sina råbarkade sidor – och om sitt nya liv som singel.

 

Lena Philipsson är slående snygg, där hon sitter tillbakalutad i soffan i Sveriges Radios entré. Hon är lätt solbränd. Håret är glansigt och den mörka ögonskuggan matchar den svarta spetstoppen.

För första gången på tre år kommer hon ut med en ny skiva med egna låtar. ”Jag är ingen älskling” är namnet både på albumet, singeln som gick direkt in på ­Itunes förstaplats och showen som har premiär på Cirkus 
i februari.

Du ser ut att må väldigt bra. Hur lever du ditt liv?

– Jag lever själv. Ja, jag har ingen kille alltså. Det tog slut i somras, men det är ingen dramatik. Ingen stor grej, ­säger Lena Philipsson och syftar på förhållandet med Pierre Leander, som hon var tillsammans med i ungefär ett år.

– Jag lever och har hälsan i min fantastiska lägenhet som jag älskar.

Från vindslägenheten på Östermalm med altan har hon utsikt över hustaken. Fint ljusinsläpp, högt i tak och med öppen spis mitt i våningen. För Lena, som är en riktig hemmamänniska, är det viktigt att trivas i hemmet.

I våningen kom den nya skivan till. Den här gången har Lena själv satt sig vid pianot. Alla texterna handlar om relationer, men Lena vill inte analysera låtarna.

– Jag uttrycker mig ju via text och musik. Jag har skrivit det jag vill säga. Självklart kommer texterna från ­erfarenheter som jag har haft eller kan känna igen mig i. Man plockar ju där man står.

En av låtarna heter ”Kunde va din mamma”.

– Då kan man ju lista ut vad den texten handlar om.

”Sagas sång” har Lena skrivit till sin 16-åriga dotter. Det är en berättelse om livet, där artisten uppmanar ­dottern att stå på sig, våga ta för sig och inte glömma att hon duger som hon är.

– Jag berättar saker som jag varit med om. Livet, säger Lena och ögonen blir tårfyllda.

– Så fort jag pratar om den blir jag känslomässigt ­berörd. Jag vill peppa och stötta.

Med åren har Lena blivit mer förlåtande inför sig själv. Hon är inte lika självkritisk och gnetar inte längre med smådetaljer när hon gör musik.

– Det var länge sedan jag arbetade med sådan här oängslig beslutsamhet. Jag sneglar inte på vad som är strategiskt. Jag skiter i om det är dammigt eller inte. Jag bara kör min grej.

Lena härmar ljudet av en elbas från röjarlåten ”Tjejfest”, som är inspirerad av filmen Pulp Fiction.

Är det den känslan du har på dina tjejfester?

– Ja, jag vill inte bara sitta prydligt och prata. Det ska vara röjigt också. Vi skrattar högt och är ganska råa i tonen.

Har du många sådana fester?

– Ja, faktiskt. Jag tror att det beror på att mina närmsta vänner är rätt rakt på sak. Jag gillar att vara med dem som är raka, ärliga, obrudiga. Vi pratar inte om hur man ska sätta på läppglanset eller pudret, vi pratar business, om folk och häller upp röda drinkar.

Lena har märkt att hon gärna blir nära kompis med rättframma tjejer, som inte kör något spel och inte räds att vara lite grabbiga.

– Jag är likadan själv. Jag är inte finputsad från topp till tå. Det finns alltid något som är lite råbarkat hos mig. Jag sitter ändå här med naglar som inte är fixade, säger hon och spretar med fingrarna.

Trots att hon har sjungit mycket schlager har hon en punkig sida i sig, menar hon. Lena tycker att det är kul att chockera lite grann. Som den gången hon placerade mikrofonstativet mellan benen i ”Det gör ont” i Melodifestivalen. Men det är viktigt att inte gå över gränsen.

– Det är lätt att bli kritiserad, det är alltid någon som tycker ”Men Gud! Och den där sexstången”, säger hon med tantigt tonfall på utpräglad småländska.

– Men gjorde jag så mycket med stativet? Det är just det som är grejen. Det är alltid med humor och själv­distans.

Har du alltid haft de här tuffare sidorna?

– Det har nog blivit så mer och mer. Den svarta humorn kommer från min pappa. Han skojade alltid i bilder, ganska rått och grovt ibland. Han har lärt upp mig liksom.

Nu har hon börjat odla de sidorna även utanför scen.

– Jag kan skoja och raljera som en ”isbrytare”, när jag träffar folk, säger hon.

Men även om Lena blivit mer avslappnad och trygg i sig själv, är grundinställningen fortfarande ”inte ska väl jag”, när hon umgås privat.

– Är jag bland folk jag inte känner tar jag inte över stället, säger hon bestämt.

