Lena PH snackar Melodifestivalen 2021

 

DN: De leder starten på Melodifestivalen: ”Vi gör ett helt nytt sorts program

I tjugo år har han hållit till i kulisserna. Nu tar tv-producenten Christer Björkman steget ut på scen för att programleda hela Melodifestivalen ihop med åtta artister. I första programmet får han sällskap av en veteran: Lena Philipsson.

 

– Det kunde inte börja bättre! Jag är Lenas stora fan och enormt stolt över att få ta plats bredvid henne, utbrister Christer Björkman.

Det gör han också bokstavligen – om än på armlängds avstånd. När DN når programledarparet på tisdagen har de just sjunkit ner i en soffa i en av logerna på Annexet efter att ha repeterat manus.

– Det känns bra, manuset sitter där! Det är mer direkt tilltal den här gången eftersom man inte behöver gå via arenapubliken. Man kan vara lite snabbare i kurvorna, säger Lena Philipsson.

– Och så är vi nog mer småputtrigt underfundiga snarare än att vi jagar skratt och punchlines. Det finns ändå ingen som tar emot skämtet i rummet, tillägger Christer Björkman.

På grund av pandemin är upplägget för årets Melodifestival helt annorlunda. Turnén är inställd och samtliga program sänds från Annexet i Stockolm utan publik.

– Vi gör ju ett helt nytt sorts program om man ska vara krass. Att turnén och därmed närvaron ute i landet uteblir är supertrist, men alternativet hade varit att ställa in allt och det vore ännu värre. Melodifestivalen behövs mer än någonsin i år, säger Björkman.

 

Programledarparets historia sträcker sig tillbaka till 2004 när Lena Philipsson ställde upp i tävlingen med ”Det gör ont” – en låt som hon vann tävlingen med. Därefter har hon både tävlat och uppträtt flera gånger, samt lett programmet tre gånger tidigare.

– Det kändes väldigt kul att bli tillfrågad just i år. På grund av pandemin har jag tvingats ställa in turné och allt, så jag har inte mycket annat för mig just nu. Det har känts härligt att få ha något att fästa blicken på igen.

Att programleda ett större nöjesprogram utan publik var något hon fick öva på redan i somras när hon ledde Allsång på Skansen.

– Då bjöd jag faktiskt in åtta tjejkompisar, men det var allt. Det är klart att det var svårt att inte kunna spela som vanligt med publiken, det gick ju till exempel inte att köra någon allsång. Men hemma i tv-soffan tror jag man märker mindre av om det är publik på plats eller ej.

 


Publiken i arenorna må utebli, men mycket pekar på att programmet i år kan håva in en större tv-publik än vanligt. Behovet av förenande lägerelds-tv har vuxit under pandemin och sett till tittarsiffror har stora tv-format som ”På spåret”, ”Idol” och ”Så mycket bättre” varit vinnare. I julas ville rekordmånga svenskar titta på Kalle Anka på julafton. Tittarsiffror är dock ingenting som påverkar Lena Philipssons nerver, säger hon.

– Nej, det där tänker jag inte alls på. Det känns ju ändå som att hela Sverige tittar på Melodifestivalen varje år, så om det blir en ökning så är den ändå marginell, säger hon.

Christer Björkman är dock inte säker på att tittarna kommer att strömma till direkt.

– Jag tror att det kan ta någon vecka eller två tills att man vant sig vid den nya formen. Jag hoppas att alla tittar med öppet sinne utifrån de förutsättningar som faktiskt är.

Alla älskar att ha en åsikt om Melodifestivalen. Hur kommer den att formuleras i år?

– Först och främst vill jag bara säga att det är allas vår rättighet att ha åsikter om Melodifestivalen. Det ingår att man ska tycka starkt och mycket. Jag älskar det, på gott och ont, säger Björkman.

 

Även när åsikterna handlar om din programledarinsats?

– Jadu… Det ingår det också. De får tycka vad de vill. Men jag hoppas att jag ska kunna tillföra en trygghet, en fast punkt som gör att man som tittare kan luta sig tillbaka och känna ett lugn.

För Christer Björkman har beslutet att programleda Melodifestivalen varit ambivalent. Efter 20 år som tv-producent och ”schlagergeneral” gör han i år sitt sista år med Melodifestivalen. När kollegorna tjatade in idén kände han sig både smickrad och rädd på samma gång.

