Lotta på Liseberg: Lena Philipsson

 
 
Lena PH sjunger "Lära så länge man lever", "En Stilla depression" och "Det gör ont"

 


Lena Philipsson på omfattande konserthusturné våren 2022

 

Lena Philipsson på omfattande konserthusturné våren 2022

Lena Philipsson behöver ingen närmare introduktion. Förra sommaren gav hon ut sitt trettonde soloalbum ”Maria Magdalena” och det är med det i bagaget, blandat med massor av äldre låtar, som Lena åker på turné under våren 2022. Biljetterna släpps den 21 juni kl. 10.00

 

Jag ser jättemycket fram emot att åka ut på en stor turné igen och bland annat spela låtarna från senaste albumet ”Maria Magdalena”. Det blir mycket musik, gammalt och nytt. Jag kommer även jobba med bilder och videor eftersom det är ett genomgående tema kring senaste skivan. Hoppas vi ses!, hälsar Lena Philipsson.

 

Med på turnén följer fyra musiker.
Lena Philipsson - piano & sång
Jonas Pomo - keyboard
Petter Gunnarsson - bas
Janne Robertsson - trummor
Jocke Backman - gitarr

 

Lena Philipssons konserthusturné har premiär i Norrköping den 25 februari 2022 därefter besöker hon bland annat Växjö, Malmö, Stockholm, Göteborg, Skellefteå, Luleå och Karlstad.

 Källa


Lena PH medverkar i Lotta på Liseberg Söndag 20/6

 
Lena PH kommer sjunga tre låtar på Söndag, i Lotta på Liseberg.
 

Sommarens alla artister

 

20 juni

Lena Philipsson

Clara Klingenström

Sonja Aldén

Myra Granberg

Rymdpojken

E-Type

5 juli

Py Bäckman

Dotter

Isak Danielson

Magnus Carlsson

Sven-Ingvars

12 juli

Lili & Susie

Victor Crone

Loa Falkman

Wiktoria

LOVA

19 juli

Shirley Clamp

Albin Lee Meldau

Molly Hammar

Thomas Stenström

Lance & Linton

PHELLY

26 juli

Kikki Danielsson

Hanna Ferm

Gustaf & Viktor Norén

Eric Saade

Tess Merkel

2 augusti

Oscar Zia

Loreen

Eva Rydberg & Ewa Roos

Theoz

Per Andersson

9 augusti

Helen Sjöholm

Tusse

Petter

One More Time

Göteborgsoperan gästar med musikalen Kärlek skonar ingen

16 augusti

GES

Charlotte Perrelli

Newkid

Anna Bergendahl & Tyler Rich


Lena Philipsson live 2021 "Sessions"

 

Lena Philipsson live 2021 "Sessions":
Sollidens Slott - 9 Juli
Ovesholms Slott - 15 Juli
Läckö Slott - 23 Juli
Boka på www.krall.se

Lena Philipsson


Lena Philipsson kommer med tre musiker och utlovar att det blir intimt men också ösigt och svängigt. De spelar en del nytt från senaste albumet “Maria Magdalena” blandat med många äldre låtar som alla känner igen. ’’Jag har längtat jättemycket efter att få spela live igen. Hoppas vi ses!!”, hälsar Lena.


Se Lena PH i Melodifestivalen 2021

 
 
 
 
 
Lära så länge man lever - live Melodifestivalen 2021
Dansa i neon - live Melodifestivalen 2021

Bilder från Mello 2021 / TT: Lena Philipsson lämnades av Danny Saucedo: ”Skulle leda tillsammans”

 
 
 
 
 
TT/Aftonbladet: 

Lena Philipsson lämnades av Danny Saucedo:

”Skulle leda tillsammans”

 
I ett nära nog folktomt Annexet och med eventuella fejkade applåder ska Lena Philipsson och Christer Björkman styra Melodifestivalskutan på lördag.

– Det är ett litet frågetecken, hur det här uppfattas hemifrån soffan, säger Lena Philipsson.
 

Att Melloveteranen Lena Philipsson, 55, skulle leda den första deltävlingen ensam med Christer Björkman, 63, var inte ett krav från hennes sida.

– Nej, absolut inte. Det var nämligen så att jag och Danny Saucedo skulle leda tillsammans, det var spikat och klart, men sedan skulle han plötsligt uppträda själv istället. Så då var han inte längre med som programledare, säger hon under en presskonferens på fredagen.

Ångrade sig efter första mötet
Christer Björkman säger att Danny Saucedo, 34, gav beskedet om att han ville tävla istället under det första innehållsmötet inför programledarrollen.

Därefter bestämde de sig för att inte ta in en ersättare för honom.

Men Danny Saucedos tävlingssug smittade inte av sig på Lena Philipsson.

