Album Recension: Lena Philipsson - Maria Magdalena: Lena PH bjuder på Discopop, känslor, humor och självdistans

 
 
Lena PH bjuder på Discopop, känslor, humor och självdistans

Betyg 4 av 5

Maria Magdalena är hennes bästa sedan "Det gör ont"-plattan

Det är fem år sedan Lena Philipsson släppte sin senaste platta "Jag Är Ingen Älskling", som var melankolisk, organisk och personlig. Nu byter hon blad, tar fram syntharna och trummaskinen igen.

 

Förra året gjorde Lena PH comeback med en sommardänga som nog fick många att undra första gången de hörde den "vad f-n är det här?
Men så bra det gick, med en mix av balkan-pop och latino hooks charmade hon publiken igen med den kaxiga "Maria Magdalena"
Och ego låten, som kan ses som en uppföljare till "Lena Anthem" drar igång nya plattan. Fortfarande en skön sommarhit med härlig självdistans, så här ett år efter den kom ut.

Plattan fortsätter med Alcazar-doftande "Lära så länge man lever". Lena fungerar utmärkt som en disco drottning, låten kan bli hennes egna "I Will Survive"
Denna är en av skivans allra bästa låtar, men en text som känns äkta.

Lena PH har skrivit all musik och text till alla låtarna, och hennes humor lyser framför allt igenom i "En Stilla Depression" - en låt som är allt annat än deprimerande.
Med skön flört med soundet från Ace of Bases glansdagar och en en text som "En stilla depression, Som en halvdan erektion, Man fattar vad som menas, Men inget penetreras" känns den
given som en sommarhit för 2020.

Tempot dras ner med låten "Höra Hur Du Mår", en låt som handlar om hur livet är när barnen flyttar hemifrån. Fin och personlig text, men låter saknar något, kunde varit en låt hon hade gjort
under Orup tiden. Text temat fortsätter i "Du är aldrig ensam", här är dock både produktionen, melodin och låten bättre.

Och tal om Orup - Lenas egna "Stockholm" är en funkig popdänga med skön house slinga. "Du Ljuger" låter som den mest moderna balladen på plattan, med ljudeffekter som påminner om P!nks låt "90 Days" från förra året.


Tillbaka till det mer lättsamma blir det i "Han Går På Vatten" där vi får höra Lena prat-rappa! Var det "My Name" från 1989 senast det hände? Kul, underhållande och svängigt är det i alla fall.

 

Plattan avslutas med en av de bästa balladerna Philipsson någonsin sjungit in "Är Det För Sent", känns som kommer rakt från Lenas hjärta

 

Största problemet med plattan är att den är för kort. 9 låtar och dryga 30 minuter känns en aningen snålt, att man valde bort att ta med låtarna "Dobidej", "Galen" och "Spara Dig Inte Till Jesus" från förra sommarturnén känns obegripligt, samtliga hade passat bra in på "Maria Magdalena"

 

Anders Hansson är den perfekta producenten till Lena PH:s låtskrivande. De tillsammans hittar nästan rätt varje gång, och detta är en bästa Lena plattan sedan deras samarbete med
"Det gör ont en stund på natten men inget på dan" som kom 2004.

 


Bästa Spår:
Lära så länge man lever, Maria Magdalena, En Stilla Depression

//Lena Philipsson Bloggen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0