– Det är ju egentligen vansinne, det är klart att jag inte ska tacka ja till det här egentligen. Men redaktionen sålde in det bra. Och som tv-producent så är det klart att jag ser jag poängen i att jag bör vara den röda tråden genom alla program, med tanke på jubileet, säger han.

– Men ju närmare jag kommer, desto mer ifrågasätter jag beslutet på grund av all nervositet…

Det första han gjorde efter att ha tackat ja var att skriva ner namn på personer som betytt mycket både för honom själv och för tävlingen. Utifrån namnen skapade man sedan en dramaturgi där personernas olika personlighet och tonalitet blev det bärande elementet, berättar han.

– Alla de här artisterna visar tillsammans den bredd som tävlingen står för. Det börjar med Lena som är en riktig veteran i sammanhanget, via de nya Anis Don Demina och Oscar Zia och slutar med Eurovisiontyngd i finalen, eftersom det är dit vi ska. Där kommer Måns Zelmerlöw in som ett naturligt namn, säger han.

 

Ett annat tema handlar om hans egna misslyckanden i tävlingen.

– I deltävling tre kommer jag att programleda med en person som jag hade kunnat göra vad som helst för att få se tävla i Melodifestivalen, men som alltid har vägrat: Timbuktu. Han är bara en av alla artister genom åren som jag försökt få med men misslyckats med.

Det låter som att programmet handlar en hel del om dig och din resa. Kommer vi att få lära känna Christer Björkman på ett annat sätt?

– Vad finns det mer att berätta, höll jag på att säga. Haha. Nej vi får se. Det är inget jag vill avslöja.

2021 blir ditt sista år i Melodifestivalen. Varför slutar du?

– 20 år är lång tid och det här projektet behöver nytt blod. Jag har vänt på varenda sten och nu känner jag att jag inte har så mycket mer kvar att ge. Jag är 63 bast och längtar efter andra utmaningar i livet, innan det är för sent.

Utmaningarna han syftar på är bland annat att ta Eurovisionformatet över Atlanten och göra ett American song contest för alla amerikanska stater, något som han har arbetat med sedan flera år tillbaka.

– Vi har inte sajnat något än, men nu är vi väldigt nära. Formatet finns där redan, det är utvecklat och klart. Planen är att det ska sjösättas redan 2022.

Vad är ditt starkaste minne från året då du började med Melodifestivalen?

– Mitt första år var också det första året vi drog ut på turné med Mello. Vi hade verkligen inte någon aning om vad vi gav oss in på. Precis samma sak är det nu. Det knyter ihop den här säcken – jag börjar utan att förstå någonting och slutar med att förstå lika lite.

 

Årets programledare i Melodifestivalen
Deltävling 1 – Lena Philipsson och Christer Björkman

Deltävling 2 – Anis Don Demina, Oscar Zia och Christer Björkman

Deltävling 3 – Jason ”Timbuktu” Diakité och Christer Björkman

Deltävling 4 – Pernilla Wahlgren, Per Andersson och Christer Björkman

Andra chansen – Shirley Clamp och Christer Björkman

Finalen – Måns Zelmerlöw, Shima Niavarani och Christer Björkman

Tävlingen startar på lördag den 6 februari kl 20 i SVT. Finalen genomförs den 13 mars.

 

eurovisionworld.com: Lena Philipsson from Sweden: I won't return to Melodifestivalen as a singer

INTERVIEW Lena Philipsson represented Sweden in Eurovision 2004 with "It Hurts". She shares her memories from back then, and is looking forward to co-host Saturday's first heat of Melodifestivalen 2021

This week Sweden will embark on the very popular six week music celebration, Melodifestivalen, the most popular TV show in Sweden, that will find the Swedish representative for Eurovision 2021.

Weeks ago, the Swedish broadcaster SVT announced that we won't have one host for Melodifestivalen 2021 but a whopping ten. Christer Björkman will be the main host for all the shows but will be accompanied with co-hosts each week. The first co-host that Björkman will have is no stranger to the Eurovision spotlight. "It Hurts" singer Lena Philipsson, or just "Lena PH" will open the co-host gig in the first heat of the competition.
 
We have last seen her in the Melodifestivalen spotlight as a singer in 2004 when she went to win the whole competition and represented Sweden in Istanbul, the first Eurovision edition that had a Semi-final. Lena took us back to 2004 and briefly shared some memories from Melodifestivalen 2004.