– Nej, jag har inte haft sådana tankar alls faktiskt, utan det passade mig väldigt bra att Christer frågade mig om programlederiet. Så det är jag glad för. Det passade väldigt bra just nu att göra det eftersom jag behöver lite glitter och glamour.

Inget sug att tävla själv
Inte heller framöver är hon sugen på att ställa upp i tävlingen igen.

– Inte alls som jag har tänkt. Det känns inte alls aktuellt, säger hon och fortsätter:

– Jag kan inte känna att jag har det suget riktigt, men jag kan inte svara för all framtid.

Reservplanen: Ersättare
Skulle Lena Philipsson och Christer Björkman bli sjuka finns det en reservplan för att rädda sändningen.

– Om vi klarar kvällen så skulle jag tro att backup-planen är att visa genrepet som vi bandar i kväll. Det är alltid en back up-bandning för om något oförutsett skulle hända på lördagen, säger Christer Björkman.

– Men skulle vi har blivit sjuka tidigare i veckan finns det en back up-plan för ersättare både för mig och för de andra.

Han vill inte svara på vilka ersättarna är.

– Jag blev också lite nyfiken, jag ska kolla upp det sen, säger Lena Philipsson.

Hur mycket som kommer att vara förinspelat till tv-sändningarna på lördagen kommer att variera från program till program.

– Vi har olika teman på de olika programmen och det är väldigt olika tonalitet. Lena har gjort ett antal sketch-inspelningar, och det är det som är förinspelat i det här programmet, förutom artistpresentationer. Annars är vi live i arenarummet, säger Christer Björkman.

 Aftonbladet


Lena PH snackar Melodifestivalen 2021

 

DN: De leder starten på Melodifestivalen: ”Vi gör ett helt nytt sorts program

I tjugo år har han hållit till i kulisserna. Nu tar tv-producenten Christer Björkman steget ut på scen för att programleda hela Melodifestivalen ihop med åtta artister. I första programmet får han sällskap av en veteran: Lena Philipsson.

 

– Det kunde inte börja bättre! Jag är Lenas stora fan och enormt stolt över att få ta plats bredvid henne, utbrister Christer Björkman.

Det gör han också bokstavligen – om än på armlängds avstånd. När DN når programledarparet på tisdagen har de just sjunkit ner i en soffa i en av logerna på Annexet efter att ha repeterat manus.

– Det känns bra, manuset sitter där! Det är mer direkt tilltal den här gången eftersom man inte behöver gå via arenapubliken. Man kan vara lite snabbare i kurvorna, säger Lena Philipsson.

– Och så är vi nog mer småputtrigt underfundiga snarare än att vi jagar skratt och punchlines. Det finns ändå ingen som tar emot skämtet i rummet, tillägger Christer Björkman.

På grund av pandemin är upplägget för årets Melodifestival helt annorlunda. Turnén är inställd och samtliga program sänds från Annexet i Stockolm utan publik.

– Vi gör ju ett helt nytt sorts program om man ska vara krass. Att turnén och därmed närvaron ute i landet uteblir är supertrist, men alternativet hade varit att ställa in allt och det vore ännu värre. Melodifestivalen behövs mer än någonsin i år, säger Björkman.

 

Programledarparets historia sträcker sig tillbaka till 2004 när Lena Philipsson ställde upp i tävlingen med ”Det gör ont” – en låt som hon vann tävlingen med. Därefter har hon både tävlat och uppträtt flera gånger, samt lett programmet tre gånger tidigare.

– Det kändes väldigt kul att bli tillfrågad just i år. På grund av pandemin har jag tvingats ställa in turné och allt, så jag har inte mycket annat för mig just nu. Det har känts härligt att få ha något att fästa blicken på igen.

Att programleda ett större nöjesprogram utan publik var något hon fick öva på redan i somras när hon ledde Allsång på Skansen.

– Då bjöd jag faktiskt in åtta tjejkompisar, men det var allt. Det är klart att det var svårt att inte kunna spela som vanligt med publiken, det gick ju till exempel inte att köra någon allsång. Men hemma i tv-soffan tror jag man märker mindre av om det är publik på plats eller ej.

 


Publiken i arenorna må utebli, men mycket pekar på att programmet i år kan håva in en större tv-publik än vanligt. Behovet av förenande lägerelds-tv har vuxit under pandemin och sett till tittarsiffror har stora tv-format som ”På spåret”, ”Idol” och ”Så mycket bättre” varit vinnare. I julas ville rekordmånga svenskar titta på Kalle Anka på julafton. Tittarsiffror är dock ingenting som påverkar Lena Philipssons nerver, säger hon.

– Nej, det där tänker jag inte alls på. Det känns ju ändå som att hela Sverige tittar på Melodifestivalen varje år, så om det blir en ökning så är den ändå marginell, säger hon.