Kommer hon in i ett rum med andra artister säger hon ”hej, hej”, sätter sig i ett hörn och lyssnar mest. Numera har hon förstått att hon syns fast hon är tyst. Hon försöker tänka på det, så att ingen ska tro att hon tar avstånd.

– Är det osäkra människor kanske de känner ”shit, hon sitter tyst, vad är det nu?” För mig handlar det bara om att jag sitter och löser mitt korsord. Jag behöver inte delta hela tiden, jag har inte det behovet.

Hon trivs med att vara ensam, fika, gå i affärer och strosa själv på stan. För att inte bli igenkänd har hon solglasögon och håret i tofs.

– Då är jag inte Lena Philipsson riktigt. Jag kan reagera om någon vill ta en bild. ”Oj, nu blev jag Lena Philipsson.” Jag blir påmind om vem jag är. ”Här gick jag och tittade på strumpor, men där ser man. Det är ju jag som är jag.”


FAKTA

Firar 30 år som artist

Namn: Lena Philipsson.

Ålder: 49 år.

Bor: Vindsvåning på Östermalm.

Familj: Barnen Saga, 16, och Noa, 21.

Yrke: Artist, låtskrivare.

Aktuell: Har precis släppt albumet ”Jag är ingen älskling” där hon själv skrivit både text och musik.

Firar 30 år sedan genombrottet: Lena Philipsson slog igenom 1986 i Melodifestivalen med ”Kärleken är evig”. 30 år senare, den 3 februari 2016, har hon premiär på sin egen show ”Jag är ingen älskling” på nya Cirkus Skandiascenen.

FAKTA

Lenas tips för höstmys

Tänd ljus: ”Jag är en ljusoholic. Jag tänder alltid ljus, de har en otrolig mysfaktor. Man ska kunna dimra också. Jag är en riktig dimmerpolis. Jag har mitt lilla kluster som alltid tänds på kvällen, utom de hetaste sommarnätterna. Jag eldar också i brasan”.

Titta på film: ”Ta på dig myskläder och titta på en skitbra film.”

Drick te: ”Jag är en sådan där tedrickare. Jag går nästan alltid med en kopp i handen, för jag gillar att hålla 
i något varmt. Jag dricker te året runt, även varma sommardagar. Jag har olika vackra koppar, som jag varierar mellan. Jag växlar även mellan tesorterna”.

Tänk lite feng shui: ”För mig är det viktigt att jag trivs i hemmet, att det är lite fint och att jag mår bra där. Även om jag inte kan så mycket om feng shui, så känns det som att det måste vara en bra feng shui hemma. Jag kan vara inne och skrota en hel dag.”

Källa


Danny med Lena Ph

Danny slängde upp en bild i veckan, med Melodifestivalsvinnarna Sanna, Charlotte P och Lena Ph.
Senast vi såg Lena med Danny och Charlotte såg det ut så här:
 

Lyssna på Lena Ph:s Oktober

 
 
Lena Philipsson "Oktober" ligger nu på P4:s A-spellista (Det gör även "Jag Är Ingen Älskling")
 

Beingblogged: Intervju: Lena Philipsson är ingen älskling

Det finns väl egentligen ingen i Sverige som inte känner till Lena Philipsson. Om man har lite koll på våra popartister är nog hennes namn ett av de första många tänker på om de skulle få för sig att räkna upp en knippe artister.
Inte så konstigt kanske, hon gick ju igenom TV-rutan och in i våra hjärtan när hon 1986 ställde upp med Kärleken är evig i Melodifestivalen. Där hamnade hon på en hedrande andraplats. Dock var hon egentligen mer värdig att vinna än E’ de’ det här du kallar kärlek med Lasse Holm och Monica Törnell. I alla fall enligt mig. 

Det tog 18 år och ytterligare två försök innan hon 2004 vann med Det gör ont, skriven av ingen mindre än Orup. Däremellan hade hon släppt åtta studioalbum och haft två krogshower.

Med Det gör ont och albumet Det gör ont en stund på natten men inget på dan blev det lite som en nyrenässans för Lena. 
Nu gjorde hon och Orup en krogshow och återupprepade samarbetet med albumet Jag ångrar ingenting samt Dubbel.

Efter fyra års samarbete med Orup var det 2012 dags för albumet Världen snurrar som innehöll material av andra låtskrivare.


Det är 2015 och Lena tillbaka med helt nytt material. Första nya låten med Philipsson blev Jag är ingen älskling som premiärspelades under Allsång På Skansen i somras. En klassisk poplåt med stråkar och snyggt arrangemang, där det känns som Lena hittat hem både i sig själv och musikalsikt. Det blev även titelspåret för hennes nya album som släpptes den 18:e September.
Jag ringde upp Lena för att prata om nya skivan och kommande krogshowen som sätts upp på Cirkus den 3:e Februari 2016.