– It was a very special year. It was the beginning of a long-lasting "work-ship" with Orup, a Swedish singer and songwriter, and we were very successful for many years. I remember my visit to Turkey as a magical trip, we all had lots of fun.

Lena has quite a history to the Swedish Melodifestivalen. She has participated four times as a singer:

Melodifestivalen 1986: Kärleken är evig (2nd place)
Melodifestivalen 1987: Dansa i neon (5th place)
Melodifestivalen 1988: Om igen (2nd place)
Melodifestivalen 2004: Det gör ont (winner)
We also saw her participate twice as a songwriter, 1991, Tvillingsjäl (performed by Pernilla Wahlgren) and in 1999, Det svär jag på (performed by Arvingarna). Besides a singer and a songwriter, Lena took on a big role as the host for Melodifestivalen 2006. She also co-hosted Melodifestivalen 2000 and 2003.

– To compete and get a good result out of that is of course the most thrilling and fun part of being a singer although I don’t really like to compete. It was fun to be the host in 2006, but it was quite challenging and very little time to rehearse, so it was nerve wrecking. Over and above all, I was proud to write songs for other artists in this big competition.
 
 
Mello host
Although Lena had a tough job in 2006 to host the whole Swedish music tour, this is not the first time she co-hosted Melodifestivalen. She was one of the ten hosts in 2000. In 2003, during the first heat in Jönköping, she formed part of the hosting team with Charlotte Perrelli (then Nilsson) and Mark Levengood. She made guest appearances during the years as part of interval acts.

Now her next job in Melodifestivalen is to co-host with Christer Björkman, the man who developed Melodifestivalen into the format we know today. So the question is, how does she feel co-hosting the opening heat with him?

– Absolutely excited! He's my sidekick.

A question followers wonder is if Lena will ever consider returning to Melodifestivalen as a singer?

– No I have never considered it after 2004. I love Melodifestivalen, but as you pointed out, I have been there for many times in many different ways, and I think it's interesting to explore the world outside this "bubble".

In a couple of days we will watch Lena Philipsson together with Christer Björkman open the six week national final but as previously announced, Sweden will not opt for the usual six city tour for health and safety reasons. Melodifestivalen will be hosted in Stockholm for six weeks in Annexet in Stockholm without audience. It is a known fact that artists and hosts feed on the energy from the audience and this will be Lena's first Melodifestivalen hosting experience without audience.

– I am fine with the fact that there is no audience. It's still all about the competition, the songs, and the artists performing them, so I think it will work out just fine.

But has Lena heard any other competition songs and what advise does she give?

– No, I haven’t, but I expect it to be a mix of different genres as usual.

Any advice for the 28 contestants?

– What I can say is: "Don't be nervous!" Haha. Impossible to say that, I guess. Just be yourself.
 
Cancelled tour
Outside the Eurovision world, Lena is a big name in the Swedish music industry. She has released fourteen studio albums, with her latest one in 2020 titled "Maria Magdalena", eight compilation albums and giving us over fifty singles. So what has Lena been doing after her Eurovision participation in 2004?

– Well. I have been doing a lot of stage shows, like a ”Las Vegas - Show”, also various other shows, on my own and with Orup, and a play every couple of years. Without question a lot of music, tv shows and also tried out acting. During this time I also wrote a number of songs for my albums, and released two albums with my own song-writing. The latest project links with my new album "Maria Magdalena" as I have filmed my own videos for every song at this album. Quite busy!


The pandemic hit artists and the music industry very hard and Lena has expressed hope and positivity in the coming months.

– Sadly, I had to cancel a tour and a lot of other things around the release of the album ”Maria Magdalena” in 2020. Of course its been scary, then boring, impossible to plan, a lot of frustration, and the worst thing, waiting for the unknown. But now the vaccine is here, so there is hope that I can continue my music journey in the autumn of 2021 and go on my tour.

Lena shares her favorite Melodifestivalen and Eurovision songs:

– Well, I have always said I love the song that Svenne & Lotta competed in Melodifestivalen 1975, Bang en boomerang but in Eurovision it has to be the Dutch 1975 song Ding-a-dong. It made a huge impact on me at the time.

Lena Philipsson had four words to share with our readers

– I Love You All ❤️
 
 
 
Ladda upp med lite Lena PH - Spotify playlist
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0