Christer Björkman är dock inte säker på att tittarna kommer att strömma till direkt.

– Jag tror att det kan ta någon vecka eller två tills att man vant sig vid den nya formen. Jag hoppas att alla tittar med öppet sinne utifrån de förutsättningar som faktiskt är.

Alla älskar att ha en åsikt om Melodifestivalen. Hur kommer den att formuleras i år?

– Först och främst vill jag bara säga att det är allas vår rättighet att ha åsikter om Melodifestivalen. Det ingår att man ska tycka starkt och mycket. Jag älskar det, på gott och ont, säger Björkman.

 

Även när åsikterna handlar om din programledarinsats?

– Jadu… Det ingår det också. De får tycka vad de vill. Men jag hoppas att jag ska kunna tillföra en trygghet, en fast punkt som gör att man som tittare kan luta sig tillbaka och känna ett lugn.

För Christer Björkman har beslutet att programleda Melodifestivalen varit ambivalent. Efter 20 år som tv-producent och ”schlagergeneral” gör han i år sitt sista år med Melodifestivalen. När kollegorna tjatade in idén kände han sig både smickrad och rädd på samma gång.

– Det är ju egentligen vansinne, det är klart att jag inte ska tacka ja till det här egentligen. Men redaktionen sålde in det bra. Och som tv-producent så är det klart att jag ser jag poängen i att jag bör vara den röda tråden genom alla program, med tanke på jubileet, säger han.

– Men ju närmare jag kommer, desto mer ifrågasätter jag beslutet på grund av all nervositet…

Det första han gjorde efter att ha tackat ja var att skriva ner namn på personer som betytt mycket både för honom själv och för tävlingen. Utifrån namnen skapade man sedan en dramaturgi där personernas olika personlighet och tonalitet blev det bärande elementet, berättar han.

– Alla de här artisterna visar tillsammans den bredd som tävlingen står för. Det börjar med Lena som är en riktig veteran i sammanhanget, via de nya Anis Don Demina och Oscar Zia och slutar med Eurovisiontyngd i finalen, eftersom det är dit vi ska. Där kommer Måns Zelmerlöw in som ett naturligt namn, säger han.

 

Ett annat tema handlar om hans egna misslyckanden i tävlingen.

– I deltävling tre kommer jag att programleda med en person som jag hade kunnat göra vad som helst för att få se tävla i Melodifestivalen, men som alltid har vägrat: Timbuktu. Han är bara en av alla artister genom åren som jag försökt få med men misslyckats med.

Det låter som att programmet handlar en hel del om dig och din resa. Kommer vi att få lära känna Christer Björkman på ett annat sätt?

– Vad finns det mer att berätta, höll jag på att säga. Haha. Nej vi får se. Det är inget jag vill avslöja.

2021 blir ditt sista år i Melodifestivalen. Varför slutar du?

– 20 år är lång tid och det här projektet behöver nytt blod. Jag har vänt på varenda sten och nu känner jag att jag inte har så mycket mer kvar att ge. Jag är 63 bast och längtar efter andra utmaningar i livet, innan det är för sent.

Utmaningarna han syftar på är bland annat att ta Eurovisionformatet över Atlanten och göra ett American song contest för alla amerikanska stater, något som han har arbetat med sedan flera år tillbaka.

– Vi har inte sajnat något än, men nu är vi väldigt nära. Formatet finns där redan, det är utvecklat och klart. Planen är att det ska sjösättas redan 2022.

Vad är ditt starkaste minne från året då du började med Melodifestivalen?

– Mitt första år var också det första året vi drog ut på turné med Mello. Vi hade verkligen inte någon aning om vad vi gav oss in på. Precis samma sak är det nu. Det knyter ihop den här säcken – jag börjar utan att förstå någonting och slutar med att förstå lika lite.

 

Årets programledare i Melodifestivalen
Deltävling 1 – Lena Philipsson och Christer Björkman

Deltävling 2 – Anis Don Demina, Oscar Zia och Christer Björkman

Deltävling 3 – Jason ”Timbuktu” Diakité och Christer Björkman

Deltävling 4 – Pernilla Wahlgren, Per Andersson och Christer Björkman

Andra chansen – Shirley Clamp och Christer Björkman

Finalen – Måns Zelmerlöw, Shima Niavarani och Christer Björkman

Tävlingen startar på lördag den 6 februari kl 20 i SVT. Finalen genomförs den 13 mars.

 

eurovisionworld.com: Lena Philipsson from Sweden: I won't return to Melodifestivalen as a singer

INTERVIEW Lena Philipsson represented Sweden in Eurovision 2004 with "It Hurts". She shares her memories from back then, and is looking forward to co-host Saturday's first heat of Melodifestivalen 2021

This week Sweden will embark on the very popular six week music celebration, Melodifestivalen, the most popular TV show in Sweden, that will find the Swedish representative for Eurovision 2021.

