Lena PH & Carola: Schlagerdrottningar på varsin krogscen

lena ph carola

Två folkkära schlagerdrottningar, två uppmärksammade comebacker - med två olika spår.
Det är dags för Lena Philipsson och Carola Häggkvist att kliva på ­scenen igen.
I kväll är det premiär för Lenas show, i morgon är det dags för Carola.


"Jag tackar Gud".
Klockan närmade sig halv elva, den 26:e februari 1983, och i strålkastarljuset på Palladium i Malmö stod Carola Häggkvist, 16 år, som överlägsen vinnare av schlager-SM. Samtliga jurygrupper hade gett "Främling" full pott. Över sex miljoner tittare, bland dem en viss Vetlandatjej, bevittnade det mest klassiska genombrottet - och tacktalet - i modern tv-historia.
Tre år senare gjorde Lena Philipsson entré i samma tävling. Lena nådde bara en andraplats på Cirkus i Stockholm med "Kärleken är evig" - skriven av Per Gessle och Torgny Söderberg - men fick ändå ett gigantiskt genombrott. I kläder hon designat själv hemma vid symaskinen.
Melodifestivalen var språngbrädan

I dag är Carola Häggkvist och Lena Philipsson två odiskutabla schlagerdrottningar. Man kan till och med säga att de format den moderna schlagertävlingen. Sedan Melodifestivalen gick från svartvit till färg har bara två andra sångerskor, Kikki Danielsson (nio starter, två vinster) och Charlotte Perrelli (två starter - två vinster), meriter som kan mäta sig med Carolas och Lena Ph:s meriter.
Att de nu, under samma vecka och endast 250 meter från varandra har premiär för var sin krogshow är förstås anmärkningsvärt. Även om tajmingen är en slump.
Egentligen är olikheterna mellan Carola och Lena Ph minst lika många som likheterna. Deras musikaliska släktskap finns bevarade i arkivet hos Bert Karlssons skivbolag Mariann, men i dag är det i princip obefintligt.
Bättre än någonsin

Då har ändå båda divorna använt Melodifestivalen som en språngbräda för var sin comeback under 2000-talet.
2004, efter 16 års frånvaro, ställde Lena Ph återigen upp i schlagern. Vid sin sida i green room hade hon denna gång Orup. Resultatet: bättre än någonsin.
Lena Ph misstog mikrofonstativet för en strippstång och "Det gör ont" vann Melodifestivalen i utklassningsstil. Paret fortsatte samarbetet med flera plattor och en krogshow som blev publiksuccé innan den blev en utsåld turné.
Blev inte den nystart hon önskat

Carola valde att göra comeback efter 15 års äventyr som tagit henne allt längre från den person som slog igenom i Melodifestivalen. När "Carola" sjöng "Evighet" 2006 hade hon spelat i "Sound of music", spelat in ett gospelalbum, flera kristna skivor och firat jul i Betlehem. Bland annat. "Evighet" vann hela tjottaballongen och "Invincible" slutade, precis som Lena Philipssons "It hurts", topp fem i Eurovision.
Men för Carola innebar Melodifestivalen ändå inte samma nystart som för Lena Ph. Året därpå blev en snopen Carola ignorerad av segrarna The Ark när hon skulle dela ut vandringspriset "Sångfågeln" i Melodifestivalens direktsändning. 2008 tänkte Carola fira 25 år som artist, men deltagandet i schlager-SM blev en flopp. Duetten "One love", med Andreas Johnson, blev utslagen i "Andra chansen" och i det utdragna kaoset som följde ställdes jubileums­turnén in helt.
Båda artisterna deltar i tv

Frågan är om Carola landat efter den turbulensen. Hon har vägrat popplatta sedan 2006, och i stället gett ut ytter­ligare två julskivor i "Betlehem"-serien samt coveralbumet med Elvis Presley- och Barbra Streisand-låtar.
Carola har inte gett upp planerna på en popcomeback, men har inget konkret att presentera. Närmaste uppdraget efter krogshowen är i stället att vara "coach" i nya talangsåpan "The voice", där hon delar uppdraget med Ola Salo, Petter och Magnus Uggla.
Lena Philipsson är redan på gång. Den 30:e november kommer nya albumet, där hon sam­arbetat med kolleger som Andreas Kleerup, Veronica Maggio och Mauro Scocco.
Men först kommer även Lena att synas i tv, som en av artisterna i "Så mycket bättre", tillsammans med bland andra krogshowaktuelle (schlagervinnaren) Tomas Ledin.
Det verkar helt enkelt som om Lena Ph ligger steget före Carola just nu.
I kväll är det premiär för "Min drömshow - 25 år som artist".
I morgon är det dags för Carolas krogshow "Elvis, Barbra och jag".

Källa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0