-Jag är ingen älskling? Är inte du väldigt älskvärd och folkkär. Varför blev just det titeln på albumet?

Det är ju en låttitel från skivan som vi valt att ha som albumtitel för att den kändes lite spännande och intressant. För det är ju som du säger att jag är ju ganska folklig, men å andra sidan kan just den titeln stämma in på mig. Jag är ju inte direkt präktig. Det är alltid något som sticker ut lite eller att jag går utanför gränsen eller skojar med glimten i ögat. Det får väl representera det då.


-När började du arbeta på materialet till nya skivan?

För ett och ett halvt år sedan ungefär. Försiktigt lite trevande försökte jag skriva något. I början skrev jag först på engelska, och då tänkte jag, ”ja ja, då får det bli så om det känns lättare”. Sedan försökte jag översätta texterna till svenska och efter det lossnade det ganska snabbt. Det flöt på och för ett år sedan skulle jag ha klart fyra låtar med text och allt, så då hade jag det. Efter det fortsatte jag att skriva klart resten under våren här. Det hela har gått väldigt smidigt och varit väldigt kul.


-Brukar du ofta skriva på just engelska?

Jag brukar ofta, när jag skriver låtar, på slaskdemostadiet sjunga på låtsasengelska. Jag skriver musiken först och sedan skriver jag text. Denna skiva har varit lite speciell på det viset att jag mestadels suttit vid pianot och inte i min hemmastudio. Då har det ganska ofta hänt att jag kommit på en bit av låt, och samtidigt förstått vad den ska handla om textmässigt. Så det har gått hand i hand den här gången och så har det inte varit förut, utan detta var en ny grej för mig.


-Nu när låtarna är skrivna under en ganska kort period. Har de samma tema. eller vad är den så kallade röda tråden?

Alla texter är ju relationstexter, sedan finns det någon glättig och någon tyngre. Men allt är nog taget från mina egna erfarenheter på ett eller annat sätt, och från där jag befinner mig nu. Denna gång försökte jag vara lite personlig och ärlig.


-När jag lyssnade igenom skivan kändes det som att det är en mer erfaren Lena sjunger låtarna.

Ja, så är det och det känns bra att du uppfattat det. Det är den effekten jag vill ha. Mer ärligt och utgå från den åldern jag är i.


-Funderade lite på låten Kunde vara din mamma – blir du ofta uppraggad av 20-något killar på krogen?

Haha! Nej inte ofta, men det har hänt. 
”Jag kan aldrig bli din petit four”, den textraden gillade jag. Då skrattade jag och var väldigt nöjd när jag skrev den. Det är skönt att få skratta lite när man skriver. Ibland blir man ju berörd och då känner man sig lite patetisk när man sitter och grinar över något jag själv skrivit. Haha.


-Hur har det funkat att jobba med Anders Hansson?
Det har funkat skitbra. Jag känner ju honom sedan tidigare i och med att han producerade mig och Orup. Så dels kände jag honom lite, och dels har han koll på harmonier. En del av låtarna innehåller ju sin beskärda del av komplicerade harmonier och stämföringar, och då måste man ju kunna och fatta det, och han är en sådan som fattar det. Så det har varit jätteroligt och supersmidigt att ha gjort detta med honom.


-Har han bara haft rollen som producent och du har kommit med färdiga produkter eller har du bollat textidéer med honom också?

Jag har väl kommit med färdiga produkter. Sedan har vi producerat tillsammans. I och med att det är mina låtar har jag haft en tydlig idé. När han får en demo så låter det på ett visst sätt för att det ska vara så, och det ska egentligen bara spelas in på riktigt med riktiga musiker. Sedan har han gjort mer när vi tillexempel lagt på stråkarna. Då är det han som stirrar i noterna när det spelas in. Men annars vi gjort det mesta tillsammans och varit väldigt överens. Sedan har han varit väldigt lyhörd över vad jag velat.-Nu kommer du även snart göra en krogshow. Det känns på arrangemanget på skivan att det är gjort med en krogshow i baktanke, för allt känns väldigt organiskt.

Jag har känt att nästa gång jag gör en show ville jag ta ner det lite för jag har gjort ganska spektakulära shower, där enormt många saker händer vilket jag tycker är jättekul. 
Men för att det ska kännas spännande och kul för mig ville jag dra det åt ett annat håll denna gång, där jag inte redan varit. 
Det har varit en naturlig fortsättning för mig att sitta och spela piano, vilket är jävligt kul, samt också en bit av mig själv som jag inte visat så mycket.
Det är mer musik och mer betoning på de nya låtarna, men det är klart att det blir andra låtar också. Det är ju en och enhalv timme som ska fyllas. Så med de äldre låtarna har jag valt bland de kända, men även efter de som passar in i känslan. Skivan är ju organiskt inspelad och jag har gjort pianopåläggen för att jag ska kunna spela låtarna live. Det har varit tanken på något vis. Att det får vara låtarna och inte massa andra arrangemang.