Weeks ago, the Swedish broadcaster SVT announced that we won't have one host for Melodifestivalen 2021 but a whopping ten. Christer Björkman will be the main host for all the shows but will be accompanied with co-hosts each week. The first co-host that Björkman will have is no stranger to the Eurovision spotlight. "It Hurts" singer Lena Philipsson, or just "Lena PH" will open the co-host gig in the first heat of the competition.
 
We have last seen her in the Melodifestivalen spotlight as a singer in 2004 when she went to win the whole competition and represented Sweden in Istanbul, the first Eurovision edition that had a Semi-final. Lena took us back to 2004 and briefly shared some memories from Melodifestivalen 2004.

– It was a very special year. It was the beginning of a long-lasting "work-ship" with Orup, a Swedish singer and songwriter, and we were very successful for many years. I remember my visit to Turkey as a magical trip, we all had lots of fun.

Lena has quite a history to the Swedish Melodifestivalen. She has participated four times as a singer:

Melodifestivalen 1986: Kärleken är evig (2nd place)
Melodifestivalen 1987: Dansa i neon (5th place)
Melodifestivalen 1988: Om igen (2nd place)
Melodifestivalen 2004: Det gör ont (winner)
We also saw her participate twice as a songwriter, 1991, Tvillingsjäl (performed by Pernilla Wahlgren) and in 1999, Det svär jag på (performed by Arvingarna). Besides a singer and a songwriter, Lena took on a big role as the host for Melodifestivalen 2006. She also co-hosted Melodifestivalen 2000 and 2003.

– To compete and get a good result out of that is of course the most thrilling and fun part of being a singer although I don’t really like to compete. It was fun to be the host in 2006, but it was quite challenging and very little time to rehearse, so it was nerve wrecking. Over and above all, I was proud to write songs for other artists in this big competition.
 
 
Mello host
Although Lena had a tough job in 2006 to host the whole Swedish music tour, this is not the first time she co-hosted Melodifestivalen. She was one of the ten hosts in 2000. In 2003, during the first heat in Jönköping, she formed part of the hosting team with Charlotte Perrelli (then Nilsson) and Mark Levengood. She made guest appearances during the years as part of interval acts.

Now her next job in Melodifestivalen is to co-host with Christer Björkman, the man who developed Melodifestivalen into the format we know today. So the question is, how does she feel co-hosting the opening heat with him?

– Absolutely excited! He's my sidekick.

A question followers wonder is if Lena will ever consider returning to Melodifestivalen as a singer?

– No I have never considered it after 2004. I love Melodifestivalen, but as you pointed out, I have been there for many times in many different ways, and I think it's interesting to explore the world outside this "bubble".

In a couple of days we will watch Lena Philipsson together with Christer Björkman open the six week national final but as previously announced, Sweden will not opt for the usual six city tour for health and safety reasons. Melodifestivalen will be hosted in Stockholm for six weeks in Annexet in Stockholm without audience. It is a known fact that artists and hosts feed on the energy from the audience and this will be Lena's first Melodifestivalen hosting experience without audience.

– I am fine with the fact that there is no audience. It's still all about the competition, the songs, and the artists performing them, so I think it will work out just fine.

But has Lena heard any other competition songs and what advise does she give?

– No, I haven’t, but I expect it to be a mix of different genres as usual.

Any advice for the 28 contestants?

– What I can say is: "Don't be nervous!" Haha. Impossible to say that, I guess. Just be yourself.
 
Cancelled tour
Outside the Eurovision world, Lena is a big name in the Swedish music industry. She has released fourteen studio albums, with her latest one in 2020 titled "Maria Magdalena", eight compilation albums and giving us over fifty singles. So what has Lena been doing after her Eurovision participation in 2004?

– Well. I have been doing a lot of stage shows, like a ”Las Vegas - Show”, also various other shows, on my own and with Orup, and a play every couple of years. Without question a lot of music, tv shows and also tried out acting. During this time I also wrote a number of songs for my albums, and released two albums with my own song-writing. The latest project links with my new album "Maria Magdalena" as I have filmed my own videos for every song at this album. Quite busy!


The pandemic hit artists and the music industry very hard and Lena has expressed hope and positivity in the coming months.

– Sadly, I had to cancel a tour and a lot of other things around the release of the album ”Maria Magdalena” in 2020. Of course its been scary, then boring, impossible to plan, a lot of frustration, and the worst thing, waiting for the unknown. But now the vaccine is here, so there is hope that I can continue my music journey in the autumn of 2021 and go on my tour.

Lena shares her favorite Melodifestivalen and Eurovision songs:

– Well, I have always said I love the song that Svenne & Lotta competed in Melodifestivalen 1975, Bang en boomerang but in Eurovision it has to be the Dutch 1975 song Ding-a-dong. It made a huge impact on me at the time.

Lena Philipsson had four words to share with our readers

– I Love You All ❤️
 
 
 
Ladda upp med lite Lena PH - Spotify playlist
 
 

Lära så länge man man lever - nya videon med Lena PH

 
 
Nya videon till senaste singeln "Lära så länge man lever" med Lena Philipsson är här
 
 

DN: Lena Ph försöker uppfinna sig själv på nytt

 
 

Lena Philipsson är ett begrepp i svenskt musikliv sedan 35 år. Efter det senaste albumet funderar hon som bäst på vad nästa stora utmaning ska bli. Kanske ger hon sig på något helt annat eftersom hon gillar att förnya sig.


Just nu skulle Lena Philipsson ha varit mitt uppe i en stor turné och spelat låtarna från senaste plattan ”Maria Magdalena”.

– Men det blev inget med det. I stället har jag haft gott om tid till annat under hösten. Man försöker hitta på små saker för att hålla det hela i gång. Jag kan bli lite lat om det bara hänger på mig själv. En deadline är det enda som riktigt får fart på en.

Nu har det dykt upp en sådan. Hon håller som bäst på att förbereda sig inför den 6 februari då hon ska vara programledare för Melodifestivalens första deltävling.

– Kul att få jobba lite, säger hon och skrattar.

– Lite glitter och glamour. Men det blir ju ett helt nytt tänk eftersom vi kör utan publik.

Jobbat har hon trots allt gjort ändå under hösten, inte minst med att producera videor till alla låtarna på albumet. Som vanligt gillar Lena Philipsson att vara involverad i alla delar av det hon gör. Med sina låtvideor har hon gått ett steg längre och skapat dem i det närmaste helt själv.

– Jag filmar allt med mobilen, oftast här hemma. Jag är bra på att hitta kreativa lösningar och det blir helt okej när man tittar på det sedan.


Jag tar sjukt många bilder med mobilen och det är alltid några som blir bra.
Och gissa vem som har tagit pressbilderna på hennes hemsida? Lena Philipsson.

– Det är smidigt och jag tycker inte det blir sämre än med fotograf och smink och styling. Jag tar sjukt många bilder med mobilen och det är alltid några som blir bra. Är det tillräckligt hög teknisk kvalitet? Vet inte. Funkar det för tidningsformat? Vet inte. Sådant är jag helt ointresserad av.

”Maria Magdalena” är titeln på både senaste albumet och på en av låtarna. Det är också namnet på artisten själv enligt folkbokföringen, Maria Magdalena Filipsson närmare bestämt.

Hur hänger det här ihop?

– Det är inte konstigare än att pappa stavade med Ph, så vi barn trodde vi hette så tills det var för sent att ändra. Och Lena har jag alltid kallats.

I låten ”Maria Magdalena” kallar du dig en ”småländsk liten diva”?

– Humor! Flera låtar på skivan har lite roligare texter än jag brukat skriva tidigare, vet inte varför det har dröjt.

Men skivan har också vemodigare inslag, som de här textraderna om tomheten efter att barnen flyttat ut: ”Jag går omkring bland minnen från mitt liv. Bäddade sängar ingen sover i.”

– Det var ett tag sedan jag skrev låtarna. Där hade jag samlat ihop 50-årskänslan när barnen vuxit upp och flyttat. När man inte behöver finnas där på samma sätt längre. Jag har grävt där jag står.

Och var står du nu?

– Jomen nu har jag vant mig, nu flödar kreativiteten mer än någonsin. Jag har tiden, det är som när jag var 20 och kunde skriva en låt när jag ville. Väldigt lustfyllt.

Det lär alltså komma fler låtar så småningom och säkert någon show. Men Lena Philipsson gillar också att testa helt nya saker, som att skådespela. Senast medverkade hon i julkalendern 2018 och hon skulle gärna filma igen. Men kanske blir hennes nästa projekt något hon aldrig har gjort förut.

Du längtar inte längre efter att bli arkitekt som du drömde om i gymnasiet?

– Men det är nog lite sent nu va? Visserligen gick jag teknisk linje med inriktning bygg men då trodde man ju inte det var möjligt att bli artist. Jag kommer från en familj av realister där man inte hade så stora drömmar.

Där fanns i alla fall musikalitet. Lena fick skivkontrakt innan hon hade tagit studenten och slog igenom i Melodifestivalen som 20-åring med ”Kärleken är evig”. I år kan hon fira 35-årsjubileum som artist.

Finns det något du ångrar?

– Jag gav mig ut och arbetade för tidigt efter att mitt första barn fötts. Jag ville vara duktig och trodde jag var tvungen. Men ångrar … jag vet inte. Man lär sig saker, skaffar erfarenheter.