-Det kändes som låten Tjejfest var gjord specifikt för krogshowen?

Nej, det var den inte. Jag tänkte jag skulle skriva en låt, men det kom aldrig in någon melodi i låten, utan det ockuperades av de där gitarrslingorna som jag gjorde. Då kände jag att det fick vara så, och att den skulle få vara en instrumentallåt. Själv blev jag jätteglad när jag kom på det, för det är ju jag som bestämmer. Haha. Ärligt talat har jag gjort det en gång tidigare. Jag gjorde ett klassiskt stycke som hette LoPhus på en skiva från 89 (My Name). 
Men själva låten har den känslan och stämningen vi har när vi har tjejfest hemma.


-30 år som artist. Vad är en av dina personliga milstolpar i din karriär?

Jag tänker att alla mina Melodifestivalsframträdanden kan buntas ihop till en stolpe. Det har ju varit väldigt centralt, för det har ju varit ett väldigt effektivt sätt att synas på. Vilket gjort att man kunnat jobba på bred front, vilket jag tycker varit jävligt kul och meningsfullt. Jag gillar ju det här med show, och jag kom ju in på den vägen så det har ju betytt ganska mycket.
Något som jag själv ser tillbaka på med stolthet är faktiskt 006-showen. Den var så extrem och att vi ens vågade göra den jag och Torgny Söderberg, och att jag vågade stå på skivomslaget med en pistol i den där dräkten. Jag fattar att folk undrade vad fan håller hon på med. Men jag känner mig så jäkla stolt såhär efteråt, för den innehöll en massa låtar som är lite mer urflippade, vilket jag tycker är härligt.

Sedan så klart Orup och mitt samarbete har ju betytt mycket.
Nu hopas jag detta kan bli en milstolpe när jag kan få vara mer musikant igen.


-Är du själv duktig på att leta upp ny musik?

Nej, jag lyssnar inte på så mycket musik om dagarna. Jag är sådan som lyssnar mycket på P1 och massa intervjuer och så. Men jag tycker man ändå hör musikflödet, så man hör väl det mesta. Kanske inte det nyaste-nyaste som på P3, för där lyssnar jag väldigt sällan. Men någorlunda hänger jag med. Jag känner igen massa låtar men vet aldrig vad banden heter, typ där är jag.

Här kan du lyssna på albumet Jag är ingen älskling. 
Den 3:e Februari är det premiär för krogshowen Jag är ingen älskling på Circus i Stockholm.

Källa

 Sagas Sång - Lena Philipsson live på SVT:


Lena Philipsson är singel

 
Aftonbladet skriver:

Det hade gått drygt ett år sedan Lena Philipsson och Per Holknekts skilsmässa när sångerskan visade upp sin nya kärlek, modellen och skådespelaren Pierre Leander, för första gången.
Paret dök upp tillsammans på Melodifestivalens efterfest och då sprudlade kärleken.
– Vi har legat lågt, sa Pierre Leander då till Nöjesbladet.
Det var 2014 och sedan dess har paret varit oskiljaktiga. I juli deltog de i kärringkånk-VM i Sonkajärvi, Finland.
– Jag tänkte att det kunde vara kul med en pargrej, att man gör något tillsammans. Det finns inte så många idrotter som man kan göra tillsammans, förutom kanske konståkning och dans eller något sådant. Men annars är det inte många idrotter där man kan tävla tillsammans. Det är nästan alltid männen för sig och kvinnorna för sig, sa Pierre Leander om tävlingen.

 

Sålde lyxvillan
Tidigare i år valde Pierre Leander att sälja sin lyxvilla på Lidingö. Då hade han och Lena Philipsson inte bestämt om de skulle flytta ihop. Men i somras valde paret att istället separera.
– Vi bestämde oss för att gå skilda vägar i somras. Det klickade inte oss emellan till 100 procent så vi bestämde oss för att gå vidare på varsitt håll, hälsar Lena Philipsson via sin presskontakt.
– Jag och Lena är inte ett par längre. Jag är glad för de 2 år vi haft tillsammans men vi var helt enkelt lite för olika, skriver Pierre Leander i ett sms till Nöjesbladet.
Har medverkat i ”Kärlekskoden”
Pierre Leander har arbetat som modell och skådespelare i 20 år och har bland annat medverkat i TV4:s ”Inkognito” och SVT:s ”Kärlekskoden”. Han har också haft mindre roller i ”Baywatch” och ”Models Inc”.
Källa

Läs även mer på Expressen


RSS 2.0