Din bästa stund som artist?

– Oj, det är många. Jag är stolt över att jag åstadkommer så mycket av egen kraft nu. Men jag tar aldrig något för givet. Jag tror att det är anledningen till att jag kunnat bli kvar så länge i branschen – jag försöker hela tiden uppfinna mig själv på nytt.

 

Lena Philipsson
Gratuleras till: Fyller 55 år den 19 januari 2021.

Gör: Artist och kreatör.

Aktuell: Leder Melodifestivalens första deltävling den 6 februari.

Bor: Stockholm.

Familj: Barnen Noa och Saga.

Så firar hon födelsedagen: ”Stillsamt. Jag köper presenter till mig själv, slår in och får inte öppna förrän jag fyller. Så har jag gjort de senaste åren och jag blir alltid lika glad när jag öppnar dem, för det är ju bra grejer.”

Om att fylla 55: ”Inte så roligt att åldras fysiskt men jag är glad för erfarenheterna.”

KÄLLA


Ny singel och video nästa vecka "Lära så länge man lever" med Lena PH

 
Lena Philipsson skriver på FB: Och snart är det dags för den avslutande videon LÄRA SÅ LÄNGE MAN LEVER från albumet MARIA MAGDALENA. Den kommer nästa v. Här är singelomslaget.
 
Detta blir femte singel från senaste plattan, den följer upp "Maria Magdalena", "Du ljuger", "Du är aldrig ensam" och "En still depression".
 
6/2 2021 är Lena Philipsson programledare för första deltävlingen av Melodifestivalen 2021 där hon även kommer framföra musik nummer.

Expressen: Lena Philipsson om Mello: ”Hedrande att få frågan”

 
 

Lena Philipsson, 54, debuterade i ”Melodifestivalen” som 20-åring med ”Kärleken är evig”. Efter det tävlade ytterligare tre gånger innan hon tillslut tog sig hela vägen till vinst med ”Det gör ont” 2004. I Eurovision kom hon slutligen på delad femte plats tillsammans med Cypern.


Men Lena Philipsson har inte bara varit med som tävlande. Hon har också programlett ”Mellon” inte mindre än tre gånger – och i år gör hon det igen.

– Med tanke på turnéer och annat som har blivit inställt på grund av pandemin så känns detta som en glittrande juvel i mörkret, säger hon.

Det är sedan tidigare känt att kommande ”Melodifestival” blir Christer Björkmans sista efter 20 år vid rodret.

– Det är så oerhört hedrande att få frågan så jag kände att jag bara måsta tacka ja. Men efter 20 år med projektet vet jag också vad det är jag har tackat ja till, så det är med skräckblandad förtjusning och stor respekt som jag kliver in i programmet, säger Christer Björkman.


Tackade inte ja direkt
Vetlanda-sångerskan kommer att leda Melodifestivalens första deltävlig. Vilka artister som uppträder då är fortfarande inte bekräftat. Lena Philipsson berättar att hon erbjöds uppdraget redan i början av hösten – men tackade inte ja direkt.

– Jag fick frågan i september, oktober och jag funderade först ett tag, gick på ett introduktionsmöte och sa därefter ja.

Vad hade du för krav för att tacka ja?

– Jag skulle inte kalla någonting för krav, en arbetsplats ska ju vara trevlig att komma till och det är viktigt med samarbetet. Men jag är med och skriver manus och utformar det jag själv ska framföra.

Det är snart 17 år sedan hon vann med ”Det gör ont”. Framträdandet har nästintill fått ikonstatus, tack vare hennes kreativa sätt att dansa med mickstativet och den rosa kreationen.

Lena Philipsson har tidigare i vintras sagt att hon inte är intresserad av att komma tillbaka till ”Mellon” – som tävlande. I januari fyller hon 55 år och sa att hon kände sig för gammal för att tävla.

– Jag ser inte att jag kommer tävla i ”Melodifestivalen” igen i framtiden, det tror jag inte. Det är ju ungdomarna som är där nu. Ska jag komma dit som den gamla tanten, sista chansen liksom, sa sångerskan under en frågestund på sin Instagram i julas.

 

Till Expressen säger hon att själva tävlingsmomentet aldrig varit hennes grej.

– Det kommer bli kul att vara programledare. Jag är egentligen inte så förtjust i att tävla.


”Festligt och avslappnat”
Lena Philipsson har precis som resten av Sveriges underhållningsbransch påverkats hårt av coronapandemin. Men det kreativa arbetet har inte satts på paus. Bland annat har hon börjat producera egna musikvideor i hemmet och släppt albumet ”Maria Magdalena”.

– Det har varit trist och skrämmande om vartannat. Jag har jobbat med mitt album på sociala medier under året och gjort en del tv-program men resten har ju blivit inställt i väntan på gladare nyheter. Jag ser fram emot vaccinet.


Även om hon tackar nej till att tävla, lovar Lena Philipsson att hon kommer att sjunga på scen.

– Jag hoppas det ska bli festligt och avslappnat. Och ja, jag kommer framföra musiknummer.

Redan i höstas stod det klart att årets ”Melodifestival” får ett annat upplägg. Deltävlingarna, ”andra chansen” och finalen kommer att spelas in på Annexet i Stockholm.

Varje tävling kommer att ha nya programledare och i går stod det klart vilka det blir: Förutom Lena Philipsson kommer Anis Don Demina, Oscar Zia, Jason Diakité, Per Andersson och Shirley Clamp programleda deltävlingarna och ”Andra chansen”. Den stora finalen kommer ledas av ”Eurovision”-vinnaren Måns Zelmerlöw och skådespelaren Shima Niavarani.

Skådespelaren och ”Grotesco”-komikern Per Andersson lovar att det kommer ”balla ur fullständigt”.

– Vi håller inte tillbaks i min deltävling, tänker jag. Utan det kommer bli vil. Det kommer gå vilt till, säger han i SVT:s ”Morgonstudion”.

Komikern kommer tillsammans med Christer Björkman leda tävlingens tredje program. Andersson lovar att bjuda på sång och skämt.

– Även när jag sjunger så tenderar det att bli något slags av skämt. Så det kommer nog bli en kombination av dem båda.

KÄLLA


Lena PH drar igång Melodifestivalen 2021!

 
SVT:

Melodifestivalen får nya programledare för varje deltävling

UPPDATERAD IDAG 09:31PUBLICERAD IDAG 08:38

Den 6 februari inleds Melodifestivalen och finalen hålls den 13 mars. Deltävlingarna kommer att sändas utan publik från Stockholm. I december presenterades vilka artister som ska tävla i årets upplaga och nu avslöjas vilka programledarna blir.

2021 års Melodifestival har färre i publiken (ingen alls) men fler programledare än vanligt. Festivalveteranen och tävlingsproducenten Christer Björkman gör sin sista mello efter 20 år – denna gång även som ”huvudprogramledare”.

– Det är med skräckblandad förtjusning, säger han.

 

Deltävling ett

I deltävling ett kommer även artisten och 2004-vinnaren Lena Philipsson att vara programledare.

– Jag längtar efter lite glitter och glamour, säger hon om valet att tacka ja till uppdraget.

 

Deltävling två

Under deltävling två får Christer Björkman sällskap av Oscar Zia och Anis Don Demina som båda, likt Lena Philipsson, tävlat i Melodifestivalen tidigare.

– Jag var lite rädd i början, jag tänkte ”shit Oscar är mycket, tänk om vi krockar”?, säger Anis Don Demina.

 

Deltävling tre

Jason ”Timbuktu” Diakité kommer att vara programledare för deltävling tre. Christer Björkman säger att artisten alltid varit en av Björkmans drömartister att ha med i Melodifestivalen.

 

Deltävling fyra

Deltävling fyra kommer att programledas av komikern Per Andersson.

– Det får balla ur fullständigt tänker jag, det är mitt motto, säger Andersson om sitt programledarskap.

 

Andra chansen

Shirley Clamp har själv deltagit i Melodifestivalen flera gånger och som högst placerat sig på en andraplats med Min kärlek år 2004. Tillsammans med Christer Björkman programleder hon andra chansen.

– Nostalgikänsla, hyllningskänlsa och tacksamheten över att det var där jag slog igenom – det kommer jag ta med mig, säger hon.

 

Finalen

Skådespelaren Shima Niavarani står på scen under finalkvällen den 13 mars.

– Vem trodde det? Inte jag! Jag har inte satt min fot i Melodifestivalen, säger hon.

Hon får sällskap av eurovisionvinnaren och melodifestivalfavoriten Måns Zelmerlöw.

– Jag smyger ju in i mello på nåt sätt varje år, men det var oerhört lätt att tacka ja i år, för att hylla Christer, säger han.

Zelmerlöw har programlett Melodifestivalen, 2010, och Eurovision song contest tillsammans med Petra Mede 2016.

Mer om detta i 

Aftonbladet, Expressen

Så här såg det ut 2013 tillsammans med Danny

 


Programledare Melodifestivalen 2021: Lena Philipsson, Måns Zelmerlöw och Oscar Zia bland

 
 
 
 
Aftonbladet:
 

Det blir en stjärnkavalkad som flankerar Christer Björkman under hans sista år i Melodifestivalen.

Aftonbladet kan avslöja att Lena Philipsson, Måns Zelmerlöw och Oscar Zia finns bland de som tackat ja – men att SVT under mellandagarna fortsatt att jaga flera stora namn.

– Pernilla Wahlgren blev tillfrågad för två tre veckor sen, jag vet inte om det kontraktet är påskrivet än, säger en källa med god insyn.


Schlagergeneralen Christer Björkman, 63, har sedan tidigare gått ut med att 2021 blir hans sista år vid rodret för Melodifestivalen. Nu står det klart att Björkman själv kommer att leda de sex programmen, flankerade av en stjärnkavalkad.

 

– Det ska vara lite grann Christers favoriter. Det kommer vara två eller flera personer i varje program om jag förstått det rätt, tillsammans med Christer, säger en person med god insyn i Melodifestivalens arbete.

 

Rekordsent ute
SVT brukar vanligtvis gå ut med det följande års programledare för den populära tv-showen redan under hösten, gärna med en presskonferens och stort pompa och ståt för att marknadsföra programmet och garantera biljettförsäljning till arenor runt om i Sverige. Men i år, när coronapandemin gör att Mello inte kommer erbjuda någon publikshow, är kanalen också rekordsent ute med programledarna, när inga namn har offentliggjorts före årets slut.

 

Enligt uppgifter till Aftonbladet har SVT fortsatt att jaga stora namn under mellandagarna.

– Nej, de är inte klara än, åtminstone var de inte det inte precis före jul, de är väldigt sent ute kan man tycka, säger en branschkälla.

En annan av Aftonbladets uppgiftslämnare berättar att Pernilla Wahlgren, 53, fått frågan om att bli en av Melodifestivalens programledare så sent som i december.


– Pernilla blev tillfrågad för två tre veckor sen, jag vet inte om det kontraktet är påskrivet än, säger källan.

 

Sanna Nielsen och Sarah Dawn Finer tillfrågade
I dag kan Aftonbladet ändå avslöja några av de stjärnor som har tackat ja till att vara med och leda Melodifestivalen 2021.

 

Enligt Aftonbladets källor är ett av namnen Lena Philipsson, 54. Hon har tävlat fyra gånger som artist och ytterligare två gånger som låtskrivare. 2000 och 2003 var hon en av flera programledare för att 2006 leda hela showen på egen hand och hon har medverkar i mellanakter en mängd gånger. Två andra som också tackat ja är Eurovision-vinnaren Måns Zelmerlöw, 34, som också gjorde succé som programledare för tävlingen 2010. Även Oscar Zia, 24, uppges ha tackat ja till att leda en av Melodifestivalens sex sändningar i februari eller mars.

– Ja, han är en av dem som ska leda en deltävling, säger en uppgiftslämnare.

Bland dem som också tillfrågats, men där Aftonbladets källor inte vet om de tackat ja eller inte, finns Sanna Nielsen, 36, och Sarah Dawn Finer, 39.

 

Anis Don Demina högaktuell
Även Anis Don Demina, 27, uppges vara högaktuell för Melodifestivalens sändningar i vår, men det är oklart om han ska vara med som programledare, eller om han ska delta i en mellanakt.

Danny Saucedo, 34, har redan sedan tidigare avslöjat att han varit en av dem som tillfrågats. Men att han i stället bestämde sig för att hellre tävla igen efter att Christer Björkman ringt upp honom.

 

 

– Han sa att det är hans sista år och att han ville att jag skulle vara med och leda den förstadeltävlingen. Han ville ha med personer som han känt betytt något för honom och för tävlingen genom sina år. Jag tyckte att det lät svinkul och kände mig hedrad att han ville ha med mig. Men när jag lägger på luren så börjar det bubbla i mig, sa Danny till Aftonbladet i samband med att han bekräftades som artist i nästa års tävling.

I slutet av september tillbakavisade David Sundin att han skulle vara en av dem som leder Melodifestivalen 2021.

 

Mello sänds i SVT1 lördagar 20.00 under sex veckor med start 6 februari.

Melodifestivalen 2021: de leder programmet
Christer Björkman – samtliga program

 

Klara för ett program vardera, enligt Aftonbladets källor:

Lena Philipsson

Måns Zelmerlöw

Oscar Zia

Tillfrågade, oklart om de tackat ja:

Pernilla Wahlgren

Sarah Dawn Finer

Sanna Nielsen

Anis don Demina

KÄLLA


Ny video med Lena PH - Höra Hur Du Mår

 
Näst sista videon från plattan "Maria Magdalena" är här - "Höra Hur Du Mår"
Sista videon "Lär Så Länge Man Lever" kommer Januari 2021.
 
 
 
 
Utöver detta live sänder Lena Philipsson på Instragram på Söndag;
 
 
 

Ny Lena PH video - Är det för sent?

 
 
 
Starka balladen "Är det för sent" har nu fått en video.

Text & Musik - Lena Philipsson
Inspelning av video - Lena Philipsson
Plats - LA
Klippning: Saga

 


RSS 2.0
".